Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Škrtice Tvornica 2

Iskreno, došao sam na koncert radi – Caneta, Zorana Kostića iz Partibrejkersa. Onda sam shvatio da je to mješavina svega i da je to nadgradnja onoga što je ekipa radila posebno. To je eksplozivna smjesa punka, hard rocka, new wavea, hard corea, eksperimentalne glazbe.

 

Rusti Tvornica 4

Za tekstove je bio zadužen Cane a osim njega su tu Kole iz Velikog prezira i Boris iz Jarbola na gitarama, te Danilo i Boško iz Straight Mickey and The Boyza na bubnjevima i basu. Jednom riječju bezkompromisno. Psihodelično, sirovo, jako oštro, puno emocija i osvrta na život koji se dešava oko nas i u nama opis je koji pristaje Škrticama.Pomahnitali bubnjevi, s prelijepim bas šarama, dvije gitare koje se isprepliću, bacaju iskre koje pale sve oko sebe, i pjevač koji kopa po ranama koje nikako da zarastu, način su na koji Škrtice dovode do katarzičnog stanja. Demistifikacija iluzija, dijagnosticiranje razočarenja i tinjajuće nade, melankolično, divlje, srčano, znojavo i s puno duha, srce ove petorice kuca isto.

Istoimeni album prvijenac Škrtica je nedavno objavljen, a kritika kaže da uradak nema slabog trenutka, te hvali Canetove tekstove koji pozivaju na buđenje. Album od deset stvari kroz pjesme kao što su “Kulise”, “Mudrolije” “Tik-Tak”, “Zaborava nema”, “Horizonti” ruši zidove između psihodelije, punka i hard rocka.

Bend je ovo koji kroz svoje članove je ujedno i presjek najboljeg od njihovih matičnih bendova, a njihova kombinacija žanrova i energija nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Tko voli Paribrejkerse, Jarbole, Veliki prezir ili pak Straight Mickey and The Boyz voljet će i Škrtice.

Završimo da: Škrtice nisu nipošto škrte, ostavili su nam bogatstvo doživljaja.

Predgrupa Rusti iz Kutine su pravo osvježenje, energije im ne manjka.

Rusti je noise pop bend iz Kutine koji trenutno djeluje u Zagrebu, nastao 2013. godine. Izdaje svoj prvi službeni EP “Brana” 2015. godine. Proteklih godina više puta mijenjao je postavu sve do kraja 2016. godine kada se postava konačno formira: Tomislav Đudarić – vokal, gitara, Ivan Mlakar – vokal, bas, Branimir Blažević – bubnjevi. Neki od koncerata i bendova kojih se Rusti rado sjeća su: Vlasta Popić, Johnny Foreigner (UK), Klub Exit (Osijek) - Robotra (Aus), Tvornica Kulture – Repetitor, Baraka (Kt) - M.O.R.T. A svakako u najboljem sjećanju ostaje mini turneja u Srbiji 2015. godine koja je u tri dana obuhvatila Suboticu, Novi Sad i Našice. Nakon zatišja i promjene postave Rusti se vraća osvježen novim pjesmama, novim ljudima i energijom.