Naslovnica
Advertisement

Novosti i najave

Srijeda, 03. Rujan 2014
Utorak, 02. Rujan 2014
Ponedjeljak, 01. Rujan 2014
Nedjelja, 31. Kolovoz 2014
Subota, 30. Kolovoz 2014
Petak, 29. Kolovoz 2014

Prijava


Zaboravili ste šifru?
Hladno pivo - "Svijet glamura"
 
Autor/ica: Anastazija Vržina, dana 20-04-2011 09:21
Ocjena: 10/10

Hladno pivo - Svijet glamura Možemo odmah u glavu:  Svijet glamura je sjajan album -  sigurno najbolji druge dekade postojanja Hladnog Piva, odnosno vrhunac zaokružene pretpostavljene trilogije (Šamar – Knjiga žalbe – Svijet glamura).

Tvrdim to bez zere uvlačenja najvećem bendu u Hrvata, jer oni koji me znaju znaju da sam njihov totalni nefan. Tvrdim to i iako sam sto posto sigurna da se s tim neće složiti njihovi okorjeli fanovi, punkeri u globalu, niti dežurni dušebrižnici koji pomno prate njihovu karijeru. 

Prvi se neće se složiti zato što ovaj album jest i nije Hladno Pivo na koje su navikli - a navike stvaraju konkretna očekivanja koja na Svijetu glamura neće biti ispunjena na način kakav oni podsvjesno žele. Drugima će to biti neke vrste izdaja žanra koje Hladno Pivo tako predvodnički njeguje i štiti. Treći će reći da su postali mainstream (što jesu i to poodavno pa i nije neka novost), da nemaju volje za novim (opasnim) izazovima i da se kreću u okvirima sigurnog i kompromisnog rješenja koje neće talasati u društvu.

Navikli na cinizam i/ili ironiju u HP-ovaca, te beskompromisnu kritiku društva u (češće) ranijim fazama – ovaj je album poput izdaje. Bože, jel moguće da oni niti jednom riječju ne spominju HDZ, korumpiranu vlast, generale, Todoriće i tešku ekonomsku situaciju i neimaštinu s kojom se većina Hrvata danas bori? (Ispravka: hadeze se spominje!). Jel zato Hladno Pivo napravilo lošiji album? Uopće ne.

Zanimljivo, meni je sve to i nije do sada palo na pamet, da se nisu bavili svim tim. Zato jer nije bitno da baš svi izvođači koji postoje u Hrvatskoj pišu budnice. Oni su svoj bunt ispisali davnih dana i pisati ih opet bilo bi recikliranje samog sebe. Ako im se već to ne piše i ne bavi s tim iz bilo kojih, osobnih, neegzistencijalnih i inih razloga, bar su bili toliko pošteni pa se toga nisu niti primili.

Primili su se istovremeno i onoga što najbolje znaju (kritika, ironija, duhovitost) u sferi koja ih je u kreativnom razdoblju najviše zanimala a to je naša jetsetterska Red Carpet stvarnost i, budimo surovo iskreni  – nacija (da, dragi moji - da Hrvati sve to ne gledaju, ne čitaju i ne prakticiraju nijedan im to ne bi niti servirao i ne bi svi bili robovi tih glamurozarija) i nečeg posve novog – uključivanja nekih novih glazbenih stilova u svoj prepoznatljiv punk-rock.

Tako smo radi totalno ironičnog razloga dobili miks pjesama koje neke od njih imaju jaku podetiketu upravo osmišljenog žanra „rock cirkusa/seljačije“. Namjerno ovdje ne koristim termin koji se upotrebljavao za Bregovićevo Bijelo Dugme i kasnije Lošin Plavi Orkestar – pastirski rock. Iz dva razloga: što su potonji sami sebe smatrali strašno bitnima i shvaćali sebe i tu vrstu rocka preozbiljno  - i adekvatno tome ne bi nijednom njihovom albumu dala više od 3. Drugi razlog je što je ovakva kombinacija kakvu nam je ponudilo Hladno Pivo na ovom albumu, veličanstvena zaj**ancija koju neće ukapirati samo oni koji nemaju nikakav smisao za finese i kojima je duhovitost neprijateljski teritorij. Fan – nefan, svejedno. Ili kapiraš ili ne. I pod tim ne mislim na tekstove, nego „novi glazbeni stil“.

Hladno pivo

Na kraju balade – nitko još kod nas nije napravio album na temu sprdanja s lokalnim „glamurom“. I u tom smislu su opet pokazali da s pravom predvode našu glazbenu scenu. Opet su prvi. Kritizirati „prirodu i društvo“, vlast i lopovluk naših „biznismena“ je passe. Kako su album „sklepali“ nije im niti za odreći hrabrosti. Budimo realni: bit će vas dosta koji ćete ovaj album pokopati..

Druga je stvar što je Hladno Pivo točno znalo što hoće i uvjerena sam da nisu promocijske floskule kada izjavljuju da su jako zadovoljni albumom. Imaju i radi čega biti zadovoljni.

Velik je izazov i odgovornost raditi recenziju albuma izvođača koji je velik i bitan i kojeg se prati kao i sve što se o njemu piše. I kojeg autor dobro poznaje i prati.  Još je izazovnije i odgovornije pisati o velikom i bitnom izvođaču koji se autoru naročito ne sviđa, ne prati ga ili jednostavno nije „u tom filmu“.

Imam taj nos koji jednostavno zna kada će netko od takvih izvođača napraviti sjajan album  čim čujem prvu pjesmu tj. singl (prije albuma). Tako je bilo i s posljednjim albumima AC/DC-ja i Iron Maidena recimo.

A nisam u „Hladno Pivo filmu“, punk mi ne leži.

Reda i posla radi išla sam 2007. na onaj koncert na Šalati s iscrtanom namjerom da odradim fotkanje onih prvih par stvari te ostanem još onih 20-tak minuta nakon, koliko ti treba da ispiješ politarsku pivu. Štoviše imala sam već opsežne planove kada i gdje se naći dalje sa svojom škvadrom za izalazak „čim riješim koncert“. Ostala sam do kraja koncerta, raz**ala sve planove za kasnije i rekla: „svaka čast!“ Nisam postala fan niti sam išla drugi dan kupiti sve njihove ploče/CDje, niti sam ih kasnije odjednom počela slušati. Ali kad nešto valja, onda valja.

Četriri godine kasnije kad sam čula Ezoteriju, potrudila sam se da već u subotu pokupim album, a to u pravilu nikada ne činim. Mislim zašto i bi, kad sam nefan.

Uglavnom dobili ste sliku, zar ne?

Na Svijetu glamura nema lošeg detalja, nema prosječnog detalja. Ima drugačije dinamike i manje izravnosti i veće suptilnosti i pod time mislim na onih nekoliko „ljubavnijih“ laganijih glazbenih tema i adekvatno Miletovih tekstova, a sve ostalo je „narodni“ hit do hita.

Punk se malo povukao nauštrb rocka i time će sigurno pridobiti lijepu brojku novih prijatelja benda (mene jesu), pokojeg  će i izgubiti (što je manje vjerojatno, vjerojatnije je da će tih nezadovoljnici samo gunđati do slijedećeg albuma). Cirkusarija sa dodavanjem seljačkijeg stila i rima u taj rock mora biti tamo da bi cijela stvar imala smisla. Na tankom su ledu bili ali tako nešto a s ovakvim rezultatom može izvući vjerojatno samo Hladno Pivo.

Ono što mene naročito oduševljava jest da su taj „rock“ dio nabrijali do daske, odradili nekoliko fenomenalnih gitarskih i posebice, bas riffova (totalni mrak u „Ima da te lajkam), Stipe se razmahao trubom i tubom... toliko jasnoće u njihovom zvuku mi se čini da nije bilo nikada do sada - mogu raspoznati gotovo svaki instrument koji su upotrijebili.

A kad maknete vokal (tekst, to jest) da vam ne odvlači pažnju i te „seljo-folk“ dionice iz pjesama, ukazat će vam se čista, punokrvna, nabrijana rock materija koji sama za sebe može nositi bilo koji album u glazbenom smislu.

Osobna karta albuma

Hladno pivo - Svijet  glamura
Izvođač Hladno Pivo
Naziv albuma Svijet glamura
Izdavač Menart
Produkcija Edi Cukerić - Cuki
Datum objave 16. 4. 2011.
Snimano RSL Production, Novo Mesto veljača/ožujak 2011.
Posebna napomena Standardno izdanje s jednim diskom

Popis pjesama

01. Svijet glamura 
02. Ima da te lajkam
03. Fotoaparat
04. Premali grad
05. Evo mene na ručku
06. Pravo ja
07. Kirbaj i kotlovina
08. Može
09. Lift
10. Bilo koji broj
11. Slobodni pad
12. Ezoterija
Linkovi

HladnoPivo.hr

Ezoterija - SpotKomentari (10) RSS feed comment
Posted by Mirko, dana 05-07-2011 10:59,
Očajna recenzija. Trebao sam prestati čitati kad je naša vrla recenzentica počela hvaliti svoj nepogrešivi nos. Općenito, cijeli tekst zvuči ko da ga je neki bloger sa 15 posjeta mjesečno pisao a ne stranica koja se želi ozbiljno shvaćati.
 
» Report this comment to administrator
» Reply to this comment...
» See all 1 replie(s)

Posted by Leo, dana 03-06-2011 14:02,
Hladno pivo sve odlučnije ide stazama Prljavog kazališta, sve ofucaniji i sve besmisleniji...
 
» Report this comment to administrator
» Reply to this comment...

Posted by Hooligirl, dana 02-06-2011 21:40,
Album je ludilo. Od početka do kraja. Svaka čast. :)
 
» Report this comment to administrator
» Reply to this comment...

Posted by ******, dana 29-05-2011 12:13,
ne znam jel gora ova dječja kritika ili novi album hladnog piva
 
» Report this comment to administrator
» Reply to this comment...
» See all 1 replie(s)

Posted by gajnice, dana 03-05-2011 09:37,
ovo je žešći shit! 
sramite se!
 
» Report this comment to administrator
» Reply to this comment...

Posted by VrućePivo, dana 24-04-2011 10:31,
Čitam pomalo komentare i čini mi se da su fanovi pšomalo razočarani,. nisam onaj okorijeli fan i možda m ije s toga ovo jedan od boljih albuma Hladnoga Piva. Čini mi se drugačiji i bolji. Ljudi, poslušajte ga još koji put. Dajte si vremena. Ponekad glazbi treba duži perio da dopre do uha. Ja ću album nastaviti slušati :grin
 
» Report this comment to administrator
» Reply to this comment...

Posted by Anastazija, dana 23-04-2011 01:05,
Ja ne mislim da je ovo neko njihovo odrastanje, mislim da je ovo neki po meni hrabri (ne vjerujem da nisu ukapirali da ovaj album neće biti lako prihvatiti) iskorak u nešto drugo ali ja to ne vidim u smislu idućeg smjera nego više kao blaže eksperimentiranje da naprave nešto novo. Nemam pojma što im je u glavama ali nekako sam sigurna da ovo neće više ponavljati. Da ponove ne ovaj album bi retroaktivno prestao imati smisla. I da vrlo vjerojatno će ti nakon više slušanja biti daleko bolji ukoliko ti je album na prvo slušanje sjeo. Naročito ako na te folk uljeze gledaš kao sprdnju što i jesu. Ja sam teški mrzitelj folka bajdvej :)
 
» Report this comment to administrator
» Reply to this comment...

Posted by hc, dana 22-04-2011 22:56,
Nije njihov ponajbolji album... Od Piva je sa tolikim stažem teško i očekivat loš album i sigurno je bolji od 90% ostatka kod nas, no to je zapravo žalosno. 
Tekstovi nisu direktni i osobno ne volim folk uljeze u pjesmama. 
Zabavan album, možda promijenim mišljenje kad preslušam par puta i kad mi sve sjedne jasnije. Voli bi da ima barem nekoliko pjesama tipa Biološki sat, Soundtrack za život.... Nadam se da to nije njihovo odrastanje jer pitanje je kako če zvučat idući album onda.
 
» Report this comment to administrator
» Reply to this comment...

Posted by shublinov breg, dana 20-04-2011 15:19,
album je dno dna
 
» Report this comment to administrator
» Reply to this comment...
» See all 1 replie(s)

Posted by vlado šeks, dana 20-04-2011 09:49,
nekako mislim da neću nikad stavit ovaj album u plejer. 
ali zato će se novi Overflow izlizat podrapat itd itd.
 
» Report this comment to administrator
» Reply to this comment...

Add your commentmXcomment 1.0.9 © 2007-2014 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved

Nasumične fotografije iz galerije

Easy Star All-Stars_24 Placido Domingo_33 Partibrejkers_2 Roger Waters_12 2Cellos_19 Djordje Balasevic_19 David Guetta_1 Marcelo_14 Partibrejkers_10 Mars Festival_4 Maya Sar_13 Frenkie_13 NOFX_5 Rammstein_22 E Play_3 Rambo Amadeus_25 Indexi i prijatelji_40 Opca opasnost_3 Igra staklenih perli_3 Backstreet Boys_16 Yo La Tengo_8 Ashes You Leave_2 Dino Avdic_7 Guns N Roses_39 Natalie Cole_3 Pearl Jam u Oslu_32 InMusic day 1_31 Human League_6 Eniferum_21 Laibach_10
Wilco_29 InMusic day 1_29 Moskva_1 Dubioza kolektiv_5 Djordje Balasevic_8 Kawasaki 3P_11 Carbon Silicon_7 Arkul_1 Guns N Roses_27 Sabaton_2 Faith No More_6 Arctic Monkeys_19 Vijay Iyer Trio_6 Marduk_1 Backstreet Boys_2 Yann Tiersen_9 Parni Valjak_1 InMusic day 2_46 Apocalyptica_13 Pearl Jam_4 Gentleman_5 Djordje Balasevic_15 Djecaci_1 The Tiger Lillies_33 Spandau Ballet_12 Majke_6 Eros Ramazzotti_9 Lamb of God_11 Kawasaki 3P_2 Guns N Roses_33

Browse SoundGuardian in:

.

Nadolazeći događaji

28.08.2014 - 06.09.2014
MAGfestival
02.09.2014 - 03.09.2014 | 20.00
Koncert na placu
03.09.2014 - 07.09.2014
Outlook festival
03.09.2014
Lauryn Hill (koncert...
03.09.2014 | 21.00
Putokazi
03.09.2014 | 22.00
Acouustic Wednesday
03.09.2014 | 23.00
Putokazi
04.09.2014 - 06.09.2014
Festival Nori Dvori
04.09.2014 | 21.00
Editors
04.09.2014 | 22.00
Mala škola Rock 'n' ...

Posljednje komentirano

Maksim Mrvica predst
(2 komentara)
Damn Dogs - konačno
(4 komentara)
Rade Šerbedžija i Za
(1 komentar)
Carolyn Fe Blues Col
(1 komentar)
Odličan premijerni n
(2 komentara)

Oglasi

Advertisement

.

Preporučujemo AVALON web hosting