Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

DiscoherniaParanoja bi vas zasigurno mogla uhvatiti pri samoj pomisli na Discoherniju. I to ne bilo kakva, bioparanoja koja je glavna vodilja njihovog aktualnog albuma dostupnog na njihovom Bandcamp profilu. U elektronskim ćete zvukovima moći uživati u subotu, 28. siječnja na Brijačnici, no prije samog smo nastupa bili znatiželjni i saznali što zapravo od njih možemo očekivati.

Spomenuli ste nekoliko puta da je bend nastao "slučajno". Što se sve dogodilo otkad ste oformili bend do danas?

Uh slučajno je možda i prejaka riječ, našli smo se za potrebe filma ali se istog trena javila energija koja je oduvijek bila tu. Moram napomenuti da smo Cak, basista i ja surađivali još daleke 97. na filmu Mondo Bobo gdje smo snimili kompletnu glazbu u filmu i super mi je da smo se onda nakon dosta godina opet našli, spojili i to opet za potrebe filma ali ovaj put smo i nastavili kao bend. Možda je bitno spomenuti našeg velikog producenta Borisa T. Matića koji je nekako kumovao našem spajanju i te daleke 97. i prije par godina, a zanimljivo je da je Cak u principu originalno scenograf za oba filma.
Ono što se dogodilo je najbolja stvar, postali smo bend i uživamo u tome, na svakoj probi na svakoj svirci i svaki put kad krene svirka nama je super. Od početka smo promijenili postavu pa je originalni bubnjar i osnivač benda Tompa Grubišić otišao i sada ima svoje genijalne Nosaće Pacijenata, a došao je Aljoša i sad zadnje Beuc inače obojica iz nama dragog benda Fjodor.

Kako biste opisali glazbu Discohernije i kako publika na sve to reagira?
Pa to je nekakva kombinacija psihodeličnog elektro acid fusion punka, hehehe sam se sebi smijem kad ovo pročitam ali tako nekako. Aljoša ubija taj bubanj i ne bi ga se postidio ni jedan punk, HC bend, dok smo mi ostali toliko na efektima, pa i ja sa trubom da to može proći i u KSETu na nekom punk, HC festivali, ali mislim da bi dobro prošli i na Ultri. To su te krajnosti između kojih mi žongliramo.

U kakvoj postavi trenutno svirate i kakvi su vam planovi do kraja ove godine?
Trenutno su Cak na basu i glasu, Aljoša na bubnju, Beuc na gitari i ja na trubi i glasu, dobrom nadam se.

Što možemo očekivati na Brijačnici?
Svirat ćemo bar tri ili četiri pjesme koje su potpuno nove, nikad do sada u živo izvedene, što bi rekli prava praizvedba i par najboljih stvari sa našeg friško izašlog albuma Bioparanoja.

Kako teku pripreme za Brijačnicu i što vi očekujete od publike?
Imamo probe dva puta tjedno minimalno i lagano ušminkavamo aranžmane i vrlo često uz hmeljske napitke razglabamo što bi bilo dobro da napravimo na bini. Od publike očekujemo da dođu točno i na vrijeme jer festivalska satnica ne čeka nikoga i nadam se da će doći u velikome broju. Raduje me svirka jer ću vidjeti neke kolege koje nisam vidio sto godina.