Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

hard

Album "Hard Truth", koji službeno izlazi 24.ožujka od strane jedne od najvećih blues izdavačkih kuća, Alligator Records iz Chicaga, osobno slušam već gotovo mjesec dana i što ga više slušam to mi sve više odgovara. Potpisnik i ponosni vlasnik ovog studijskog albuma je Coco Montoya.

chills

S ponosom i zadovoljstvom ističem kako ovu glazbenicu pratim od njezinih početaka i da sam izuzetno sretan što joj je svaki novi uradak doista veliki korak naprijed. To se apsolutno osjeća i, još bolje, čuje.

professor

Kada je 17. veljače izdavačka kuća Woodstock Records objavila album "Crowin’ The Blues", isti je odmah podržala i prihvatila se globalne promocije promotorska kuća iz Memphisa Blind Raccoon, koju već godinama vodi Betsie Brown. Professor Louie & The Crowmatix vlasnici su ovog odličnog albuma. Riječ je o digitalnom izdanju, dok fizičku kopiju dobivamo 7. travnja. Dakle, pred vama je istinska premijera.

htc

Prošle godine Shakedown Tim & And The Rhythm Revue svoj su nastupni album "Hard To Catch" objavili za diskografsku kuću Rhythm Bomb Records.

bitter

"Bitter Midnight", novi album pjevača, skladatelja, producenta i gitarista Chrisa Bergsona 17. ožujka u Europi objavila je izdavačka kuća Continental Record Services, dok će u Americi isti biti objavljen 4. travnja pod okriljem 2 Shirts Records. Budući da Chrisa pratim već nekoliko godina, s osobitim zadovoljstvom ekskluzivno vam predstavljam ovaj novi studijski uradak.

cabbagetown

Baš jučer, 17. ožujka, preko Jumping Jack Records album "Cabbagetown" benda Delta Moon službeno je ugledao svjetlo dana. Globalnu promociju odrađuje Blind Raccoon iz Memphisa.

sean

Moram priznati da sam se zaista jako razveselio kada je u moje ruke došao "Trouble & Whiskey" Seana Chambersa. Iako uz njegov sadržaj uživam već više od tri tjedna, baš danas, 17. ožujka, službena je objava albuma koja ide preko izdavačke kuće American Showplace Music. Od svega toga ne bi bilo ništa da cijeli taj promotorski dio posla ne vodi radijski promotor Rick Lusher, kojem još jednom želim zahvaliti na svemu što čini kako za Blues Corner glazbenog portala SoundGuardian, tako i za radijsku emisiju Blues za vas.

vanessa

Vanessa Collier meni je novo ime. Njezin studijski album "Meeting My Shadow" 24. veljače objavila je diskografska kuća Ruf Records.

backroom

Izdavačka kuća Bongo Boy Records iza sebe ima već tri albuma ove koncepcije kojima predstavlja blues izvođače od kojih većina nije osobito poznata niti dovoljno afirmirana. "Backroom Blues Volume Four" predstavlja nam 12 izvođača i 13 pjesama, pa evo ukratko o čemu se radi.

reckoning

Prije više godina Billy T Band sami su se probijali na glazbenoj sceni i brinuli se baš o svemu. Danas im se status promijenio, bend mora imati promotivnu kuću koja će raditi ovaj vrlo važan dio posla. Prošle godine, točnije 25. studenoga, diskografska kuća Big H Records objavljuje im album "Reckoning", dok ovaj promotorski dio za njih odrađuje kalifornijska FRRP, koju znalački vodi Frank Roszak.

hurricane

Čim sam dobio ovaj album u mom tijelu počele su se događati neke čudne promjene... Već sam slušao ovu izvrsnu pjevačicu i znao sam koliko je dobra i jedinstvena, a onda sam čuo da izvrsni Tom Hambridge producira njezin novi studijski album indikativnog naslova "Ain't Ready For The Grave"... i što se dogodilo? Hurricane Ruth doista nije 'za groblje'. Upravo suprotno! Preko svoje vlastite diskografske kuće Hurricane Ruth Records i uz globalnu promociju Blind Raccoon baš danas, 10. ožujka, službeno je pušten u opticaj ovaj album.

fiona

Predmet ovog osvrta bit će studijski album Fione Boyes, "Professin' The Blues" iz prošle godine, kojeg je objavila Reference Recordings. 16 vrlo upečatljivih pjesama snažno će djelovati na sve one koji će mu podariti svoje slobodno vrijeme. Odmah dolazi do izražaja Fionina duboka prožetost bluesom, i to od Bessie Smith, Ma Rainey, Victorije Spivey, zatim glazbenika Mississippi Delta country-bluesa, legendarnih Roberta Johnsona i Son Housea preko Memphis Minnie, Johna Lee Hookera i Willieja Dixona do Buddyja Guyja, Koko Taylor i Muddyja Watersa. Pored toga, tu su i nezaobilazni utjecaji Jimija Hendrixa i Janis Joplin. Nadalje, cijela priča ide do utjecaja Lou Ann Barton, Marcije Ball, SusanTedeschi i Bonnie Raitt, koja je ipak izvršila najveći utjecaj na ovu glazbenicu. Na "Professin' The Blues" jasno je čujna ta njezina predanost  tradicionalnom bluesu s vrlo jasnim i određenim umjetničko-glazbenim stavom.

BE HA VE - One of these Days cover

"One of these Days" promatram kao jedan dugotrajan stvaralački proces, kojeg je nukleus trojka benda BE HA VE imala i nosila u sebi. Izdavačka kuća Spona 2. ožujka objavila je ovaj studijski album koji donosi nepobitnu činjenicu da je pred nama još jedan autorski album hrvatskih blues glazbenika.

way

Ovaj bend dolazi iz regije Tampa Bay na Floridi i na blues sceni je već punih 27 godina. Tijekom svoje karijere nastupali su s istinskim legendama, kao što su Stevie Ray Vaughan, B.B. King, Buddy Guy, Greg Allman, Koko Taylor, Johnny Winter, John Lee Hooker i Robert Cray. Naravno, treba se dobro oznojiti da biste došli do tih trenutaka kada možete podijeliti 'stage' s ovakvim umjetnicima. A oni su Backtrack Blues Band, koji su preko Harpo Records 2. rujna prošle godine objavili svoj studijski album "Way Back Home". U Europi ga je distribuirala švedska izdavačka kuća Hemifran Records.

njb

Doista se već dugo pripremam napisati nekoliko redaka o The Norman Jackson Bandu. Naime, ovaj sastav osvojio je 3. mjesto prošle godine na IBC-u, a svojom nadahnutom svirkom na svom prošlogodišnjem albumu "Child Support and Alimony" zaslužili su da im se posveti malo vremena.

Prick of the Litter

Čini se nevjerojatno kako ne znam koliko sam puta do sada spominjao njegovo ime a da nisam uspio obraditi i prezentirati baš niti jedan njegov album. E pa sad je došlo vrijeme da se i to stanje stvari promijeni... Pred vama je "Prick of the Litter", novi studijski album Delberta McClintona i Self-Made-Men, kojeg je 27. siječnja objavila diskografska kuća Hot Shot Records.

lift

Poznavajući sebe, s puno sam straha krenuo u avanturu nazvanu "Lift Me Up - Chicago Gospel Keyboard Masters". To je prošlogodišnje izdanje izdavačke kuće The Sirens Records, koju vodi Steven Dolins.

honey

U razdoblju od travnja do lipnja prošle godine događalo se puno aktivnosti vezanih uz objavu albuma "Demolition Day" sastava Honey Island Swamp Band. Njemačka blues izdavačka kuća Ruf Records još je jednom iskazala svoju sposobnost prezentacije izrvsnih i kvalitetnih blues glazbenika.

seeing

Što mislite, vrijedi li nekoliko redaka teksta posvetiti albumu i glazbenicima koji je na ovaj ili onaj način zaslužio čak deset nominacija za najprestižniju nagradu kada je u pitanju blues? Da, radi se o nominacijama za ovogodišnju Blues Music Awards i albumu "Seeing Is Believing" benda Sugar Ray and the Bluetones, kojeg je 7. listopada objavila izdavačka kuća Severn Records.

surrender

Evo još jednog vrlo jasnog dokaza da blues kao glazbeni stil može mirno i spokojno egzistirati jer njegova je budućnost zagarantirana, ona je sigurna i osobno sam zato vrlo sretan i zadovoljan. Čemu ovakve riječi? "I Surrender" je prošlogodišnji album glazbenika, gitarista i pjevača Gabriela 'Gabea' Coxa i nisam baš previše siguran da ste čuli za njega. Osobno, ovo je moj prvi susret s njim i njegovom glazbom, a ovo mu je tek drugi album. Pred nama se otvara nova i svježa krv.