Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Blackberry Smoke

Koncert je bio rasprodan. Mjesto radnje Backstage klub, Munchen. Karte su otišle do zadnje, nije ih bilo na ulazu. Ništa iznenađujuće kad za ispod 30 eura dobijete dva odlična benda.

Oba dolaze iz Atalante i pod okriljem su Earache Recordsa. Vrata se otvaraju u 19 h i već tada se uhvatio red jer se ovdje u Njemačkoj satnice uglavnom i poštivaju. Već u 19:20 na bini su Bitersi. Nama relativna nepoznanica, ali u samoj pripremi za odlazak doznao sam nešto više o njima te preslušao što nude.

To je beskompromisni rock&roll kakav dugo nisam čuo. Kao da je netko u blender ubacio sve najbolje od glam rocka 70-ih i rocka 80-ih s naglaskom na Bowiea, Alice Coopera, Cheap Trick, Kiss pa sve do možda nešto modernijih australskih Jet ili Hivesa. Toliko toga su uspjeli upakirati u svoj glazbeni izričaj a da niti jednog trenutka nisu dosadni ili da previše vuku na nekog od svojih uzora.
Klasična su rock postava s dvije gitare, basom i bubnjem gdje je na vokalu karizmatični Tuk Smith koji ujedno svira i ritam gitaru. Odmah su počeli furiozno s presjekom prvog albuma "Electric Blood" iz 2015. te novog "The Future Ain`t What It Used To Be" koji tek treba biti objavljen u svibnju ove godine.
Pjesme poput "Restless Heart", "Low Lives In HI Definition" te najnovijeg singla "Stone Cold Love" osvajaju na prvu. Snažno, gitarski nabrijano s odličnim melodijama izvedene sa nabrijanom energijom benda koji zna točno što hoće. Ne iznenađuje me da su Bitersi drag band i imenima poput Nikkija Sixxa iz Motley Crue te ekipe iz Green Daya.
Kada ih čujete i vidite sve ste to već kao negdje čuli ali ipak ne možete se obraniti zarazi koju donose posebno na način što vas vraćaju u neko bolje i sretnije vrijeme kada je glazba bila uzbudljiva i nepredvidiva.
Izveli su dvanaest pjesama i veoma su dobro prihvaćeni od publike. Uspjeli smo napraviti i intervju sa pjevačem Tukom koji možete očekivati u narednom periodu na stranicama vašeg omiljenog glazbenog portala.
https://www.facebook.com/BITERS/?fref=ts

Pola sata pauze i na binu izlaze Blackberry Smoke. Dvorana je sada puna do posljednjeg mjesta. Preko 2000 ljudi. Doduše sve su starije generacije no nije ni čudo jer za ovakvu glazbu morate imati muzičku podlogu koja se razlikuje od današnjih hibridnih pjesama koje čujete na radiju. Od kako su The Black Crowesi (opet) prestali s radom, Blackberry Smoke su spretno uskočili na njihovo mjesto, naročito jer dolaze iz istog grada (Atalante) te sviraju session southern rock koji im nije prepreka da napišu kvalitetne pjesme koje nemaju vijek trajanja.

Uz horsko pjevanja najpoznatijih numera poput "Aint Much Left On Me", "Shakin Hands With a Holly Ghost" ili pak "Sunrise in Texas" proveli su nas kroz magično gotovo dvosatno putovanje američkim jugom u najboljoj tradiciji već spomenutih Crowesa ili legendarnih Skynarda. Band je moćan, iskustvo i znanje izviru iz svakog njihovog tona. Kada ulete u jam session nema šanse da im se oduprete. To je nešto što vas neće tako lako pustiti. Šteta što nisu češće u Europi, ali to i nije iznenađenje s obzirom koliki broj koncerata odsviraju tijekom godine po Americi.

Njihov američki country southern folk ili kako god ga nazvali unese u vas onaj dobri osjećaj da se dobra glazba stvara i u današnje vrijeme. Blackberry Smoke su odličan band i nadamo se da ćemo što dulje uživati u glazbi iz njihove radionice.

Vjerujem da nitko poput mene nije ravnodušan otišao sa ovakve glazbene večeri, dobro posložene sa britkim Bitersima na početku i virtuoznom olujom vrhunskih majstora iz Blackberry Smokea.
https://www.facebook.com/BlackberrySmoke/?fref=ts

Veselim se nekom novom susretu sa njima.