Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

mitch friendsCD

Pijanist i pjevač Mitch Woods glazbenik je koji je godinama bio član fantastičnog big benda legendarnog i nažalost pokojnog Fatsa Domina. Stoga nije apsolutno nikakvo čudo da je posrijedi izvrstan i kompletan glazbenik, a uz sve to i veliki "showman" te nadasve pristupačna i jednostavna osoba. Pred nama je njegov novi studijski album "Friends 'Along the Way", kojeg je 29. rujna prošle godine objavila izdavačka kuća eOne Records.

Čak 16 pjesama našlo je svoje mjesto na ovom albumu, kojim Mitch Woods prezentira ono što je najbolje kada je u pitanju izuzetni spoj R'n'R-la, boogieja te onog poznatog piano stila u najboljoj maniri fantastičnih i legendarnih glazbenika Fats Domina i Professor Longhaira. Naime, svih 16 skladbi zrače nekim osebujnim i jedinstvenim glazbenim izričajem, koje nam prezentiraju Mitch Woods i njegovi gosti, prateći glazbenici, u najboljem izdanju. Sve navedeno rezultiralo je da album "Friends 'Along the Way" krasi apsolutno fantastični spoj rokerskog pristupa New Orleans ritam i bluesu s korijenima duboko uraslim u mulj delte Mississippija.

Činjenica je da većina ljudi zapravo percipira električni i klasični chicago blues uz gitaru, manje se priča oslanja na klavir. A baš uz taj instrument veže se mnogo kada je u pitanju tradicionalni – klasični blues. Klavir je pratio doista neke od najvećih vokalnih diva blues scene. S druge pak strane, tu su dojmljive svirke boogie woogie piano majstora poput Petea Johnsona, Alberta Ammonsa, Mead "Lux" Lewisa ali i Amosa Milburna, Jaya McShanna, Roosevelta Sykesa, Little Brother Mongomeryja i drugih, sve do Arta Tatuma i Oscara Petersona.

Mitch jako dobro vlada ovom materijom i još kada mu se priključe blues ikone poput Taj Mahala, Vana Morrisona, Elvina Bishopa, Marije Muldaur, Charlieja Musselwhitea i Johna Hammonda, uz izvrsnog Cyrila Nevillea, Joea Louisa Walkera, Ruthie Foster, Kennyja Neala i Marciju Ball, priča juri ka svom istinskom vrhuncu. Nema tu nikakve šanse da se bilo tko izvlači. Teško da je to moguće uz ovakve glazbenike. Njihov sraz jednostavno svaki put dovodi vas do svojevrsne ekstaze, kada se jednostavno zapitate, što tek slijedi kasnije? A svaka nova pjesma tjera vas da čujete što ide sljedeće i tako sve do kraja i onda... idemo iz početka!

Naime, nitko nije očekivao baš ovakakv album, ovakvog tipa, opuštenog, ali fokusiranog na zajedničke suradnje, na svirke s gostujućim glazbenicima. Sve nas to vodi do doista nevjerojatnih glazbenih trenutaka. Većina snimaka je nova, ali album sadrži i dvije ranije Woodsove snimke s blues umjetnicima koji su nažalost umrli, Johnom Leejem Hookerom i Jamesom Cottonom.

Nema nikave sumnje, pred nama je istinska blues "albumčina" koja će sve one koji su malo više u svemu tome oduševiti.

Znam da se mnogima akustični piano blues neće činiti previše privlačnim, ovo je još jedan album koji će vas u potpunosti razuvjeriti i poslati na plesni podij. Posebnu draž cijelom albumu daju upravo te njegove neskrivene "nesavršenosti", čuje se opuštena atmosfrea u studiju, čak i priča tijekom snimanja, ali "sound" je odličan, čist i potpuno direktan. Nema nikakvih prepravaka i tome slično. To što jest – jest i sve je tu odsvirano i izvedeno iz prve. Tako to i rade veliki majstori ovog glazbenog stila. Meni osobno, doista briljantan album!

PREPORUKA:
Album "Friends 'Along the Way" svakako je sastavni dio obvezne blues lektire koju ama baš svi moraju čuti, i to bez razlike i stariji i mlađi poklonici bluesa. Za one koji tek otkrivaju ljepotu bluesa, ovo je sjajna početnica da vidite, oprostite, da čujete od kuda priča kreće!

Više o svemu saznajte na:
www.mitchwoods.com
www.facebook.com/Mitch-Woods-123058811166686/
www.twitter.com/mitchwoods88
open.spotify.com/album/3WlirAn1AVlIry3cFyj6sL
https://vimeo.com › Jeff Roth › Videos

Popis pjesama:

1. Take This Hammer (feat. Van Morrison and Taj Mahal)
2. C C Rider (feat. Van Morrison and Taj Mahal)
3. Keep A Dollar In Your Pocket (feat. Elvin Bishop)
4. Singin’ The Blues (feat. Ruthie Foster)
5. Mother In Law Blues (feat. John Hammond)
6. Cryin’ For My Baby (feat. Charlie Musselwhite)
7. Nasty Boogie (feat. Joe Louis Walker)
8. Empty Bed Blues (feat. Maria Muldaur)
9. Bluesmobile (feat. Kenny Neil)
10. The Blues (feat. Cyril Neville)
11. Saturday Night Boogie Woogie Man (feat. Elvin Bishop)
12. Blues Gave Me A Ride (feat. Charlie Musselwhite)
13. Chicago Express (feat. James Cotton) [Previously released]
14. Never Get Out Of These Blues Alive (feat.John Lee Hooker) [Previously Released]
15. Midnight Hour Blues (feat. Van Morrison & Taj Mahal)
16. In The Night (feat. Marcia Ball)

(eOne Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike