Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

swamp

Kanadska Sarah French Publicity u moje je ruke dostavila "Swamp Rock Country Blues", album glazbenika koji u nas tek stječe kompletnu i cjelokupnu afirmaciju. On je Tim Gibbons, gitarist i pjevač svog benda TG Swampbusters, koji je album pustio u prodaju 10. ožujka preko diskografske kuće Booze Records.

bad intention

Nakon dosta vremena na red je došao i album Slima Butlera, "Bad Intention", kojeg je 1. listopada objavila izdavačka kuća Slim Cuts.

jeff dale

"Vjerujem da je blues glazba kanal za ljudski duh. Odrastao sam na jugu Chicaga, a imao sam privilegiju da nastupam, podijelim pozornicu ili upoznam mnoge blues majstore, uključujući Lowella Fulsona, Muddyja Watersa, Pee Wee Craytona, Alberta Kinga, Ettu James, Willieja Dixona, BB Kinga i Honeyboy Edwardsa. Budući da sam napisao svoju prvu blues pjesmu u dobi od 14 godina, ova me glazba povezuje sa svima koji razumiju blues. Što god osjećam, dobro ili loše, šanse su da netko drugi doživi nešto slično u životu i povezat će se s onim što kažem. Pričam svoje vlastite priče kroz svoju glazbu da budem dio te zajedničke veze između svih nas. I to je ona istinska snaga bluesa." Tako o bluesu priča Jeff Dale, glazbenik koji nam sa svojim prijateljem iz djetinjstva, Jeffom Stoneom nudi album "Broke and Burned", od kojeg će mnoge zaboljeti glava. Zašto?

quinn

"Midnight Highway" objavljen je početkom godine, točnije 27. siječnja, od strane diskografske kuće Provogue. Album je producirao jedan od najboljih kada je u pitanju taj dio glazbenog posla, Tom Hambridge. Ponosni je pak vlasnik albuma, pazite sad, sedamnaestogodišnji gitarist i pjevač iz Massachusettsa, Quinn Sullivan.

pick

Prava priča otvorila se Selwynu Birchwoodu nakon njegove pobjede na 29. International Blues Challengeu, kada je pobijedio 125 ostalih bendova iz SAD i inozemstva. Jednako tako, u njegovim rukama našla se i prestižna Albert King Guitarist Of The Year Award (samo da ne zaboravimo da su tada u polufinalu bili i naši Delta Blues Gang iz Pule). Od tada pa do danas Selwyn je sinonim za neprestani napredak i težnju da ide samo dalje. Pa evo upravo danas, 19. svibnja izlazi novi mu studijski album "Pick Your Poison", u izdanju jedne od najpoznatijih blues diskografskih kuća, Alligator Records.

billiewilliams large

Volim kad u moje ruke dospiju albumi poput ovog; Billie Williams svojim je istoimenim albumom, po mom skromnom mišljenju, pokazala da jedna jako bijela pjevačica može itekako pjevati crno, snažno, produhovljeno i inervirajuće.


Na "Billie Williams" snažnu potporu svemu što čujemo daju okupljeni glazbenici, koji su zapravo maestralno odradili svoj dio posla. Rezultat: dobili smo nevjerojatno "soulfističan" blues album, čijih osam skladbi u preko pola sata otkriva mnoge reference ove odlične pjevačice, jednako dobre, snažne u brzim, udarnim skladbama tipa "Nail In Your Coffin", "I Can Read The Signs" i "Black and Blue", narastajućim skladbama poput "Runnin' Back" i "Going Down", kao i u soulfističnim baladama poput "Misery Loves Company", "New York Winter" i "Lonely Night in Harlem".

I zato ako volite ono što vam nude, primjerice, Bonnie Raitt ili Susan Tedeschi, došli ste na pravo mjesto, jer Billie svojim energičnim i putenim vokalom s lakoćom iznosi svaku pojedinu skladbu. Činjenica je da su u ovakvoj fuziji moderne 'roots' glazbe s bluesom, rockom i soulom rezultati i više nego odlični. Stoga ne čude tvrdnje poput "…Williams can confidently convey the full range of the emotional landscape…" ili "…Williams sounding as sweet as honey." One naravno podebljavaju težinu ovoga njezinog prvijenca, koji u sebi nosi sve ono što je zapravo stvarni, svakodnevni život u New Yorku, a posebno onaj stvarni život u Harlemu, u četvrti gdje Billie već dugo godina obitava. Inače, Billie je rođena na području Bostona, glazbom se intenzivnije počela baviti s nepunih 16 godina da bi potvrdila svoju kvalitetu i snagu nastupajući sa soul legendama poput Sama & Davea i Wilson Pickett.

Iz godine u godinu njezina profesionalna karijera ima uzlaznu putanju koju na neki način kruni sa uvrštavanjem u "The New York Blues Hall of Fame" u Iridium Jazz Clubu 15. ožujka 2015., te objavljivanjem svog nastupnog albuma "Billie Williams" 18. svibnja prošle godine.

Na kraju svakako treba istaknuti da je ovih osam autorskih pjesama veliki dokaz njezinog skladateljskog potencijala, koji će tek doći do punog izražaja u nastupajućim godinama.

PREPORUKA

Da, znam, teško je sve pratiti, ali na neke glazbenike dužan sam vas upozoriti i zamoliti da što prije i sami osigurate svoj primjerak albuma. Njegova snaga, upečatljivosti i neupitna soulfističnost i bluesy ozračje u potpunosti će vas osvojiti. Nema nikakve dvojbe da će vas Billie Williams svojim vokalom, ali i glazbenom formom zasigurno osvojiti i zaintrigirati da se usmjerite na njezin dojmljiv rad.

Ako meni ne vjerujete, evo što pišu i drugi: "Riveting...she sang of joy and heartache with equal conviction." — Boston Globe

"...in full blues mode – pithy, powerful, and sure of the terrain...Billie Williams is an emotionally resonant vocalist. She GIVES a performance." — Woman Around Town

Glazbenici: 
Billie Williams - vokal
Ardys Flavelle, Eric Redd, Gail Ann Dorsey, Lindsey Webster, Billie Williams – back vokali
Stew Cutlter, Danny Blume - gitare
Double Z - bas
Tony Allen - bubnjevi
Jeremy Mage, Kenny Harris, Marco Benevento - klavijautre
Erik Lawrence, Charlie Lagond - saksofon
Steven Bernstein, Marty Bound - trube
Alan Ferber, Birch Johnson- trombon
Album je producirao Danny Blume.

Više saznajte na:
www.billiewilliamsmusic.com  
https://www.facebook.com/public/Billie-Williams 

Popis pjesama:

1. Nail in Your Coffin/ 3:21 
2. I Can Read the Signs/4:08
3. Misery Loves Company (Take Me Down)/ 3:55 
4. Runnin' Back/3:30
5. Going Down/3:19
6. New York Winter/4:27
7. Black and Blue/3:14
8. Lonely Night in Harlem/4:12

(Samostalno)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike

billiewilliams large

Volim kad u moje ruke dospiju albumi poput ovog; Billie Williams svojim je istoimenim albumom, po mom skromnom mišljenju, pokazala da jedna jako bijela pjevačica može itekako pjevati crno, snažno, produhovljeno i inervirajuće.

lets just be real

Upravo od danas, 16. svibnja, ovaj je album dostupan svima vama koji volite blues, koji volite dobru, kvalitetnu glazbu. U Americi je objavljen 1. svibnja, no preko Frank Roszak radio Promotions u Europi je taj tzv. 'street date' 16. svibnja. Ključna figura cijele ove priče nedvojbeno je odlična pjevačica Laura Tate.

johnnymastro large 

Tijekom veljače na blues sceni pojavio se album "Never Trust The Living" sastava Johnny Mastro & Mama's Boys. Objavili su ga u vlastitom aranžmanu, dok je globalnu promociju preuzela na sebe Frank Roszak Radio Promotions, koja doista uporno promovira ovakva  glazbena imena, nove izvođače koji to svojim radom i glazbom zaslužuju. No, evo o čemu se radi…

blue again

Baš od danas pred nama je novi album Janive Magness, "Blue Again", kojeg objavljuju izdavačke kuće Fathead i Blue Élan Records, dok je globalnu promociju odradio Frank Roszak preko svoje FRRP.

Blue Highways

Iako je ovaj album objavljen prošle godine od strane True North Records, nakon preslušavanja odlučio sam vam ga predstaviti makar i sa zakašnjenjem. "Blue Highways" potpisuje izvrsni kanadski gitarist Colin James, kod nas vjerojatno ne osobito poznat i slušan, pa se tim više veselim što vas mogu uputiti na njega.

lighthouse

Dana 22. travnja izdavačka kuća Moody Maraccas objavila je album "Silence In the City" sastava Lighthouse Sweden. Globalnu promociju odrađuje kalifornijska Frank Roszak Radio Promotions. Vjerujem da nije mnogo poklonika ove glazbe čulo za ovaj bend, a i meni je ovo prvi susret s njima.

Cary-Morin-Cradle-to-the-Grave

Naravno, ovaj put neću ponoviti istu grešku; novi studijski album "Cradle To The Grave" akustičnog blues glazbenika, gitarista i pjevača Caryja Morina, objavljen je početkom ove godine, 13. siječnja, i objavljen je u vlastitom aranžmanu. I ovaj put promocija albuma  održava se zahvaljujući Peteru Holmstedtu, radijskom promotoru švedske izdavačke kuće Hemifran Records.

sirens

Njegovo ime dosad sam spominjao nebrojeno puta u svojim tekstovima i u radijskoj emisiji. Njegov filigranski vez na crno-bijelim tipkama nadaleko je poznat i uvijek ga s posebnim poštovanjem ističu broji glazbenici s kojima je dosad radio. Njegova opojna svirka klavira odradila je ogroman posao na brojnim studijskim radovima mnogih eminentnih blues glazbenika. Svi oni s posebnim poštovanjem ga predstavljaju: "on piano… fantastic piano player… one & only piano master… Barrelhouse Chuck."

fly

Malo tko od nas čuo je za Kate Lush, odnosno, njezin Kate Lush Band. Ova glazbenica dolazi nam iz Sydneyja, iz Australije, i moram priznati da sam doista sretan što sam jedan od rijetkih koji u ovom dijelu Europe promovira ovu nadahnutu glazbenicu. Njezin novi studijski album, "Let It Fly", objavljen je u vlastitom aranžmanu 3. ožujka 2017. Zahvaljujući upravo samoj Kate imamo prigode čuti što nam to nudi ova odlična glazbenica.

fox

17. ožujka Tedeschi Trucks Band objavili su svoj drugi live album i prvi koncertni film, "Live From The Fox Oakland" za Fantasy Records. Supružnici, izvrsna pjevačica i još dojmljivija gitaristica Susan Tedeschi i 'slide guitar wizard' Derek Trucks, uz nevjerojatni  dvanaesteročlani bend 9. rujna prošle godine održali su koncert s kojeg datiraju snimke ovog dvostrukog live albuma.

man on fire

Pred vama je još jedna ekskluzivna promocija! Ovaj put kanadska promotorska kuća Sarah French Publicity donosi nam u ovaj dio Europe album "Man On Fire" sastava Boogie Patrol.

holler 

Slušajući novi album "Holler Stomp & Growl", objavljen 1. travnja od strane izdavačke kuće Blu Volt ponovno mi se sve vraća, tijelom prolaze trnci, ugoda je potpuna. Razlog je jednostavan: Harlis Sweetwater i njegov bend ponovno praše k'o da im je zadnje!

tim CD

Samo četiri dana po izlasku ovog albuma pred vama je još jedna ekskluzivna promocija. Tim Bastmeyer's All Star Blues Band je izvođač i naziv albuma koji je dospio do mene zahvaljujući Sarah French Publicity.

mike welch

Ovogodišnja dodjela Blues Music Awards održat će se 11. svibnja u The Cook Convention Centeru u Memphisu. Jedna od najprestižnijih kategorija ove dodjele je ona za instrumentalista–gitarista, inače nazvana 'Gibson Guitar Award'. Biti u društvu kojeg čine Bob Margolin, Ronnie Earl, Joe Bonamassa i Kid Andersen, doista je prava privilegija. 'Monster' Mike Welch ove godine našao se baš u tom društvu, a album "Right Place, Right Time", kojeg potpisuju zajednički on i pjevač Mike Ledbetter preko Delta Groove Music, objavljen je prije samo dva dana i shodno tome pred vama je još jedna ekskluzivna promocija.