Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

CitySoul russ

Volim nova imena, volim nove nastupne albume, jer to samo znači da za ovu glazbu, za blues, itekako ima budućnosti. Diskografska kuća Cleopatra Records objavila je nastupni album glazbenika Russa Greena, "City Soul".

Russ Green nije se samo odjednom pojavio, a zahvaljujući Betsie Brown i njezinoj Blind Raccoon, Blues Corner svako malo ima prigodu predstaviti neko novo ime, neki novi nastupni album, koji će ponovno pomicati sve ono što ste mislili da je zacementirano.

Russ je odrastao na zapadnoj strani Chicaga, okružen glazbom na svakom uglu, nije upitno sluša li se country, jazz, reggae ili blues. No, već njegovo određenje ka bluesu uvjetovano je njegovim korijenima. Refleksije na tradicionalizam i infiltriranost brojnim glazbenim stilovima odredila je neke smjernice njegovog glazbenog bića i kao rezultat svega je album "City Soul", koji je upravo pred vama.

Giles Corey (gitara), Marvin Little (bas), Ricky Nelson (bubnjevi), Vince Agwada (slide gitara), Joe Munroe (Hammond B3) i Eric Bibb (vokal i akustična gitara) radili su na ovom albumu uz, naravno, vokal i "usnjak" Russa Greena.

A sam album "City Soul" Russova je oda "Windy Cityju" i svim glazbenicima koji su pomogli stvoriti taj legendarni "sound". Pred nama je deset izvornih pjesama a Russ i ekipa već od samog početka kreću žestoko: boogirana "First Thing Smokin" će sve one koji vole ovaj glazbeni stil podići će na neku novu, višu razinu. Pored nje odmah slušajte "The Edge" gdje se čuje utjecaj Hendrixa s psihodeličnim usnjakom, koji vrši snažan "intro" u samu pjesmu, dok je Eric Bibb dodatno podebljao odličnu "Goin' Down South". Moram spomenuti gitariste Gilesa Coreyja i Vincea Agwadu, koji su doista vrlo ekspresivno svojim gitarističkim bravurama obojali ovaj album. S druge pak strane, Munroe svojim je Hammondom B3 popunio i zatvorio je ama baš svaku rupicu, prazninu u svim pjesmama, a to jako dobro znamo da je odlika doista najvećih majstora ovog instrumenta.

No, nije sve išlo baš glatko, budući da Russ nije imao novaca za gitaru, posvetio se filmu i nekako je skucao lovu da kupi usnjak. Pa se po drugi ili treći put vratio u Chicago, opijen svime što je gledao, slušao i naučio od svog mentora, koji to nije ni znao. Radi se naime, o poznatom harpistu Sugar Blueu. Naime, Russ se nije usudio popričati s njim, već je išao s nastupa na nastup i slušao, gledao, upijao kako to Sugar Blue radi, jer on je Charlie Parker usne harmonike i Jimi Hendrix blues usnjaka. A to je bilo točno to što je Russ želio raditi, zvučati. No, tu je i njegov drugi mentor, Billy Branch, koji je također uobličio njegovu svirku. Na kraju sam Russ opisuje taj spoj dvojice svojih mentora kao dva malena vražička koji mu čuče svaki na jednom ramenu i šapuću mu kako treba svirati.

Jednako tako druži se s Johnom Primerom i Lurrie Bellom i da, sve to svakako je u konačnici uobličilo njegovu svirku i osjećaj za blues. S druge strane, ovaj album potvrđuje da je "usnjak" još uvijek jednako atraktivan instrument u Chicagu i da ga ljudi itekako vole slušati. Na kraju krajeva, kompletni album "City Soul" istinski je doživljaj za svakog imalo ozbiljnjeg poklonika moderne glazbe; Russ i društvo odradili su sve što treba na vrlo suptilan način.

PREPORUKA:
Blind Raccoon još jednom s pravom i ponosom predstavlja svog novog "asa u rukavu": on je Russ Green, koji je već svojim nastupnim albumom "City Soul" pokazao svima da za blues "frke" nema . Njegova budućnost je sigurna i definitivno blistava. Da, naravno, sretan sam zbog toga i baš zato mirno spavam. U međuvremenu družim se s glazbom koja u nepunih 57 minuta žestoko i snažno utječe na moju glazbenu osobnost. Ma, jednostavno volim ovakva iznenađenja, volim to što ovdje čujem i napominjem još jednom... doista sam sretan zbog toga!

Više o svemu saznajte na:
www.russgreenmusic.com
www.facebook.com/russgreenmusic
TW: @pghost6IG: @russgreenmusic
www.youtube.com/channel/UCgN4ABIiZ7uXWjPyRocD8tw
https://www.amazon.com/City-Soul-Russ-Green/dp/B07D4C1Z83
https://itunes.apple.com/mu/album/city-soul/1385955405
http://blindraccoon.com/clients/russ-green/RUSS GREEN ~ CITY SOULRUSSGREENMUSIC.COM

Popis pjesama:

1. First Thing Smokin 4:18
2. Believe In Love 6:14
3. The Edge 8:01
4. Goin Down South 6:29 ( feat.Eric Bibb)
5. Lover Man 5:35
6. Train Of Pain 5:33
7. Up From The Bottom 5:26
8. Lint In My Pocket 5:28
9. Somethin New 4:26
10. Love To Give 4:55

(Cleopatra Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike