Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

DTP-50Ljubitelji progresivnog metala sinoć su u zagrebačkoj Tvornici Kulture sigurno došli na svoje! Pred prepunom, reduciranom Tvornicom na binu su izašla tri izvrsna benda.

U pola 9 na binu je izašao norveški Leprous. Prvi put smo ih imali priliku gledati prije nešto više od šest godina kada su u Zagreb došli prateći Therion. Za razliku od onda, kada su iza sebe imali svega jedan album „Tall Poppy Syndrome“, situacija se promijenila. U međuvremenu su izdali još tri albuma „Bilateral“, „Coal“ i posljednji – „The Congregation“, koji im je možda i najbolji uradak. Upravo su i pjesme koje su izvodili (osim „Foe“ s „Coal“), s albuma „Congregation“ („Third Law“, „The Price“, „The Flood“, „Rewind“ i „Slave“). DTP-8Publika ih je ovaj put dočekala puno toplije negoli zadnji, a stekla sam dojam da su i njihove stvari ovaj put puno bolje poznavali. Napredak Leprousa je bio očit, na skučenom stageu dobro su se razmahali i solidno ugrijali publiku.

Kada se pomisli da je specifičnost Leprousa to što im je pjevač ujedno i klavijaturist i da je to uistinu rijetkost, na bini se stvori još jedan bend sa istom takvom specifičnosti – američki Between The Buried And Me s pjevačem/klavijaturistom Tommyjem Rogersom. Ovi dečki okupili su se prije sedamnaest godina u Sjevernoj Karolini. U tih sedamnaest godina izdali su sedam albuma od kojih je posljednji „Coma Ecliptic“ izdan 2015. godine. DTP-22Predstavili su se sa šest pjesama („Fossil Genera - A Feed from Cloud Mountain“, „The Coma Machine“, „Lay Your Ghosts to Rest“, „Bloom“, "Option Oblivion“ i „ Life in Velvet“). Ako se ne varam, ovo im je bio prvi nastup u Zagrebu, a dočekani su s velikim interesom i dobrim prijemom kod publike.

No, pravi majstor je tek slijedio! U pola 11, neponovljivi i originalni genij Devin Townsend. Ova mu se turneja zove „Transcending The Coma Tour 2017“, a na njoj promovira posljedni album Devin Townsend Projecta „Transcendence“. Nazivao on svoj sastav „Bandom“, „Projectom“ ili kako mu drago, fanovima je jednostavno – Devin! Ovacije njegova imena „Devin, Devin“ krenule su čim je izašao na stage. A tko bi na te ovacije ostao hladnokrvan?! Devin sigurno nije! Odlično raspoložen, pozitivne vibre, krenuo je s „Rejoice“. DTP-27Ako je bilo i slučajno zalutalih u Tvornicu kojima su možda Leprous i Between The Buried And Me bili dosadnjikavi, mislim da im je već kod prve pjesme Devin zvučao zanimljivo i puno kvalitetnije. Između pjesama nabacio bi tu i tamo koju komičnu dosjetku kojima je dodatno osvajao publiku tako da je međusobna komunikacija cijelo vrijeme bila izvrsna, a vrhunac je sigurno bila pjesma na zahtjev – „Deadhead“.

Iako ama baš nikakve fizičke sličnosti sa Steveom Vaiem nema, mene je svojim izrazima i transformacijama lica, blagošću i osmijehom jako podsjećao na njega. Znao je on „odglumiti“ i neku prijeteću i divlju gestu, izgovoriti pokoju psovku, ali to mi nikako nije išlo uz njega jer je izgledao jako drago i dobroćudno. No, da se odvojim od same fizičke pojave Devina i kažem koju i o pjesmama koje je izvodio. S novog albuma među prvima se našla „Stormbending“, odmah nakon nje „Failure“. „Higher“ je ostavio za sam kraj i to je bilo to sa zadnjeg albuma.“Higheru“ su prethodile dvije akustične – „Deadhead“ – na zahtjev publike i „Ih-Ah!“. Što reći negoli da smo imali priliku gledati i slušati fenomenalnog Devina Townsenda i njegov bend/projekt.

DTP-65Onima koji još nisu poslušali novi album i koji se dvoume, preporučujem da bace oko na odličnu recenziju kolege Borisa: http://soundguardian.com/index.php?option=com_muscol&view=album&id=3751

Devin Townsend set lista:
Rejoice
Night
Stormbending
Failure
Hyperdrive
Where We Belong
Planet of the Apes
Ziltoid Goes Home
Suicide
Supercrush!
March of the Poozers
Kingdom
Deadhead
Ih-Ah!
Higher