Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

His ClancynessEksperimentalni bend His Clancyness ponekad sviraju rock'n'roll, a ponekad sve ostalo. Uživo ih možete čuti u petak, 3.2. u Klub.u što je bio povod našeg razgovora s bendom.

His Clancyness je kanadsko-talijanski bend. Kako su kulturne razlike utjecale na vaš zvuk?

Jonathan je Kanađanin ali dugo već živi u Italiji tako da zapravo nema mnogo kulturnih razlika između nas. Dijelimo istu pozadinu i ideje pa smo više-manje usredotočeni na iste izazove.

Vratili ste se nakon tri godine stanke. Kakav je osjećaj?
Zapravo nije bilo stanke. Naš je prvi album objavljen 2013. nakon čega smo odradili opsežnu turneju s dvjestotinjak koncerata u Europi, Velikoj Britaniji, SAD-u i Kanadi. Također smo promijenili postavu, no to nas nije zaustavilo. Uzeli smo predah samo kako bismo napisali i snimili novi album 2015. Tako da u našim glavama nismo to doživjeli kao stanku.

U listopadu ste prošle godine objavili album "Isolation Culture". Kakvu ste poruku htjeli poslati albumom?
Pa, to nije konceptualni album, premda se teme mnogih pjesama vrte oko ideje izolacije i osjećaja frustracije. Ideja je ta da u modernom svijetu gdje su svi spojeni i imaju krivu percepciju svega zbog društvenih mreža, postoji usamljenost i izolacija ispod površine. Kao da svatko ima svoje privatne poveznice koje ih vode kroz internet te ih vrlo teško dijele s drugima. Također, Isolation Culture može se čitati i kao Culture Isolation jer se osjećamo kao kultura koja je često zapostavljanja i nedovoljno ohrabrivana. Tu prvenstveno mislimo na potporu vladajućih i takvih sličnih stvari. Smatramo da se u Italiji toliko toga može više napraviti za promociju kulture.

Uspoređujući ga s debitantskim albumom, koje su mu najveće prednosti?
Mislim da je najveća razlika u tome da je to album na kojem je His Clancyness u potpunosti funkcionalan bend. Kada smo snimali "Vicious", Jonathan je samostalno snimio demo snimke koje smo uvježbavali nekoliko dana prije nego što smo otišli u Detroit snimiti ih. Tako da, premda smo pjesme snimili kao bend, Jonathan je bio zadužen za cjelokupan proces pisanja i produkcije, ostali su malo toga promijenili. Ovog smo puta svi sudjelovali i to "Isolation Culture" čini dubljim i izraženijim albumom u pozitivnom smislu.

Često eksperimentirate s raznim zvukovima. Odakle crpite inspiraciju i kako nastaju vaše pjesme?
Mnogo je izvora inspiracije. Veliki smo ljubitelji glazbe i slušamo različite žanrove - od popa šezdesetih preko klasike do post punka; od kraut rocka preko kiwi popa do techna i novog vala osamdesetih.

Što možemo očekivati od vašeg nastupa u Zagrebu?
Uvijek dajemo sve od sebe na bini i divan je osjećaj kada dobiješ isti osjećaj natrag od publike. To je energija koja nas tjera dalje. Očekujte odlične stvari na našem zagrebačkom koncertu, samo smo dobre stvari čuli o vama!