Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Beach Slang Mochvara‘Tamo u Močvari mi je ostalo srce...’, mogao je zapjevati James Alex, vođa emo-pop-replacements-punk sastava Beach Slang, koji se jučer po drugi put u godinu dana pojavio u Močvari. Ne bi bilo čudno, s obzirom na to da čovjek stvarno voli svirati i pjevati obrade, a bilo je i Valentinovo. Nisam bio na prošlogodišnjem koncertu, ali, sudeći po izvještajima, jučer je Alex samo malo manje ‘zadavio’ publiku pričom i ispucavanjem spomenutih obrada.

bsLijepu ‘indie emo naočale’ večer otvorio je ponajbolji zagrebački alter-rock sastav, ESC Life, koji je kao predgrupa Beach Slang nastupio i prošle godine. Dečki više ni ne promoviraju ‘Access All Areas’: album je odavno ispromoviran, već su došli otprašiti svoje kvalitetne pjesme na tragu svih nam najdražih američkih alter bendova 80-ih i 90-ih (grunge superstars not included). Svojih su pola sata odradili i više nego korektno te nas zagrijali za glavni bend te večeri, usput nas pozvavši da se cjenkamo na njihovom merchu.
James i ekipa nisu se pretjerano žurili te su na pozornicu stigli tek nakon 23 sata. Čovjek nas je stvarno svojim ponašanjem i riječima uvjerio kako je život rock’n’roll glazbenika maksimalno lagodan, očito ne pomišljajući kako se pojedinci iz publike sutradan ujutro moraju rano ustati i otići na posao (nasreću ili nažalost, nisam među njima). Izgleda da je pizza koju je bend jeo u backstageu ipak bila dovoljno ljuta pa je uspjela djelomično ‘ubiti’ alkohol koji, očito, neprestano kola u mladenačkom tijelu ne baš toliko mladog Alexa (glazbeni je profesionalac već 25 godina). No, na pozornici nije prestajao ulijevati u sebe razna alkoholna pića pa je do kraja svirke već izgubio smisao za ‘dosta’. Srećom, kolege iz benda su ga urazumile dovoljno da drugi dio svirke ne preraste u farsu – ovako je bilo dovoljno zabavno i šašavo.
sTreba napomenuti i da su Beach Slang u rekordno brzom roku uspjeli zamijeniti pola sastava. U travnju prošle godine bend se nakratko raspao, i to usred nastupa, a trajno su ostali bez bubnjara u svibnju te bez gitarista u listopadu. Nove akvizicije su se odlično uklopile te nemam dojam da se u procesu išta izgubilo na kvaliteti i kemiji: Cully Symington je sjajan bubnjar pa nije čudo kako su ga zvali da svira u Afghan Whigs, dok je nova gitaristica, Aurore Ounjian, ostavila dojam sramežljive, ali tehnički vrlo dobre i sigurne glazbenice.
sdBend je između dva zagrebačka koncerta izdao novi album, ‘A Loud Bash of Teenage Feelings’, a zaista nijedan drugi naziv ne bi ovom albumu bolje pristajao. I glazbeno i lirički odlično se nadovezuje na godinu stariji ‘The Things We Do to Find People Who Feel Like Us’ te Beach Slang sad posjeduje repertoar s kojima se mogu mjeriti sa sličnim i nešto popularnijim bendovima kao što su Japandroids. Uz to, svirali su i EP ‘Cheap Thrills On a Dead End Street’ iz 2014. godine: ‘Dirty Cigarettes’ je zvučala odlično, a odsvirali su i ‘American Girls And French Kisses’. S aktualnog albuma zasjala je ‘Atom Bomb’, a s prvijenca posljednje odsvirana ‘Young And Alive’ s energičnim urlicima Jamesa Alexa.
Posebna priča su obrade. Bend djeluje opušteno na pozornici kao da sviraju nešto između pravog koncerta, srednjoškolskog band battlea i svirke oko logorske vatre. Učinilo mi se da James čak više voli svirati obrade nego vlastite pjesme, što je ipak malo apsurdno. Ali, kad već ide zabavljati sebe i publiku, radi to iznimno angažirano i zabavno. Beach Slang su ‘Where Is My Mind’ The Pixies odsvirali bolje nego što njeni autori danas to čine. Bila je to druga najdraža Alexova pjesma, a najdraža mu je, naravno, od The Replacements: ‘Alex Chilton’ je oda glazbeniku koji je utabao put Paulu Westerbergu, kao što Paul tako danas utječe na Jamesa Alexa. Alex ga je ‘skinuo’ po odjeći, frizuri, skladanju, vokalu, sposobnosti da ekspresno mijenja članove benda... Bilo bi bezobrazno Beach Slang nazvati ‘The Replacements 2.0’, ali sličnosti su vrlo uočljive, a usporedbe neizbježne.
bsBeach Slang su sinoć našli mjeru između pružanja onog po što smo došli, a to su srčane izvedbe autorskih pjesama, te opuštene atmosfere koju su stvarali nizanjem obrada i simpatičnim mini-govorima Jamesa Alexa. Treba im još jednom priznati i odlično izvršenu transformaciju unutar benda. Žao mi je što nisam bio na prošlogodišnjem koncertu jer me stvarno zanima kako je bend prije zvučao uživo. Nakon koncerta sam se pokušao i ja cjenkati, ali na merchu Beach Slang. Nije dobro prošlo.
Za kraj, sretan rođendan Vladi, tko god to bio, i čestitke dečku koji je znalački izveo ‘Boys Don’t Cry’ s bendom.