facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Blank Project


Bookmark

Data

Released Veljača 2014
Format Albumi
Vrsta / Electronic
Dodano Četvrtak, 12 Veljača 2015
Žanr Electronic
Length 48:52
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2014
Država Europe
Etiketa Smalltown Supersound
Catalog Number STS248
Edition details Produkcija: Kieran Hebden
Tags Neneh Cherry Smalltown Supersound

Review

Dosadašnji rad Neneh Cherry obilježen je nevelikim brojem solo albuma unutar 25 godina karijere. Od njenog predzadnjeg do posljednjeg albuma Blank Project prošlo je 18 godina, a u međuvremenu je surađivala na 3 albuma s jazz triom The Thing, kao i s trip-hop triom CirKus. Bez obzira na skroman broj izdanih albuma, bez zadrške se može reći kako je N. Cherry jedna od najcjenjenijih predstavnica hip-hopa 90-ih, iako se u taj žanr ne može u potpunosti svrstati; bolje je reći kako je izgradila vlastiti, vrlo prepoznatljiv izričaj koji je, čak i kad bi zašao duboko u komercijalni pop, zadržao visoku umjetničku vrijednost i karakterističan potpis Neneh Cherry.

Four Te tje jedan od najcjenjenijih DJ-eva mlađe generacije. Njegov osebujan pristup stvaranju zvuka izrodio je elektronički žanr koji je veoma repetitivan i apstraktan, istovremeno melodičan i veoma ritmičan, kao da u zraku lebdi čudnovati jazz čarobnjak-bubnjar za kojeg ne znamo je li dobar ili loš. Vođen prvenstveno organičkim pristupom i jako širokom paletom semplova - od folka i jazza do onih veoma elektroničkih pa i raveovskih, stvorio je 'pametan' pristup elektronici koja je daleko od banalnosti jednostavnih melodija, robotizirane repetitivnosti i ubibože sintetičkog zvuka. Inzistirajući na tome da njegova glazba zvuči kao da je živo odsvirana, stvorio je hordu fanova koji nisu isključivi ljubitelji elektronske glazbe. Istim je načinom sudjelovao u stvaranju Blank Projecta u ulozi producenta i njegov je utjecaj vrlo osjetan.

Zbog teških događaja u životu, a prvenstveno smrti majke, Neneh Cherry se ovaj put odrekla one melodioznosti s početka karijere i odlučila na drugačiji, mračniji i jednostavniji pristup. Snimljen u samo 5 dana na ogoljen način, uz bubanj, bas i elektroničke efekte bez puno postprodukcije, atmosfera Blank Projecta se može opisati u nekoliko kratkih crta: vokal i riječi pjesama u prvom, bubanj i bas u drugom, a efekti u trećem planu, premda čitavom albumu daju jak, već spomenut Four Tetov potpis. Premda su neke kritike zbog ovakve pojednostavljenosti u pristupu bile dosta negativne, s argumentom kako sve skupa zvuči neozbiljno s tom razlikom da je N. Cherry etablirano ime pa joj se to tolerira, teško se složiti s tom tvrdnjom. Glavni razlog je taj što je upravo ogoljenost pjesama pridonijela tolikoj intimnosti albuma da je slušatelju dozvoljeno pogledati u najveće strahove i općenito ne tako ugodnu nutrinu N. Cherry, i kojeg se, već nakon jednog slušanja počne doživljavati kao veliku ispovijed autorice. Na taj način je čitava poanta albuma došla na vidjelo, a to je Cherryn oproštaj od majke, suočavanje sa životom u kriznim i nesigurnim vremenima te izraz straha, ali i zahvalnosti i nade za svoju djecu.

Uz nekoliko sporijih uradaka poput izvrsnih422 Across the Water koja otvara album, na albumu je podjednak broj žešćih pjesama, poput Weightless Out Of the Black na kojoj gostuje sunarodnjakinja Robyn. Sve to govori o vrlo modernom i svježem zvuku albuma sad već 50-godišnje Cherry, koja je imala hrabrosti uspješno se pozabaviti modernim tekovinama glazbe i zbog toga joj se treba nakloniti. Premda nije najbolji soundtrack za duge i vruće ljetne dane, Blank Project je vrijedno poslušati. Ako ne sada, onda barem na jesen kad se svi pomalo sakriju od kraćih, mračnijih i hladnijih dana, puno primjerenijih atmosferi albuma.

Stošija Katić

Hits 221

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42