Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Spankin Hankin

Novi album američkog glazbenika Paula Doughertyja, "Spankin' Hankin", na neki je način još jedan potpuno nov, drukčiji način prezentacije glazbenog izričaja koji svoje uporište ima u glazbenoj baštiti pedesetih godina prošloga stoljeća. Album je objavila izdavačka kuća Bake It Black Records.

Paul Dougherty rođen je u Houstonu, a odrastao u Nashvilleu, no to ga nije spriječilo da se 1989. privremeno preseli u Europu, najprije u Berlin, da bi se potom 2002. skrasio u Münchenu, gdje je nastavio razvijati svoju glazbenu karijeru. Njegov otac Tommy bio je blues/soul pjevač i svirač Hammonda, te vrlo priznati nešvilski studijski glazbenik.

S druge pak strane, Paul je rock n' blues umjetnik, koji  svoje glazbene utjecaje vrlo direktno otkriva i u tom smjeru ide i ovaj album. Naime, Paul sa "Spankin' Hankin" odaje počast legendarnom Hanku Williamsu. No, tu je i njegov lanjski studijski album, "Keep It In Your Pocket", gdje nam izvodi pjesme Muddyja Watersa, Howlin' Wolfa  i drugih velikana bluesa. A sada, dakle, pred nama je njegovo viđenje prezentacijske forme ovih 14 skladbi iz doista bogate pjesmarice legendarnog Hanka Williamsa. Tako nam se otvara nepredvidljivi, raskošni mozaik bluesa, swinga, gospela i 'roots' glazbe, koja na neki vrlo neobičan način predstavlja sudar americane u velikom rasponu prezentacijske forme od Raya Charlesa do Toma Waitsa.

Ovih 14 možda manje poznatih skladbi Hanka Williamsa zasigurno su veliki pogodak, jer otkrivaju svu raskoš glazbenog idioma legendarnog glazbenika, koji je na ovaj ili onaj način zadužio glazbeni svijet. "Spankin' Hankin" je producirao, snimio i sve instrumente odsvirao, te vokalno modulirao sam Paul. Vjerujem da bi i sam Hank bio vrlo zadovoljan kako je to na kraju ispalo. Inače, Paul je odličan gitarist i pjevač koji je svirao u nekoliko različitih, ali autorski određenih bendova iz Nashvillea, a nastupao je regionalno s bendom The Uninsurables.

Da rezimiram, Paul Dougherty predstavlja manje poznate pjesme legendarnog Hanka Williamsa, obučene u razne glazbene stilove, pa na neki način daje svu simboliku glazbe baš u tim različitim glazbenim stilovima i otvara neke nove prozore s kojih je pogled sasvim drukčiji i po meni neobično lijep. Rock n'roll, hillbilly, honky tonk, country, gospel, blues, jazz i rock glazbeni su stilovi čiji su elementi implementirani u sve ovo što slušam, i to na način koji odudara od svega što sam dosada imao prigode čuti. I to je vrlo slušljivo, nadahnuto i dobro.

PREPORUKA

Naravno, album "Spankin' Hankin" nije za "široke narodne mase", već je Paul Dougherty dao zapravo jedan svoj potpuno novi, drukčiji glazbeni osvrt na bogatu i manje poznatu pjesmaricu velikog Hanka Williamsa. Pa, tko voli nek' izvoli! A sam Paul sve to komentira ovako: "I suspect that I am the result of particularly weak conception on the part of my father. His sperm was probably emitted in a rather offhand manner."

Više o svemu saznajte na:
www.pauldougherty.org
https://soundcloud.com/paul-m-dougherty

Popis pjesama:

My Sweet Love Ain’t Around
You Win Again
Honky Tonkin’
Move It on Over
Weary for Waitin’
Tear in My Beer
I’m So Lonesome I Could Cry
Low and Lonely
I Saw the Light
Leave Me Alone with the Blues
Long Gone Daddy
Lonesome Whistle
Rockin’ Chair Money
I’m Blue, I’m Lonesome

(Bake It Black Records)

Diskografija:
Spankin’ Hankin’ (Flac Format) 343 MBPaul Dougherty, Bake It Black Records 2017
Spankin’ Hankin’ (mp3 Format) 132 MB
Keep It In Your Pocket Paul Dougherty, Bake It Black Records 2016
River Pearl Paul Dougherty, Bake It Black Records 2014
Beeswax Paul Dougherty, Bake It Black Records 2013
Evensong Paul Dougherty, Bake It Black Records 2012
Don’t Look Back Paul Dougherty, Bake It Black Records 2011
I’m Only in It for the Money Paul Dougherty, Bake It Black Records 2010
Grace Under Water Paul Dougherty, Bake It Black Records 2009
In My Living Room Paul Dougherty, Bake It Black Records 2004
Keep the Feet On Paul Dougherty & the Uninsurables, 2002
Happy Hour Chilhowie, 1999

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike