Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

andy

"Double Strike" novi je studijski album Andy T Banda, a službeno izlazi baš danas, 16. lipnja, i zahvaljujući radijskom promotoru American Showplace Music, Ricku Lusheru,Blues Corner nudi ekskluzivnu promociju.

A priča zapravo ide ovako...Prije šest godina kada je osnovan, Andy T – Nick Nixon Band snimili su tri sjajna albuma, imali su tri nominacije za Blues Music Awards, četiri za Blues Blast Awards, nastupali su diljem Amerike i Europe i totalno su se ufurali u cijelu tu priču. No, prošle godine James 'Nick' Nixon odlučio se povući, a glavni razlog bio je njegov zdravstveni status. Jasno je, kada netko odlazi, netko drugi sigurno će doći ili je već tu.
Nick se odlučio skrasiti u svom domu u Nashvilleu uz obitelj, bilo je dosta nastupanja, turneja i sve te ludnice koja se vrti oko toga. Nick nije samo veliki glazbenik, on je prije svega veliki čovjek, prijatelj, ljudsko biće koje će vam uvijek pomoći, biti oslonac i nikada vas neće iznevjeriti. I, kako se ono kaže, kada se jedna vrata zatvore, druga se otvore i tako je Andy T prošle godine susreo Alabama Mikea i priča je poprimila snažniju konotaciju, dala je neki novi zamah svima u bendu.
Andy Talamantez, odnosno,Andy T prepoznao je talent i kvalitetu, ali i vokalni potencijal Alabama Mikea i pozvao ga da mu se pridruži. "Double Strike" nosi ovaj indikativni naziv jer je na neki način ovo oproštaj od Nicka, ali i sjajna dobrodošlica Mikeu u bend. Pa tako Jim Hynes iz Elmore Magazine piše: "This band swings oh so soulfully! Traditional blues lovers listen up – your blues is here as fresh as ever". Promo-materijali ASPM pak ističu:"New CD 'Double Strike' to be released June 16, on the American Showplace Music ...Alabama Mikehas taken over the lead singer chair in theAndy T Band."
Najnoviji album Andy T Banda pristupačna je retrospektiva onoga što se do sada radilo, ali i jasni pogled u budućnost, koja će biti itekako svijetla, u touopće ne sumnjam.
Andy T je, dakle, na gitari, aekipu glazbenika upotpunjuju Anson Funderburgh (gitara), Larry Van Loon (klavijature), Johnny Bradley (bas), Jim Klingler (bubnjevi) i Greg Izor (usna harmonika). Tu je i uvijek nadahnuta puhačka sekcija Texas Horns –Kaz Kazanoff, John Mills i Al Gomez – koji, bez sumnje, albumu daju onaj klasični R&B "sound". S druge pak strane, ova ekipa snimila je još jedan sjajan album u kojem je tako suptilno i znalački povezala snažne utjecaje memphis-soula, texas-bluesa i njuorlinškog R&B-ja, a Andy, Nick, Mike i Anson ponudili su nam 13 impresivnih i upečatljivih skladbi.A kako zvuči i kako me se dojmio album, najbolje ću opisati na sljedeći način: Andyjeva zapaljiva i nevjerojatno osjećajna gitara pruža savršeni "background" za "deep-down bluesy" vokal osebujnog Jamesa 'Nicka' Nixona. Taj glas, kao i mnogi glasovi prije njega "tesani" su u crkvenim zborovima, a na kraju taj spoj morao je rezultirati ovako dojmljivom, uspješnom i nadahnutom kombinacijom. Slijedi blistavi tenor Alabama Mikea, koji pršti od osjećajnosti i efektnosti. Povrh toga, tu je još i Anson Funderburgh i njegova gitara i produkcija, kojima je dao onu završnu glazuru; osjetili su svi da je to…to!
Teško je zapravo pojmiti da se album za albumom događaju ovakve nevjerojatne stvari, neki bi odmah ustvrdili da ovakvi albumi imaju zapravo antologijski značaj... Da, to je zapravo moguće, samo kada je u pitanju blues glazba. I eto, u tom kontekstu želim vam ispričati priču i navesti frapantan podatak da je,primjerice, veliki Sam Myers svoj nastupni solo album "Coming from the Old School" snimio tek 2004., samo dvije godine prije svoje smrti. Strašno, zar ne? I onda se neki čude, onda se neke "zvijezde" nađu uvrijeđene ako nisu ovo ili ono… Ma budite malo razumni, malo skromniji. Problem je, izgleda, u novcu, jer čim se do njega dođe, gubi se veza sa stvarnošću i svakodnevnim životom. Nažalost, to nije samo slučaj u glazbi već u mnogim sferama života.
Budući da Nickov zdravstveni status više ne dozvoljava sve one napore i život koji se odvija na turnejama, on se povlači i ovih šest snimaka zapravo su njegov posljednji rad u studiju. A onda je harpist Bob Corritore predložioMichaela A. Benjamina, odnosno, Alabama Mike,i evo ga u bendu! Na albumu, gdje potpisuje svojim vokalom,isto kao i Nick, šest skladbi; da, podijelli su broj pjesama,pa to doista izgleda kao istinski Nickov oproštaj od benda. Jednako tako, ovih drugih šest pjesama su bezuvjetna Mikeova dobrodošlica u bend.Naravno, Andy T svojom gitarom sve to sjajno povezuje i drži na okupu, no, pored toga moram istaknuti da se Mike zaista sjajno svojim tenorom uklopio u ekipu. Dakle, sve se poklopilo baš kako treba na obostranu korist.

PREPORUKA :
Nekako i nisam baš siguran da su ovo posljednje Nickove snimke, ali ako i jesu odlične su.Primjerice, nitko tako znalački ne izvodi rumbu kao Nick. Naravno, treba mu zahvaliti na svemu što je učinio i odati poštovanje njegovom doprinosu bluesu, gospleu i R&B-ju. Tu posebno želim istaknuti njegov doprinos bogatoj glazbenoj baštini i u pedesetim i šezdesetim godinama. Jednako tako treba kazati da je Alabama Mikesjajno primljen u bend,a i on nije ostao dužan, odradio je doista odličan posao!
Kako bi sve ovo i glazbeno potvrdio, predlažem vam da svakako poslušate ovaj izuzetan West Coast album, nikako nećete požaliti!

Više o svemu saznajte na:
www.andytband.com
https://www.facebook.com/AndyTBand/
www.ansonfunderburgh.com
https://itunes.apple.com/us/album/double-strike/id1232347863

Popis pjesama:
1.I Want You Bad/by Andy T Band, Alabama Mike & Anson Funderburgh/3:31
2. Somebody Like You/by Andy T Band & Alabama Mike/3:22
3. Deep Inside/by Andy T Band & Nick Nixon/3:30
4. Sweet Thing/by Andy T Band & Nick Nixon/2:38
5. I Feel so Bad/by Andy T Band & Nick Nixon/4:46
6. Juanita/by Andy T Band & Nick Nixon/3:50
7. Mudslide/by Andy T Band/2:55
8. Sad Times/by Andy T Band & Alabama Mike/4:27
9. Doin’ Hard Time/by Andy T Band, Alabama Mike & Anson Funderburgh/4:55
10. Drunk or Sober/by Andy T Band & Nick Nixon/3:34
11. I Was Gonna Leave You/by Andy T Band, Nick Nixon & Anson Funderburgh/4:09
12. Dream About You/by Andy T Band & Alabama Mike/3:17
13.Where Did Our Love Go Wrong/by Andy T Band, Alabama Mike & Anson Funderburgh/3:55

Yours bluesy,
Mladen Loncar – Mike