Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

petervbluestraincd3 running

Peter V Blues Train 12. svibnja prošle godine u vlastitoj režiji objavili su studijski album "On Track", kojeg sam vam predstavio 1. siječnja. Kao što sam i obećao, upoznajem vas i s njihovim najnovijim studijskim albumom, "Running Out Of Time".

Već svi znamo da gitarist i pjevač Peter Veteska predvodi bend Peter V Blues Train, kojeg još čine klavijaturist Aron Gornish, basist Sean “Gravey” Graverson i bubnjar Alex D’Agnese. Uz njih, na ovom albumu radili su: saksofonist Danny Walsh, Jeff Levine (B3 i klavir), Tom Adams (klavir), Coo Moe Jhee (bas), Eddie Jackson (konge i back vokali), harpist Gary Nouwirth i Kelley Dewket (vokal). Svi zajedno snimili su album koji već na prvo slušalje plijeni pozornost svojom punoćom zvuka. Nekako je saksofon itekako istaknut, gotovo da vodi cijeli album, a meni osobno baš odgovara ovako vrlo angažiran pristup rješenjima koje možemo čuti na ovom novom albumu Peter V Blues Train.

Peter i bend donose nam vrlo nadahnutu fuziju modernog bluesa s jazzy i funky melodijskim linijama. Sve zajedno dokaz su da Peter i bend nisu slučajno baš tu gdje jesu. Njihova kombinacija autorskih skladbi i obrada poznatih blues standarda na neki način s izuzetnom lakoćom dopiru do slušateljstva. Stoga, ovaj treći mu studijski album u Peterovim ranim pedesetim godinama života i pod glazbenim utjecajima velikih i svima jako dobro poznatih imena poput Derek and the Dominos, Alvina Leeja i The Allman Brothers Band, teško da je mogao promašiti. Peter i bend idu ponovno korak dalje, autorski rad je izražen a i obrade poznatih blues pjesma prezentirane su na osobit i jedinstven način. Na kraju, ovaj album dokaz je da ovi glazbenici zaslužuju biti predstavljeni širem auditoriju, neka ljudi što prije saznaju za njih i neka ih potraže i neka osiguraju svoje primjerke albuma, doista neće požaliti!

Album "Running Out Of Time" donosi nam 11 skladbi od kojih imamo 7 autorskih pjesama i 4 obrade, koje su zapravo glazbeni predlošci Peterovog viđenja prezentacijske forme bluesa. Na albumu zapravo vrlo plastično i izravno čujemo kako su Peter i njegov bend zamislili izvoditi baš ovakvu prezentacijsku formu bluesa. A tu formu opisuje naziv urbani, moderni blues, koji sve svoje polazišne točke nalazi u tradicionalnom bluesu. To svakako daje dodatnu snagu i kreativnost Peter V Blues Train.

Sada, Peter i bend idu dalje, više se osjeća taj soul, funky i jazzy štih, bogatiji su aranžmani, sve to ima funkciju da se pokaže kako ovi glazbenici nisu ograničeni već teže toj progresiji, tom stalnom kretanju prema naprijed, prema drukčijem, raznovrsnijem glazbenom izričaju i u tome itekako uspijevaju. Moram priznati da mi album "Running Out Of Time" baš odgovara i doista uživam slušajući ga!

Posebno mi se sviđa što je Peter uspio sve sam savladati i naučiti i doći do ovog što sada ima; nije to ništa veliko, ali je bez imalo sumnje na pravom putu. Osobno, itekako mi je drago zbog toga. Naime, nakon određenih uspona i padova, čak i potpunog odustajanja od glazbe, Peter je ipak odlučio ići dalje. On nije odustao, nastavlja borbu i na svu sreću ima dovoljno snage i želje kako bi sve te prepreke svladao i vratio se glazbi, bluesu koji je oduvijek bio dio njegova glazbenog bića. Eto baš se to osjeća kada slušate ovaj njegov novi album.

Jednako tako, Peter V Blues Train nude nam i prezentiraju svoju izuzetno slušljivu fuziju već spomenutih glazbenih stilova na ovom svom trećem studijskom projektu nakon što su prije nekoliko godina debitirali na IBC-u. Meni osobno se jako sviđa taj pristup svih glazbenika koji su sudjelovali u nastanku albuma iz razloga što osobito dolazi do izražaja u obradama poznatih pjesama tipa Richard Ray Farrellove swingirane “Cherry On The Cream”, duboko tradicionalističke forme Big Maceo Merriweatherovog klasika iz 1941. “Worried Life Blues”, preko Doc Pomusove “Youngblood”, velike uspješnice iz 1957. The Coastersa, uz skladateljski tretman i postupak legendarnih Jerry Liebera i Mike Stollera. Na kraju tu je i još jedna nepredvidljiva, snažna obrada skladbe “Love Me Like A Man” izuzetne Bonnie Raitt. Da, baš ove obrade dokaz su njihovog izuzetnog osjećaja za mjeru i ideju izvornih autora, na koju potom Peter i bend daju svoju glazbenu osobnost. Uz njih pažljivo poslušajte naslovnu "Running Out Of Time", akustičnu "Time For Me To Go", bluesčinu "Freedom", te meni posebno nadahnutu "Lay Down My Friend", koju su Peter i bend posvetili pokojnom Michaelu Packeru. I da, nema se tu više što objašnjavati, Peter V Blues Train su tu i za njih ćemo još itekako čuti!

Na kraju krajeva, oni nam stalno daju osjećaj izuzetne slušljivosti i ugode. Spoj starog i novog, spoj prošlosti i sadašnjosti, daju nam itekako velikog razloga za odvajanje dragocjenog slobodnog vremena baš za albume poput ovog. "Running Out Of Time" to itekako zaslužuje.

PREPORUKA:

"Running Out Of Time" Peter V Blues Train svakako je jedan od onih albuma kojima se uvijek rado vraćam, prvenstveno zbog njegove namjere. Album je sam po sebi korak naprijed od onog prethodnog. Dakle, Peter i bend nisu se uspavali, oni idu dalje, traže nova rješenja, traže novi izražaj i mogućnosti u prezentacijskoj formi. Nadalje, ovom albumu se rado vraćam i zbog njegove simplicifiranosti,ali i sofisticiranosti te jednako tako i zbog njegove izrazite snage i kvalitete. Nema sumnje, albumom "Running Out Of Time" dominira izrazita simplicifiranost, snaga i kvaliteta. A to su ta tri glavna razloga zašto mi se to toliko sviđa. Osobno, duboko vjerujem da će mnogi u njemu uživati i da će mu se jednako tako svako malo uvijek rado vraćati.

Više o svemu saznajte na:
www.petervbluestrain.com
open.spotify.com/album/2Uyv9zrINyWRKwCvaCYXTx
www.reverbnation.com/petervbluestrain1

Popis pjesama:

1. Stay On Track /4:50
2. Cherry On The Cream /5:10
3. Buzzed Busted And Blue / 4:46
4. Worried Life Blues /5:26
5. Running Out Of Time /4:28
6. Time To Collect /4:04
7. Youngblood /4:02
8. Time For Me To Go /3:20
9. Freedom /4:34
10. Love Me Like A Man / 3:58
11. Lay Down My Friend /4:57

(Samostalno)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike