Rory Block A Womans Soul

Upravo danas, 6. srpnja, preko Continental Records Services imam ekskluzivnu mogućnost predstaviti vam novi studijski album doista posebne blues glazbenice Rory Block, "A Woman's Soul (A Tribute to Bessie Smith)".

Aurora "Rory" Block osebujna je blues glazbenica rođena 6. studenoga 1949. u New Yorku. S deset godina dobila je od oca svoju prvu gitaru. Samo dvije godine kasnije Rory Block je s ocem snimila svoju prvu ploču, "The Elektra String Band Project". Ubrzo s gitaristom Stefanom Grossmanom često odlazi u Bronx posjećujući Reverend Gary Davisa, jednog od najvećih blues glazbenika. Nema nikakve sumnje, iskustvo stečeno uz njega je zaista neprocjenjivo.

Sa svojih 15 godina uči od zaista velikih "bluzera" i to upravo njezinih najdražih majstora poput Skip Jamesa i Mississippi Johna Hurta.

U ranim 70-im godinama, Rory Block vrtoglavo se razvija i napreduje, te stječe reputaciju snažne i eksplozivne glazbenice, osobito kada su u pitanju nastupi uživo. Samim time zaslužuje titulu jednog od najboljih izvođača kada je u pitanju prezentacija tradicionalnog "country bluesa" u Americi.

A eto, sada nam stiže njezin novi studijski album, "A Woman's Soul (A Tribute to Bessie Smith)", čije ime zapravo govori sve... Rory nastavlja svoju misiju poticanja i podsjećanja na legendarne blues glazbenike. Naime, pred nama je nadasve sjajan glazbeni projekt i jedinstvena kompilacija odabranih skladbi koje je nekada tako osobito i nadahnuto izvodila velika Bessie Smith. Nadalje, Rory ovim albumom nastavlja svoju strast za tradicionalnim bluesom, ona ne odustaje i stalno ide dalje u svojoj misiji promicanja bluesa u svim segmentima slušateljstva i općenito publike. A ono što apsolutno fascinira, to je njezin prezentacijski pristup i glazbeni izričaj; osobno, još uvijek nisam odlučio: da prije ističem njezinu vokalnu kvalitetu ili njezin filigranski izbrušen gitaristički stil? Rory je jednako dobra i fascinantna u jednom i drugom.

Album "A Woman's Soul (A Tribute to Bessie Smith)" samo je logičan nastavak njezine svekolike i određene naklonosti i ljubavi prema ovom vrlo zahtjevnom blues izričaju. To je tako rijetko i tako posebno, te nadasve izuzetno glazbeno angažiranje u promociji tradicionalnog bluesa. Zaista, svaka čast!

I da zaključim: pred nama je album koji je fenomenalno koncipiran i snimljen, a svojim sadržajem sve one koji vole tradicionalni (akustični) blues on jednostavno fascinira. Rory Block svojom izvedbom na trenutke zvuči toliko snažno, izražajno i efektno da se zaista rijetki čak i tamnoputi izvođači mogu s njom mjeriti.

Izvrsna instrumentalna pratnja i crno obojen vokal daju nam album, koji će zauzimati posebno mjesto u mojoj fonoteci. U najboljim manirama legendarnih delta "bluzera" Rory apsolutno jedinstveno izvodi svih deset skladbi koje su našle svoje mjesto na ovom albumu.

PREPORUKA:
Kanadska diskografska kuća Stony Plain Records snimila i objavila je ovaj album, no do mene je došao zahvaljujući izdavačkoj i promotivnoj kući CRS s kojom surađujem već dugi niz godina.

"A Woman's Soul (A Tribute to Bessie Smith)" Aurore "Rory" Block album je koji doista nije namijenjen svakome. Vjerujte mi, ovaj album zauzima posebno mjesto u mojoj fonoteci i upravo iz tog razloga preporučujem ga samo onima koji znaju cijeniti davno utvrđene standarde kada je u pitanju tradicionalna glazbena forma Amerike. Bolji poznavatelji znaju da je Rory Block jedna od najboljih kada govorimo o tome.

To je samo još razlog više da potražite i poslušate ovaj album... prvi iz nove serije kojima Rory odaje počast pionirima ovog glazbenog žanra u Americi.

Više o svemu možete saznati na:
www.roryblock.com
www.stonyplainrecords.com
continentalrecordservices.bandcamp.com/
www.facebook.com/CRS.Continental

Popis pjesama:

1.Do Your Duty 4:19
2.Kitchen Man 4:01
3.Jazzbo Brown from Memphis Town 3:36
4.Gimme a Pigfoot and a Bottle of Beer 3:47
5.Need a Little Sugar in My Bowl 3:20
6.I’m Down in the Dumps 6:09
7.Black Mountain 4:15
8.Weeping Willow Blues 4:11
9.On Revival Day 3:53
10.Empty Bed Blues 6:36

(Continental Records Services)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike