facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Amerika


Bookmark

Data

Released Listopad 2017
Format Albumi
Vrsta Punk / Alternative/Indie Rock / Hardcore Punk
Dodano Četvrtak, 14 Prosinac 2017
Žanr Rock
Length 56:28
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2017
Država Bosna i Hercegovina
Etiketa Kapital Rekord
Edition details Datum objave: 5. listopada 2017. / Producent: Jure Vlahović
Tags Damir Avdić Kapital Rekord

Review

Teško je pisati recenziju albuma umjetnika čiju glazbu ne slušaš svaki dan. A možda je tako i bolje...

Damir Avdić bosansko-hercegovački je glazbenik koji se nakon nekoliko godina djelovanja u sastavu Rupa u zidu okrenuo samostalnoj karijeri, što mu po svemu sudeći nije bio loš potez jer se etablirao kao glazbenik posebnog izričaja koji ima zavidnu bazu fanova na cijelom području bivše države.

Otkako se osamostalio izdao je sedam albuma, uključujući i ovaj novi, "Amerika" u izdanju Kapital Rekord, za koje je izdao i prethodna tri albuma. Sniman je u studiu METRO tijekom rujna 2017., a produkciju potpisuje Jure Vlahović.

Album nam donosi devet novih pjesama, a naslovna "Amerika" otvara ovo izdanje. Avdić na sebi svojstven način riga rime koje oslikavaju današnju "demokratsku" velesilu. On se ismijava s njihovim vrijednostima koje više nisu to što bi trebale biti. Jednostavnim stihovima i nadrealnom interpretacijom plete mrežu do slušatelja i ne ostavlja prostor da pomislite nešto drugo. Svoju priču pritom priča otvoreno i snažno, na trenutke ujedajući do kosti.

Antiratna "Jebeš rat" nastavlja u istom ritmu, jednostavno i iskreno. Meni možda i ponajbolja numera, "Detroit", opisuje čitav put nakon rata ne samo glavnog junaka pjesme nego i čitave generacije. Avdić se nameće kao vrhunski storyteller i veoma je vješt u tome. Nema lažne patetike, nedokučivih fraza. Samo iskreni stih i riff koji prati cijelu priču.

Album zatvara pjesma "Gospode", Avdićev omaž današnjem odnosu čovjeka i religije. Dojam koji imam nakon slušanja "Amerike" je taj da se samo pitam kako bi ovo jebeno zvučalo da ima cijeli bend. Otpuhao bi nas miljama daleko. Rifovi su moćni i nepredvidljivi te stvaraju orkansku zvučnu kulisu za ono što Damir ima poručiti. A on kad govori, slušatelj mora i treba slušati, jer on je mesija koji propovijeda. Na tako jednostavan način, u glavu i u srce.

Odličan album koji vam od srca preporučujem. Možete ga preslušati na Avdićevom Bandcampu gdje se nalaze i ostala izdanja.

 

Dejan Đukić

Hits 252
Manjina « Manjina Damir Avdić Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42