Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Dany Franchi cover 3000px

Ovaj 28-godišnji mladi blues glazbenik, gitarist i pjevač doista se u bluesu sjajno osjeća. Dany Franchi jednostavno živi taj i takav blues, bez obzira što je rođen u Genovi.

Njegov studijski album "Problem Child" sjajna je vizura texas-bluesa, kojeg krase vokalne performanse, primjerice, Jonnyja Langa i gitaristički rukopis temeljen na onom najboljem što nam pružaju tehnike i akordi "The Vaughan Brothers".

Album su producirali Anson Funderburgh i Don Ritter, što samo govori koliko je ovaj mladi glazbenik dobar, koliko snažno "drma" ovim glazbenim stilom. Album je nastao u srcu Teksasa, u Austinu, uz Jima Pugha (svirao s Robertom Crayom) na klavijaturama, izvrsno uigranu ritam sekciju – bubnjara Wesa Starra (Anson Funderburgh i Jimmie Vaughan) i basista Natea Rowea (Warren Hood). U nekim skladbama prisutni su i puhači, legendarni "Texas Horns section" koje čine Kaz Kazanoff, John Mills i Jimmie Shortel i koji su poznati kao puhački "house band "Antone’s Blues kluba. Pored toga, važno je spomenuti i producenta Ansona Funderburgha na gitari u pjesmi “Back To The River” (druga polovica pjesme i gitare koju čujete) i “Problem Child", a tu su još gitarist Andy T (ritam gitara u “Don’t Steal " i "My Time”), te Greg Izor, koji pjesmi “Big Town Playboy" svojim "usnjakom" daje onu posebnost, "ono nešto" što se u bluesu, kao glazbenom stilu jednostavno mora imati.

U gotovo 50 minuta u preko trinaest pjesama Dany i navedena ekipa snažno će vas prodrmati i pokazati da postoji svijetla budućnost za texas-blues. Nema nikakve sumnje, ako se zvijezde pravo poklope, ako će Dany i dalje iće u ovom smjeru, pred njim su velike stvari. Siguran sam da mu ne želim nametati bilo kakve pritiske, da mu želim pokazati da bilo što mora ili tome slično. Daleko od toga! Ali kada ga već sada tituliraju kao novog Bonamassu ili Trouta, onda je vrlo važno dati čovjeku vremena i prostora da on sam, sa svim svojim sjajnim utjecajima, bude tu, na tom putu i da od toga jednostavno ne odustaje. To je zapravo i najvažnije u ovoj njegovoj glazbenoj priči.

Svojom mladošću Dany ima dovoljno vremena i skrivenih aduta u rukavu a činjenica je da se ama baš sve mora njemu prepustiti i mora mu se vjerovati. Sudeći po ovom najnovijem albumu, vjerujem da ćemo tek uživati u onome što slijedi.

PREPORUKA:
Dany Franchi ime koje vam u ovom trenutku ne govori puno, no ako poslušate njegov "Problem Child" mnoge će stvari odmah postati drugačije. Više ga nećete doživljavati kao anonimusa, već se osjećati ta njegova glazbena aura, koja je svakim danom biva sve jača, blještavija i nadahnutija. Stoga nije nikakvo čudo što sam Anson Funderburgh o svemu kaže: "It was a real pleasure working with Dany. He’s a passionate singer with a great voice; his approach to songwriting is solid and well-thought-out. He plays guitar with an authentic, old-school style while lending his own unique intensity to the sound, and breathes a new life into the music while staying true its origins. Dany is one of the new guys who will keep the rootsy blues and soul sound alive and moving forward. I was honored to be part of this project.”

Nisam baš siguran što bih izdvojio, njegovu svirku gitare ili pak njegov izuzetno opušteni vokal kojim vrlo dojmljivo ispjevava svoje tekstove. Ali čemu zapravo puste priče, potražite ako već niste ovaj album i sami se uvjerite jesam li u pravu.

Više saznajte na:
https://www.danyfranchi.com/
https://hr-hr.facebook.com/danyfranchimusic/
www.frankroszakpromotions.com

Popis pjesama:

1. Back To The River (4:17)
2. Give Me A Sign (3:33)
3. Big Town Play Boy (3:27)
4. Real Love (4:20)
5. Run Around (3:20)
6. You Don’t Want Me (3:32)
7. Don’t Steal My Time(4:35)
8. Sen-Sa-Shun (3:12)
9. My Only One (4:48)
10. Big Kind-Hearted Man (2:48)
11. Everything Gonna Be Alright (4:20)
12. Wanna Know (3:48)
13. Problem Child (3:21)

(FRRP)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike