facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 2016
Format Albumi
Vrsta Jazz-funk / House / Dubstep / IDM
Dodano Petak, 20 Listopad 2017
Žanr Pop
Length 46:05
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2016
Država SAD
Etiketa Samostalno
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 5.2.2016.;
Tags Knower

Review

Pop glazba je jedan veličanstveni bastard.

Počevši od „nevinih“ momaka iz  bendova poput Tremeloes ,Herman's Hermits, Turtles; preko, u početku jednostavnih, a kasnije sofisticiranih Beatlesa; pa opet preko vjerodostojnih predstavnika elektro popa poput Orchestral Manouvers In The Dark,Ultravox, pa sve do zakonodavaca popa, Bee Geesa i Abbe, ponosnih vlasnika bezbrojnih hitova bez konkurencije; da bi preko ljigavog popa Rihanne ili Ed Sheerana došli  tako do svakodnevnih užasnih, uniformiranih derivacija američkog popa koji je istog ugurao u, nažalost, neraskidivu petlju beznađa.

Kako su se u tu gungulu uklopili Knower sa svojom kombinacijom indie - elektropopa, funka, fusion jazza?

Vrlo dobro, hvala na pitanju, sigurno bi kazali Louis Cole i Genevieve Artadi uz burno odobravanje njihovih fanova čiji se broj svakodnevno povećava i s ove strane velike bare. Njihovi nastupi u živo rado su pamćeni, sudeći po pozitivnim reakcijama gledatelja.

Pa tko su Knowler?

Bezveznjaci sigurno nisu, jer kada te „međugalaktička“ skupina trenutno najboljih mladih američkih glazbenika,poznatih pod imenom Snarky Puppy pozove da sviraš na njihovom albumu „Family Dinner no.2“, onda nekog đavla moraš vrijediti. Tu tvrdnju potvrđuje i činjenica da su u 2017 bili zaduženi za zagrijavanje publike na 4 koncerta RHCP u velikim europskim gradovima.

Glazbeni duo Louis i Genevieve su se na glazbenoj sceni pojavili 2009 godine, te su uz pomoć svog prijatelja i suradnika Jacka Contea ubrzo stekli nadimak „Youtube benda“.

Louisovi glazbeni uzori variraju od Mozarta, Bacha, Miles Davisa, Betalesa, Beach Boysa, Mahavishnu Orchestra, ali je njegova glazbena biblija uvijek bila i ostala  - otac funka, James Brown.

Genevieve je u mladosti slušala Michaela i Janet Jackson, Natalie Cole, da bi se kasnije prešaltala na Massive Attack, Portishead i Prodigy.

Od snimanja u kućnim uvjetima, ohrabreni pozitivnim reakcijama kako publike, tako i kritike odlučuju se na pridružene članove, pa tako s njima nastupaju Sam Gendel na saxu, Tim Lefebre na basu (svirao je sa Stingom, Bowiem na njegovom zadnjem albumu Black Star, Elvis Costellom),a regularan je član Tedesci Trucks Band.

Album „Life“ izdan prošle godine sadržava 12 pop pjesama u kojima se pjeva o životu prepunom dosade, političkog cinizma, sveprisutne kontrole establishmenta ,eri društvenih medija, ali i o neočekivanim bezvremenskim izljevima čiste ljubavi. Svojevrsni je to paradoks o običnim ljudima koji se preko dana dosađuju u svojim uniformiranim uredima, a preko noći odlaze u svoje garaže i stvaraju zadivljujuće glazbene priče. Louis i Genevieve naizmjenično izmjenjuju suvremeni elektro pop sa tradicionalnim pop formulama , miješajući pri tome melankoliju, otkačenost, zabavu, kao i ozbiljnu svirku kroz fine melodije, s velikom dozom potrebnog groovea, uz blesave  sinti ritmove koji ponekad imaju konotaciju  zvukova sa igraćih konzola.

Veliki umjetnici  uglavnom su korak nazad u odnosu na one koji to nisu, ali koji se tako predstavljaju. Oni su nepoznati širem krugu ljudi, osim onima iz svoje ulice, svog kvarta. Ali to ne znači da  iz tog kružoka ne može niknuti neka druga magična igra, kao što je glazba grupe Knower. Ljudi o njima neće pričati kao o Taylor Swift, Lady Gagi ili Rihanni koji ne trebaju vaš novac, ionako ga imaju i previše. Louis i Genevieve ga trebaju, stoga posjetite njihov bandcamp i dajte im priliku. Oni je zaista zaslužuju.

Đorđe Škarica

Hits 393

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42