Novosti

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

db

Prošle su pune dvije godine otkako nas je napustio David Bowie, a primjer da će njegov rad živjeti vječno jest nagli porast prodaje njegovih albuma i singlova.

U zadnje dvije godine porasla je, kako fizička prodaja, tako i online preuzimanje albuma i singlova glazbenika, uz, naravno, i samo streamanja njegovih hitova. Fanovi su povećali slušanje i otkrivanje novih hitova Bowiea, uz nedavno objavljenu originalnu demo verziju 'Let's Dance' iz 1981. koja je svjetlo dana ugledala 8. siječnja, na Bowiev 71. rođendan.

Zadnji album, 'Blackstar', Bowie je izdao samo 2 dana prije svoje smrti te je zauzeo mjesto na ljestvici najvećih albuma 2016. godine, uz činjenicu da je postao i najpopularniji album nakon glazbenikove smrti, s prodanih 446 tisuća kopija diljem svijeta. Na drugom mjestu nalazi se kolekcija hitova Best of Bowie iz 2008. te treće mjesto zauzima Legacy iz 2016., slijedi uz prva tri i ostatak od 10 najboljih albuma:

BLACKSTAR
BEST OF BOWIE
LEGACY
NOTHING HAS CHANGED - THE VERY BEST OF
THE RISE AND FALL OF ZIGGY STARDUST
HUNKY DORY
ALADDIN SANE
THE NEXT DAY
LOW
DIAMOND DOGS

Što se tiče singlova, prvo mjesto s najprodavanijim i najstremanijim postotkom jest 'Heroes' koji je nakon 39 godina ponovno uvršten u Official Singles Chart gdje je zauzeo 12. mjesto. Slijedi kolaboracija s Queen u 'Under Pressure' te 'Life on Mars' i 'Starman'. U nastavku je priložena lista singlova po prodaji i stremanju te lista najstremanijih singlova od Bowieve smrti u siječnju.

Top 5 singlova (po prodaji i streamanju):

HEROES
UNDER PRESSURE
LIFE ON MARS
STARMAN
LET'S DANCE
Top 5 singlova (najstremaniji):
UNDER PRESSURE
HEROES
LET'S DANCE
LIFE ON MARS
STARMAN

Bowie je oduvijek bio popularan izbor što se tiče vinila pa je tako 7 njegovih albuma dosegnulo broj 1 na Official Vinyl Albums Chart, dok je 8 singlova također zauzelo prvo mjesto na Official Vinyl Singles Chart. Stoga ne začuđuje da su Blackstar, Ziggy Stardust i Hunky Dory među najprodavanijim albumima na vinilu, dok je No Plan – na kojem su zadnje snimke Bowiea te je objavljen u siječnju 2017. svrstan u najprodavanije singlove na vinilu.

Top 5 vinil albuma:

BLACKSTAR
THE RISE AND FALL OF ZIGGY STARDUST
HUNKY DORY
LEGACY
CHANGESONEBOWIE
Top 5 vinil singlova:
NO PLAN
HEROES
TVC 15
SOUND AND VISION
BE MY WIFE