Najave novih izdanja

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

obale rijeke 1

U šumi svega na domaćoj glazbenoj sceni, svako toliko pojavi se mali dragulj koji jednostavno ostavlja bez daha.

Ovaj se put ne radi o novom imenu na glazbenom nebu, već o poznatom glazbeniku i kantautoru Tvrtku Hopeku Lesu. U svojoj dugogodišnjoj karijeri Tvrtko potpisuje više od 60 glazbenih djela te glazbu za dva dugometražna filma i mnoge kazališne predstave.

Kao i mnogo puta prije, i ovaj je put napravio nešto nestvarno dobro -  riječ je o pjesmi „Obale rijeke“ za koju u cijelosti potpisuje tekst, a u pisanju glazbe mu se pridružio Kristijan Ita Koščica, glazbenik i producent koji već dugi niz godina pliva u glazbenim vodama i može se reći da sa sobom nosi jedan originalan izričaj u stvaranju i produciranju glazbe. Filtriran kroz mnoge radove i suradnje, Ita još jednom pomiče svoje granice pjesmom „Obale rijeke“.

U režiji C47Filma nastao je izuzetno zanimljiv video spot. Redatelj i montažer Marko Milovac Miki je poznato ime u proizvodnji glazbenih spotova, a u suradnji sa snimateljem Ivanom Zadrom čine idealan kreativni i umjetnički tandem.
Uz pomoć filmske kostimografkinje Suzane Tkalčec kojoj su “Obale rijeke” prvi scenografski rad te modne dizajnerice i vizažistice Ive Šimunović Lisak, “Obale rijeke” nose romantičnu prostornost i težinu.

Tvrtko Hopek Les i Anja Đurinović Rakočević, mlada plesačica i akademska glumica kazališta "Gavella", savršeno su dočarali poruku same pjesme i spota; ljubav u siromaštvu, zatvaranje jednog poglavlja i otvaranje novog, snagu ljubavi, borbu kao igru zaljubljenih. Ljubavnici se vatrom i vodom rješavaju svoje stvarnosti i započinju novo nasilje na obali rijeke.

Ljubavna tematika jednog para u ovom je spotu prikazana kroz siromaštvo prostora i bogatstvom duha. Odlično se ocrtava prolaznost vremena u ranjavanju kroz minimalne pomake i geste.

Par igra igru u kojoj si sretno nanose ozljede bez fizičkog kontakta i kako to rade prostor propada zajedno s njima, što aludira na prolaznost vremena i stanje psihe.

“Svi imamo svoje “Obale rijeke”. Jednu ili više njih.” – rekao je Les

OBALE RIJEKE

na obali rijeke kava cigarete i deke
valovi kisa i jutro u krilu na ramenu
Ti si tu
negdje između svjetova su slova naših imena
na jastuku od svjetala Ti si tu
čujem te zoveš
čujem te zoveš
otvorit ću vrata prikrast se tiho
ukrast ću srce tužnoj princezi
tiho bez riječi
ljubit joj lice
volit joj kosu
da više rijeke nisu na oku
na obali rijeke duge su šutnje
tople su noći
ležimo goli hodamo bosi
milijun milja duboko se topimo
pa ti priznajem sve
previše dana visoko je bilo bez tebe
čujem te zoveš
čujem te zoveš
otvorit ću vrata prikrast se tiho
ukrast ću srce tužnoj princezi
tiho bez riječi
ljubit joj lice
volit joj kosu
da više rijeke nisu na oku
šutnje traju predugo molim te nazovi još jednom
preko grafita i metalne niti volio bih čuti još jednom “svejedno”
otvorit ću vrata prikrast se tiho
ukrast ću srce tužnoj princezi
tiho bez riječi
ljubit joj lice
volit joj kosu
da više rijeke nisu na oku....nisu na oku!