Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

sipp

Dragi moji "blues lovers" pripremite se za 12 novih, odličnih pjesama pjevača i gitariste Castra Colemana. Ovaj glazbenik na blues sceni poznat je kao Mr. Sipp "The Mississippi Blues Child" i evo, pred nama je njegov nastupni album "Knock A Hole In It", kojeg je 7. travnja objavila izdavačka kuća Malaco Records, dok globalnu promociju odrađuje kalifornijska promotivna kuća Frank Roszak Radio Promotions.

Franku doista možemo zahvaliti na "brdu" albuma, brojnih blues izvođača koje vrijedi percipirati. Danas, u eri nevjerojatne brzine i dostupnosti informacija jednostavno nije moguće sve obraditi u isto vrijeme. Naime, dan bi trebao po tome trajati barem 72 sata i tada ne bih ništa drugo mogao raditi osim preslušavati albume. To jednostavno nije moguće i stoga neki albumi idu nekim ustaljenim redom, dok drugi jednostavno moraju malo "pričekati". U tome sam pronašao neku posebnu draž. Naime, ti albumi kada dođu na red i kada me ostave bez teksta, to mi doista pričinjava veliku radost i zadovoljstvo. Album "Knock A Hole In It" je upravo jedan od takvih !

Ovo svakako nije moj prvi susret s ovim posebnim glazbenikom. Castro Coleman rođen je 25. kolovoza 1976. u McCombu u državi Mississippi, praktično na samom izvoru glazbe koju volimo. Gitaru je počeo svirati gitaru kao dijete, koje taj 'blues feeling' jednostavno ima u sebi. To mu je naprosto, rekao bih, urođeno. O tome sam Coleman kaže: I was born a musician. Music was in my life from the moment I arrived; both of my parents were in singing groups and played some type of instrument. It's just a natural part of me. Stoga se rano priključio i svirao s nekoliko gospel grupa. Skladao i snimao je više od pedeset gospel pjesama, ali istovremeno je učio sve vezano uz producentski posao, a uz to je sve svoje snage usmjerio k razvoju svojih sposobnosti kao tekstopisac i kompletni "showman".

Sve to utjecalo je itekako na njegovo glazbeno biće i, eto, uz ovaj album Castro na donosi i daje nevjerojatno različit dijapazon tonova, koji u ovakvom konceptu jednako oduševljavaju stare obožavatelje bluesa, ali jednako tako tom svojom svirkom, nadahnutim bluesom Castro privlači i nove poklonike bluesa.

Castrova generacija još uvijek ima značajne refleksije prema glazbenom idiomu kraja šezdesetih do sredine sedamdesetih, koje je po mnogima 'zlatno doba' moderne glazbe. Držim da je Castro pomalo sve te utjecaje implementirao u ovih 14 ponuđenih skladbi na ovom svom zadnjem studijskom albumu. Jednako tako, mnogi uspoređuju njegovo glazbeno određenje i umijeće s glazbom, primjerice: BB-a Kinga, Chucka Berryja i Erica Claptona.

Kako se pjesme redaju osjećam da sve ono što je do sada osvojio, dobio nagrade i priznanja, ima određenu težinu i mislim da su pjesme došle u prave ruke. Zašto? Pjesme s albuma "Knock A Hole In It" pokazuju njegovu glazbenu širinu, njegovu otvorenost prema različitim glazbenim stilovima, koji će pokazati da Castro nije samo zaglavio u tradicionalnim blues tendencijama, njegova otvorenost kao rocku, soulu, funkyju, R & B, doista puno govori o njemu.

Castro Coleman aka Mr. Sipp (solo gitara i vokal), Jeffrey Flanagan (bas, back vokali), Carrol McLaughlin (klavijature, back vokali), Stanley Dixon, Timothy Henderson(bubnjevi, back vokali), Michael Thomas (ogrulje), Stanley Dixon Jr. (bubnjevi) (12), Murph Caidedo bubnjevi) (3), Chris Gill – (slide gitara) (2), Malaco Team (back vokali), Harrison Calloway (puhački aranžmani), The Jackson Horns Ft. The Kappa Horns: Kimble Funchess truba), Jessie Primer (tenor i bariton sax), Will Brown (trombon). Svi zajedno svaki u svom segmentu uložili su veliki trud i dali snažne pozitivne vibarcije, kako bi snimili ovakav album.

Netko će možda spočitavati da je album svaštara, da tu ima svega, a zašto ne? Ono što je bitno da se tu itekako osjeća, da albumom prevladava blues feeling, da se u gotovoj svakoj noti osjeća taj plavičasti štih, koji svako malo izbija i izlazi na površinu. Nema nikakve sumnje: This is the blues ...and nothing but the blues!

I da zaključim. Na ovom albumu Castro Coleman aka Mr. Sipp daje jasan primjer kako treba pristupati glazbenoj baštini u sadašnjim, trenutnim uvjetima. Kristalno mi je jasno da blues trenutno nije trendi, da su sada eksponirani neki drugi glazbeni žanrovi, ali album poput ovog, bez ikakve sumnje održavaju vitalnim blues uopće, a posebno onaj Mississippi blues. Gotovo svaka pjesma na ovom albumu opetovano revitalizira one "roots" i čiste blues tonske zapise, koji su tako davno otvorili oči ponajprije engleskim glazbenicima, a tek potom isto se desilo i u domovini bluesa, Americi. I baš zato nije čudno što je Castro Coleman pobjedio na International Blues Challengeu u Memphisu. Osvojio je čak dvostruku nagradu jer je primio Gibson Guitar Award – kao najbolji gitarista IBCa.

Castro Coleman aka Mr. Sipp svojom glazbom poziva vas na ples, na zabavu i da uživate u svom slobodnom vremenu, to je i najveća vrijednost albuma, jer čemu glazba uz koju se ne može plesati i uživati. A Mr. Sipp nam nudi upravo TO!!

PREPORUKA:
Sada mi je žao što nisam prije preslušao i predstavio album "Knock A Hole In It" izvrsnog gitariste, pjevača i kompletnog glazbenika Castra Colemana aka Mr. Sippa. No, vjerujte mi sada ću to sve nadoknaditi. Uz svoju osobnu playlistu, ovaj CD dugo neće iz mojih uređaja. Preporučam Vam da i Vi učinite isto, ako već niste... nabavite ovaj album i uvjerite se da je album u cijelosti... doista ODLIČAN!

Više o svemu saznajte na:
www.mrsippthemississippiblueschild.com
https://www.facebook.com/MississippiBluesChild
www.frankroszakpromotions.com
https://open.spotify.com/album/09LhRCyxiRFfPwQiztXg1w

Popis pjesama:

1. Knock A Hole In It (3:57)
2. Bad Feeling (4:50)
3. Stalking Me (4:05)
4. Sea Of Love (4:27)
5. Gotta Let Her Go (4:31)
6. Going Down (4:47)
7. Baby Your Mine (4:15)
8. Juke Joint (5:43)
9. Strings Attached (5:54)
10. Turn Up (4:13)
11. Love Don’t Live Here Anymore (4:54)
12. Love Yourself (4:50)
13. Little Wing (8:22)

(Malaco Records / FRRP)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike