Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

mike zito

Moje praćenje glazbenog rada i djelovanja Mikea Zita traje već punih deset godina. Njegov album "Today" iz 2008. bio je moj prvi susret s njim i od tad pa sve do danas pratim njegov rad i shodno tome slobodno mogu napisati da itekako dobro poznajem njegovu glazbu.

Njegov album "Make Blues Not War" završio je na 7. mjestu Top 50 Blues albuma glazbenog portala SoundGuardian za 2016. godinu, a upravo danas, 11. svibnja, Ruf Records objavila mu je novi studijski album, "First Class Life". Da, on je jedan od mojih najdražih blues glazbenika. On je Mike Zito i ovo je još jedna ekskluzivna promocija u Blues Corneru!

Mike Zito svakako je jedan od meni najdražih blues glazbenika nove generacije. Budući da već nekoliko godina snima i izdaje albume za njemačku blues diskografsku kuću Ruf Records, nije čudo da se i ovaj njegov novi album našao na "lageru". Današnjom službenom objavom albuma "First Class Life" ova njemačka blues izdavačka kuća, koju već više od dva desetljeća vodi vlasnik Thomas Ruf, okreće još jednu novu stranicu. I doista, svako malo na ovom glazbenom portalu zahvaljujući susretljivosti tima Thomasa Rufa imamo prigodu čuti novitete sjajne Ruf Records. Album "First Class Life" svakako je jedno od takvih izdanja.

Mike Zito je jedan od najboljih izvođača ove diskografske kuće. On paralelno radi na nekoliko polja samostalno, a jednako tako radi kao producent i skladatelj. Na kraju krajeva, oduvijek je činio ono što najbolje zna, a to je stvarati i svirati glazbu. Ovaj novi studijski album donosi nam jedanaest skladbi koje će vas oboriti s nogu svojom kvalitetom, iskrenošću, snagom i apsolutno nevjerojatnom ekspresijom. Albumom "First Class Life" Mike otvara dušu i potpuno iskreno i otvoreno predaje nam svoju intimu, privatni život i sve svoje probleme i životnu realnost.

Mikeov bend čine Matthew Johnson (bubnjevi), Terry Dry (bas) te Lewis Stephens (klavijature). Tu je kao gost i njegov prijatelj Bernard Allison (ritam i solo gitara). Ma nema sumnje, svi oni na vrlo efektan i vrlo osobit način zaokružuju ovu jedinstvenu glazbenu priču koja će svakako proći kod brojne publike itekako zapaženo i to osobito kod njegovih fanova i, naravno, onih poklonika glazbe koju tako impresivno stvara Mike Zito.

Baš bi zato "First Class Life" vrlo lako mogao ući u najuži izbor za najbolji rock – blues album godine. Svi znamo da je Mike Zito itekako čvrsto ustalio svoju reputaciju na svjetskoj blues glazbenoj sceni.

Predlažem vam, poslušajte album u cijelosti i vjerujem da ćete se jako iznenaditi i da će vas atmosfera samog albuma jednostavno ponijeti. Uživanje u svirci Mikea Zita mora vas inervirati na svaki način, a kako se stvari redaju, sva ta svirka i "feeling" itekako postaju opušteniji, snažniji i ekspresivniji. Samo uz ovakve glazbenike Mike može u potpunosti izraziti sebe i svu tu glazbu koju nosi u sebi. Osobito stoga što on nije samo pjevač, gitarist i skladatelj. Naime, Mike se intenzivno bavi i producentskim poslom, voli istraživati i općenito raditi s puno različitih glazbenika, gdje svakako dolazi do izražaja njegova glazbena širina. Njegova suradnja u projektu "Blues Caravan", gdje surađuje s našom Vanjom i Bernard Allisonom, doslovno fascinira.

Vokal mu je pak sličan Johnu Hiattu, no s više 'soula'. A pored toga, tu je i njegovo skladanje, koje, također poput Johna Hiatta, donosi i daje nam ono najbolje.

Mike i bend daju taj neponovljivi duboko osobni ton cijelom albumu i to treba cijeniti i, naravno, samo slušati. Oni će vas oduševiti svojom prljavom, kotrljajućom i narastajućom prezentacijskom formom, klavijaturama-orguljama Lewisa Stephensa, koje lome sve pred sobom. Mike stalno grabi i ide naprijed. Zapravo, on je ta "glavna faca", ali s vrlo doziranom ekspozicijom.

Album "First Class Life" je u svakom smislu te riječi pravo svojevrsno iznenađenje, jer tako opušteno, tako jednostavno donijeti, odraditi i snimiti pjesme, čini se da može samo i jedino izvanserijski Mike Zito. Svaka čast, majstore!

Tu su i odlično odabrane pjesme za album s velikom dozom uravnoteženosti jednog i drugog, laganog i brzog, dinamičnog i sporog... Ovaj album doživljavam kao krunu njegove karijere, mada je pred njim još puno rada i djelovanja. Jer, svaki glazbenik u određenom razdoblju karijere dostiže vrhunce i onda se postavlja pitanje, što dalje? Malo je onih, koji uspijevaju održati stalan kontinuitet izvrsnosti.

Mike Zito permanentno grabi naprijed i ovim albumom svemu tome želi dati baš takvu određenu 'težinu'; to je zapravo istinska kruna nečijeg rada i djelovanja.

Na kraju držim da ovo dovoljno govori o kakvom se albumu ovdje radi. Ma, ovakva svirka svakako je znatno pridonijela ovakvom kompletnom zvuku i atmosferi albuma.

PREPORUKA:
"First Class Life" je tipičan blues album, koji svojom obojenošću i naginjanjem na bogate blues elemente pršti od tirkizno plavih blues tonova. Shodno tome, ovaj album nadarenog i izuzetno kvalitetnog Mikea Zita ide rame uz rame zajedno s mnogim studijskim albumima drugih blues glazbenika. No,činjenica je da je ovaj album zauzeo visoko mjesto na nekoj mojoj rang listi baš takvih albuma. Vjerujte mi, to nije samo tako. Osobno, zaista volim to što radi Mike Zito. A ovo što čujem zasigurno je veliki korak naprijed. Ma tako to i treba biti i to je jedini i ispravni put. Obvezno provjerite!

A sam Mike Zito kaže: "First Class Life is a tune that I feel good about, It’s fun, funny and it’s real. I think everybody can relate to getting a second chance in this thing we call life, and sometimes it takes hitting the gutter to realize how good you got it when you get back up."

Više o svemu saznajte na:
www.mikezito.com
https://www.facebook.com/mikezitomusic
www.rufrecords.de
www.piedmonttalent.com
www.eclectogroove.com

Popis pjesama:

1. Mississippi Nights /4:20
2. First Class Life /4:04
3. I Wouldn't Treat a Dog (The Way You Treat Me)/3:59
4. The World We Live In /4:20
5. Mama Don't Like No Wah Wah /3:56
6. Old Black Graveyard/5:32
7. Dying Day /2:56
8. Back Problems/4:26
9. Time for a Change /3:13
10. Damn Shame /5:32
11. Trying to Make a Living /2:32

(Ruf Records)

Diskografija:
Mike Zito –Today,2008/Electro Groove Records
Mike Zito - Pearl River,2009/Electro Groove Records
Mike Zito - Greyhound,2011/Electro Groove Records
Mike Zito & The Wheel -Gone To Texas,2013/Ruf Records
Mike Zito & The Wheel – Mike Zito & The Wheel- Songs From The Road – Live in Texas (CD/DVD,2014/Ruf Records
Mike Zito & The Wheel – Keep Coming Back/ 2015, Ruf Records
Mike Zito - Make Blues Not War/2016, Ruf Records
Mike Zito – First Class Life/2018,Ruf Records

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike