Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Curtis Salgado Alan Hager Rough Cut

Pred nama je album ''Rough Cut'' poznatog pjevača i svirača usne harmonike Curtisa Salgadoa i gitarista i pjevača Alana Hagera, kojeg je jučer, 12. siječnja, objavila jedna od najvećih svjetskih blues diskografskih kuća, vrlo agilna Alligator Records iz Chicaga. Ovo je njihovo drugo ovogodišnje izdanje a album možete pronaći u svim bolje opskrbljenim cd-shopovima.

U 2018. Alligator Records krenula je s dva nova izdanja s istim datumom izlaska: jedno je novi studijski album Tinsleyja Ellisa, a drugo ''Rough Cut'', kojeg su zajednički snimili i producirali upravo Curtis Salgado i Alan Hager. Uz njih, tu su još i LaRhonda Steele (vokali), Jim Pugh (klavir), Keith Brush (bas), Russ Kleiner (bubnjevi), Jimi Bott (bubnjevi), Brian Foxworth (bubnjevi) i Carlton Jackson (udaraljke).

Ova sjajna ekipa donosi nam šest izvornih pjesama prožetih duhom i ozračjem nekih od najvećih majstora tradicionalnog bluesa i sedam obrada poznatih blues klasika koje potpisuju ponovno neki od najvećih, legendarnih blues glazbenika poput Elmorea Jamesa, Muddyja Watersa, Son Housea i drugih. Već od prve sekunde, od otvarajuće ''I Will Not Surrender'', ponovno otkrivam zašto toliko volim tradicionalni blues. Curtis i Alan vode nas na nevjerojatno glazbeno putovanje koje ima svojih 13 destinacija, a svaka od njih nudi nam svoje posebnosti, svoje čari blues glazbe. Je li ona nastala na nekom trijemu, sviraju li je promrzli prsti od hladnoće u Chicagu ili se pak to lomi glazbena priča u nekim možda i najmračnijim dijelovima močvara Louisiane, na vama je da otkrijete, prepoznate ili da samo uživate! Osobno, ostajem zadivljen njihovom bogatom tradicijom bluesa, koju samo tako nastavljaju i ponosno nose i prezentiraju.

Neodoljiva i vatrena svirka usnjaka izvrsnog Curtisa i odmjereni gitaristički rukopis Alana Hagera dali su spoj koji će ama baš sve poklonike bluesa zaprepastiti. Curtis Salgado na blues sceni djeluje već više od 30 godina a kada mu se tamo još 2003. pridružio Alan, ta priča je poprimila svoju punu i potpunu oblikovanost.

Zajedno, njih dvojica opakih blues fanova i istinskih prijatelja našla su rupu u zgusnutom rasporedu  nastupa i snimili su album ''Rough Cut''. Nema sumnje, album odiše produhovljenim ''feelingom'' i snažnim refleksijama ka omiljenim skladbama i velikanima ovog glazbenog stila. U autorskim pjesmama osjeća se ta njihova ljubav prema bluesu, prema toj bogatoj i nepresušnoj tradiciji. No, jednako tako ovaj projekt nastao je kao rezultat čiste ljubavi ove dvojice vrsnih glazbenika i ljudi koje jednostavno vole blues! Preslušavajući album ta njihova iskrena i potpuna predanost bluesu itekako se čuje od prve do zadnje minute.

Dom Curtisa Salgadoa uvijek je odzvanjao glazbom, njegovi roditelji imali su bogatu fonoteku, njegov stariji brat 'ufurao' mu je u tijelo, u srce i dušu i soul i blues. Tako da njegovi glazbeni utjecaji imaju dugački evolucijski i stilski razvoj, od Count Basiea do Fatsa Wallera preko Wilson Picketta i Muddyja Watersa do glazbe koju danas tako iskreno, osjećajno i zdušno izvodi. Koliko je ta njegova ljubav bila jaka, govori podatak da je samouk kada je u pitanju usna harmonika. Glavni inspiratori njegove težnje da nauči svirati usnjak bili su fascinantni Little Walter i Paul Butterfield. Stoga, nije uopće čudno kada Curtis tako znalački spaja R&B, funk, soul i  blues. Posljedica toga njegova je srčana i potpuno iskrena prezentacijska forma, što se ponajbolje može osjetiti u dirljivim baladama, ali i u onim skladbama gdje nije upitna njegova energičnost.

The Nighthawks, The Robert Cray Band i Roomful of Blues nekako su tri glavne točke prije njegove samostalne karijere. Vodeći The Nighthawkse Curtis je doista dobro ispekao ili bolje napisati iskalio svoj umjetnički profil. Nije onda čudno što je ovaj bend bio glavna inspiracija Johnu Belushiju za njegove The Blues Brotherse. Svakim svojim nastupom Curtis je uvijek davao 100%, nikada nije bilo muljanja niti izvlačenja. Curtis se jednako daje kada njegov bend nastupa s npr. The Steve Miller Bandom ili pak on sam pjeva u bendu Carlosa Santane.

Od 2006. do 2008. Curtis je imao ozbiljnih zdravstvenih problema, a, srećom, zahvaljujući svojim brojnim kolegama glazbenicima, uspio je opstati i gotovo učiniti nemoguće. Preživjeti transplantaciju jetre i pobijediti karcinom pluća i u bliskoj prošlosti ponovno su ga snašle zdravstvene nedaće, ali uspio je sve to prebroditi i ovim svojim novim studijskim albumom Curtis nastavlja put koji je doista bio prepun prepreka i kao da mu neka čudna silina nije dala naprijed. No, Curtis je sve nadvladao i ponovno nezaustavljivo kreće naprijed.

Curtis plijeni pozornost svojim skladateljskim radom, otvorenim i iskrenim pristupom svakoj pojedinoj pjesmi, ali i glazbi općenito. U svom radu s Alanom Hagerom kao da sve ide na n-tu potenciju. Alan svojom filigranskom svirkom gitare kao da dodatno inervira Curtisa i upravo zato zvuče tako nadahnuto, jedinstveno i apsolutno tradicionalistički. Kako se ovih 13 skladbi redaju, tako sve više i više postajete svjesni sve te težine i ogromnog bogatstva koje vam nudi album ove dvojice izvrsnih glazbenika.

PREPORUKA:
Curtis Salgado i Alan Hager snimili su izvrstan album uz kojeg možete uživati, možete se veseliti, možete plesati, a to mu je možda i najveća vrijednost, što je zapravo i glavna namjena svakog albuma. Ako nije za slušanje i ako uz njega ne možete plesati, kakve li uopće vajde od svega? Ima li to ikakvog smisla? Mislim da nema. I zato ako već niste, što prije osigurajte svoj primjerak!  Ma naravno, ne opisuje ga Living Blues bez razloga na ovaj način: "Fresh, unexpected, authentic…perfectly executed. Simply delicious."

Više o svemu potražite na:
www.alligator.com
www.facebook.com/curtissalgado
twitter.com/curtis_salgado
AirPlayDirect.com/CSAH4980

Popis pjesama:

1. I Will Not Surrender 4:58
2. So Near To Nowhere 3:57
3. One Night Only 2:50
4. I Want My Dog To Live Longer (The Greatest Wish) 2:47
5. I Can’t Be Satisfied 3:50
6 .Too Young To Die 4:07
7. Depot Blues 4:11
8. Morning Train 4:13
9. You Got To Move 4:33
10. Hell In A Handbasket 4:13
11 Long Train Blues 3:25
12.The Gift of Robert Charles 3:54
13.I Want You By My Side 3:33

(Alligator Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike