Naslovnica arrow Blues Corner arrow Andres Roots Roundabout - "Three"
Advertisement

Novosti i najave

Ponedjeljak, 15. Rujan 2014
Nedjelja, 14. Rujan 2014
Subota, 13. Rujan 2014
Petak, 12. Rujan 2014
Četvrtak, 11. Rujan 2014

Prijava


Zaboravili ste šifru?
Andres Roots Roundabout - "Three"
 
Autor/ica: Mladen Lončar - Mike, dana 21-02-2014 15:15
Ocjena: No rating

Album Three estonskog blues benda Andres Roots Roundabout objavljen je od strane nezavisne i vlastite diskografske kuće Roots Art Records, 27. srpnja prošle godine i samo je dokaz više, koliko je ovaj glazbenik iz daleke nam Estonije otišao naprijed i to baš u svemu!

Andres Root je gitarista, osnivač banda Bullfrog Brown, koji je jednostavno uzeo stvar u svoje ruke i krenuo u nepoznato. Opremljen vizijom, opremljen snažnim utjecajem bluesa na njegovo glazbeno biće i strahovitom željom da ostvari svoje snove. Vjerujte to nije nimalo lako, ali sada je došao u fazu kada konačno na naplatu dolazi sve ono što je gradio proteklih godina. Naime, kako su godine prolazile skidao je san po san i evo ga; tu je sa svojim novim albumom, koji nije samo jedan u nizu; to je opetovano i zapravo glazbeni uradak, koji bi trebao uzdrmati možda vaša uspavana osjetila i protresti sve u vašem unutarnjem ja. Ovaj puta radi se o potpuno instrumentalnom albumu Three, koji nam nudi 11 instrumentalnih tema u kojima su Andres Roots (akustične & električne gitare) i pridruženi mu glazbenici: Martin Eessalu (električne gitare & 6-žičani banjo) i Raul Terep – (bubnjevi) stvorili su izvrsnu atmosferu, koja pršti od pravog blues ugođaja temeljenog na ponajboljim postulatima ovog glazbenog stila. Naime, ovakav spoj rijetko se čuje i zapravo jasno pokazuje, kako glazba, kako blues ako se izvodi iz srca i duše; jednostavno ne može promašiti. Da, da… ako volite npr. Earl Hookera, Tampa Reda, Elmore Jamesa, Muddy Watersa ili pak The Rolling Stones nećete propustiti ovaj odličan album, kojeg su zajednički producirali Asko-Romé Altsoo & Andres Roots.

Zapravo, Andres je sjajno pomirio dijametralne suprotnosti ovih kvalitetnih glazbenika. Njihova prezentacija bluesa je za svaku pohvalu a ovim albumom Three, Andres i društvo ulaze u uži krug blues glazbenika, koji plijene našu pozornost … upravo tom kvalitetom i nadahnutom prezentacijom. Nije suvišno istaknuti opredijeljenost svih glazbenika prema tradicionalnim vrijednostima bluesa kao glazbenog izričaja.

I da zaključim; svojom prezentacijom bluesa Andres i društvo donijeli su pravo osvježenje na europskoj blues sceni. Nažalost, još uvijek, ovdje u Hrvatskoj nisu afirmirani, za to ipak treba malko više komercijalnih elemenata a to, jednostavno nije stil ovog osebujnog blues glazbenika. Možda će zvučati čudno, ali ovdje na ovom zadnjem studijskom albumu čini mi se da su se uspjeli približiti širem sloju slušatelja, pa će tako i njihova konačna afirmacija biti spontanije i jednostavnija.

Ovo probrano društvo okupljeno u trio je duboko opredijeljeno ka prezentaciji tradicionalnog bluesa sa modernim i modernističkim pristupom. To svoje opredjeljenje pokazuju vrlo jasno kroz svoje albume i naravno kroz svoje koncertne nastupe osobito po sjeveru Europe ali i po Velikoj Britaniji i Francuskoj.

A ovaj zadnji studijski album Three izvrstan je primjer kako to treba činiti. Naime, dosta je malo europskih bluesera, koji preferiraju ovaj način prezentacije bluesa, jer naravno, puno je lakše izvoditi moderni tzv. 'električni blues'. Tim više što nekoliko skladbi potječe sa prijašnjih radova Electric Dixieland (2012) i Rock House (2013)Stoga je album Three tipičan primjer, kako valja spajati sve ono što čini sjajan mix izvornog, tradicionalnog bluesa sa snažnim pristupom modernog bluesa.

Uspoređujući njihov stil sa trenutno danas značajnim glazbenicima ovog osobitog
glazbenog stila svakako tu treba spomenuti: Keb’Mo’-a , Eric Bibba, Corey Harrisa, Alvin Youngblood Harta, Mojo Stua i Paul Oschera, jasno je da Andres i društvo samo slijede njihov put i nastavljaju priču, koju su oni započeli pričati i to na tako izuzetan i kvalitetan način. Jednako tako osobno držim i usuđujem se napisati, da su ih čak u nekim dijelovima svog glazbenog izričaja i nadmašili i to baš kada je u pitanju tradicionalni blues. Primjere za to potražite i posebnu pozornost usmjerite ka sljedećim temama: urnebesna Greengrass Stomp, sliderska Link To Elmore koju mnogi uspoređuju sa radom legendarnog Tampa Reda, prpošna High Noon, akustično - električno nabrijana Orient Express, meni vrlo impresivna i posebna, neobična na svom početku Moby Dick, koja se jednostavno pretvara u sjajan i razigran slide- boogie, da bi se ponovo vratila u svoju neobičnu formu na kraju. Three Stick odlična, jaka , udarna i efektna skladba. Miss Carmen James egzaktni je primjer glazbene širine ovih glazbenika, poslušajte neću vam namjerno otkriti o čemu je riječ.na samom kraju albuma nalazi se čvrsta, dinamična i raspaljiva Onion Boy.IZVRSNO!

Sve ovo još jače potencira činjenica da nam ovi glazbenici dolaze iz daleke Estonije. No, to svakako nije glavni razlog što moram, na kraju napisati sljedeće:' Kapa dolje, momci i svaka Vam čast!'

PREPORUKA:

Ako volite tradicionalni, sliderski, akustični i električni blues, te ako se želite informirati, kako to rade Europljani… poslušajte ovaj instrumentalni album Three Andres Roots Roundabout i zasigurno nećete požaliti.

Više možete saznati na:
www.andresroots.com    
www.rootsart.ee
www.reverbnation.com/andresroots
www.muusik.ee
www.parnublues.ee
www.illegaard.com
www.blues-finland.com

Popis pjesama:

1. Greengrass Stomp /2:44
2. Room Service /3:27
3. Link To Elmore /4:21
4. High Noon /1:53
5. Orient Express /3:21
6. Moby Dick /3:25
7. Saucer Full Of Cream /2:59
8. Three Sticks /2:54
9. Wagon Swing / 1:57
10. Miss Carmen James/3:22
11. Onion Boy/5:01

(Roots Art Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - MikeKomentari (0) RSS feed comment

No comment posted

Add your commentmXcomment 1.0.9 © 2007-2014 - visualclinic.fr
License Creative Commons - Some rights reserved

Browse SoundGuardian in:

.

Nadolazeći događaji

16.09.2014
Vatra
16.09.2014 | 22.00
Robotra + Modern Del...
17.09.2014
Good Vibrations - ju...
18.09.2014
Xander & The Keys (U...
18.09.2014 | 21.00
Grind Punk Hell
18.09.2014 | 21.30
Začarana Močvara
19.09.2014
Celebrate The 80s & ...
19.09.2014
Xander & The Keys (U...
19.09.2014 - 21.09.2014
STROBOLOBODOBOS - Ps...
19.09.2014 | 22.00
In Memoriam Jimi Hen...

Posljednje komentirano

Svemir objavio novi
(1 komentar)
Tony Lee King - "The
(1 komentar)
Jonathan i Editorsi
(1 komentar)
Balkan kolektiv pred
(1 komentar)
Maksim Mrvica predst
(2 komentara)

Oglasi

Advertisement

.

Preporučujemo AVALON web hosting