facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2016
Format Albumi
Vrsta Traditional Pop
Dodano Petak, 20 Listopad 2017
Žanr Pop-Rock
Length 1:15:52
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2016
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number CD 6074693
Edition details objavljeno: 3.11.2016.
Tags Croatia Records Plavi orkestar

Review

Diskografi periodično ili čak redovito izdaju kolekcije pjesama izvođača koji su za njih svojevremeno objavili studijske albume. I pri tom se ne libe nakititi ih pompoznim naslovima kao best of, ultimate collection, i sl. Greatest hits collection Plavog Orkestra iz 2016. godine, jedno je od takvih izdanja. Unatoč raskošno patetičnom naslovu, ipak je više za dušu ili prvu ruku, u slučaju nedostatka nekog drugog audio materijala.

Plavi orkestar u svojoj diskografiji broji sedam studijskih albuma. Ova kolekcija „najvećih hitova“, probrala je pjesme s prva tri albuma grupe. Istina je da su tamo nekad u prvoj polovici osamdesetih, sarajevski mladići uživali najveću popularnost, ali valjda su i nakon tog razdoblja ubrali koju pjesmu koju bi prosječni slušatelj mogao prepoznati.

U to davno i daleko doba, glazbeni kritičari i poznavaoci scene rado bi se raspisivali o galopirajućem pop-folku (valjda im je folk-rocka bilo dosta?), no ova kompilacija nekako je zaobišla pop note u izričaju Plavog orkestra i bazično je koncentrirana na folk segment. I to do te mjere da je to brutalno. Nije čak niti simpatično.

Štosno je podsjetiti se kako je prvi album Plavog orkestra producirao Hus iz Parnog valjka. I da im na jednoj pjesmi gostuju Aki i Jura Stublić. No kad je već naglasak na narodnjacima, logično je prije odabrati duet s Nadom Obrić. Ne preostaje vam ništa drugo nego da stavite neke šaljive naočale i kroz kaleidoskopsku prizmu na silu slušate album. I pritom nabijete neku kapu na glavu i mrdate ramenima kao Loša. Nešto slično kao kod današnjih Brkova. Čak ima i duhovitih tekstova. Može se.

A kao posebno groteskni dodatak, u privicima albuma, nalazi se Lošin poster iz zlatnih vremena. U slučaju da neka nostalgična gospođa posegne za albumom, uz ton dobije i sliku koja valjda služi kao Proustov kolačić. Oj, mladosti!

Ali ne treba biti prestrog niti očekivati čuda. Glazba je zabava, a Plavi orkestar se u doba svoje mladosti jako dobro zabavljao. I ne znam da li im je onomad namjera bila provocirati ili nasmijati, ali danas, u zrelijim godinama, mi se jako sviđaju prijeteći stihovi: „Drugovi, već nam se bliži dvadeseta, a treba živjeti...“

Toni Plićanić

Hits 366

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42