Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Goran Bare

'Soul Cafe' iz Križevaca organizira koncert Gorana Bareta i Majki 25. ožujka u Križevcima! Bare i Majke u Križevcima – istina ili zafrkancija?! Ovo je pitanje na koje smo potražili odgovor preko ovog, pomalo "šturog" razgovora sa samim Baretom. Pa, evo što nam je Goran Bare rekao.

Intervju je povodom skorašnjeg koncerta Bareta i Majki u Križevcima 25. ožujka.. Jesi li bio kad u Križevcima?
Vjerojatno jesam, ali, iskreno, ne sjećam se.

Za početak, reci čitateljima tko je Goran Bare i tko su Majke, ali na način kako ti to vidiš?
Bare je pjevač, tekstopisac, skladatelj, aranžer, producent , frontmen. Majke su bile bend u kojem sam pjevao i skladao od 1985. do 2000.

Od 1990. pa do danas razdoblje je u kojem se mogu povući određene paralele na ono što si ti i bend do sada odradili.... Kako ti to vidiš?  
Od 1990. do 2000. u Majkama se događalo svašta, ali od 2000. radim sam (imali smo pokušaj ponovnog okupljanja 2007.). Dobro je sve bilo... do ulaska u studio, kad sam shvatio da se s tom ekipom ne može ništa napraviti.

Goran Bare

Što bi ti iz tog razdoblja posebno izdvojio?
Moj menadžer mi je omogućio da odaberem muzičare s kojima sam mogao svoje ideje sprovesti u djelo, od Majki sam zadržao samo Čalića i to samo radi njegovog kukanja... Sve je ostalo moje, čak i samo ime Majke.

Prije prvog albuma šest godina ste samo svirali... Jeste i možda i prije 1990. trebali snimiti svoj prvi album?
Pa, trebali smo album snimiti početkom 1989. Vjerojatno bi tako i bilo da gitarist nije poginuo u automobilskoj nesreći.

Negdje sam pročitao da  je glazbeni temelj Majki blues.... Što nam o tome možeš reći?  Isto tako znam da si se u projektu Goran Bare i Plaćenici snažnije ufurao u blues. Vidi se, a, naravno, i čuje  da ti blues zapravo dobro leži i da se bluesu doista dobro osjećaš...
Za blues sam se zakačio sredinom 80-ih. Shvatio sam da je moj izražaj najbliži bluesu jer se radi o proživljenim pjesmama.

Svirali ste na Zagreb International Blues festivalu, što je bila svojevrsna istinska glazbena poslatica... Kakve su tvoje refleksije na te trenutke?
Phuuu... ne znam, no... ako je u pitanju Mostarski festival, moja sjećanja su jako pozitivna.

Goran Bare

Bez obzira na to, u Hrvatskoj te doživljavaju kao iskonskog rokera.. Što je rock za tebe?
Rock je prvenstveno stav, a ne električne gitare.

Pa 'ajmo i na ono pitanje… Hrvatska rock-scena... Nije velika, ali bi li nekog možda posebno izdvojio, možda neke "nove klince"?  
Nemam internet  tako da nisam upoznat sa zbivanjima. Muzičke televizije ne gledam.

Sve ove osvojene nagrade i dobivena priznanja… znače li ti išta?
Lijepo je dobiti nagradu.

Voliš li nastupati ili to činiš kad baš moraš, radi love?
Da mi se omogući, nastupao bih svaki dan.

Može li se  uopće pristojno živjeti od rock glazbe?
Od rocka se može pristojno živjeti, ali samo autori. Muzičari moraju stalno svirati (ima ljudi koji sviraju s 5-6 bendova da bi preživjeli). Premalo je tržište .

Radi li se što u studiju? Album "Teške boje" izašao je 2011…  Možda je vrijeme za novi studijski album?
Singl je gotov, a album… Pa, nadam se da će do jeseni biti gotov.

Što Križevčani mogu očekivati od koncerta Bareta i Majki?
Pa, obećavam žestoku i uzbudljivu večer… ili noć.

Križevci su nekada bili istinski rokerski grad. Iako se situacija malo promijenila, vjerujem da će biti publike iz bliže i dalje okolice. Zapravo, mislim da bi mogla biti odlična atmosfera… Možda biste se mogli iznenaditi posjetom ovdje u Križevcima..
Ajde, baš me zanima...

Osobno, nadam se da ćemo svi zajedno uživati u tvom nastupu i da ćete ti i bend još jednom dokazati da dobra glazba doista nema nikakvih ograničenja niti prepreka i da pruža istinsko zadovoljstvo i ispunjava intimus svakog ponaosob.  
Želim tebi i bendu puno uspjeha u daljnjem radu i vidimo se uskoro u Križevcima.
Bok... Ćao i tebi...