Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HoldOncover

Kada se prvi puta pojavio tamo negdje 1995. godine sa nastupnim live albumom "Just Your Fool: Carlos del Junco Band-Live" (1995.) BRR, svi su ostali zapanjeni i pitali se... otkuda se ovaj stvorio?

Prošle su 23 godine, a Carlos Del Junco iza sebe ima bogatu diskografiju. O radu ovog vrsnog harpiste poznati Charlie Musselwhite tvrdi: "Really outstanding. Carlos del Junco is happening!!!" A onda 18. travnja izdavačka kuća Big Reed Records i RDX Promotions predstavljaju njegov novi studijski uradak "Hang On", kojeg potpisuju Carlos del Junco & The Blues Mongrels.

Carlos Del Junco rođen je u Havani odrastao u Ontariju a već punih 23 godina ovaj virtuoz na usnjaku plijeni pozornost svekolikog blues slušateljstva. Osvojio je do sada veliki broj raznih nagrada kada je u pitanju svirka usnjaka. Kao jedan je od najboljih svjetskih svirača usne harmonike, Carlos Del Junco osvojio je svoju publiku posebno osjećajnim stilom sviranja usnjaka. Njegova 'overblow' tehnika doslovno zapanjuje svakoga tko ga je imao prigode i čuti i vidjeti. Budući da Carlos sa jednakom lakoćom spaja kako folk, country, rock i gospel, tako i progresivni blues i jazz, mi koji ga volimo i slušamo, jako dobro znamo da mu apsolutno ništa nije nikakva nepoznanica., dapače! Naravno, u sve to najbolje se možemo uvjeriti, ali i čuti na njegovom zadnjem albumu "Hang On".

Svojim instrumentalističkim umijećem Carlos nas mora zadiviti, no ono što je još izražajnije i jače to je njegov osjećaj za melodiju, ritam za dinamično prenošenje glazbenih ideja. Te i takve ideje svojom atraktivnošću izazivaju svekoliku pozornost slušateljstva. Naime, iz pjesme u pjesmu Carlos doslovce briljira. I kako se ono kaže? Mnogi žele svirati usnjak, mnogi to i čine, ali samo Carlos Del Junco to čini na ovako izražajan i facinantan način. Ne vjerujete, poslušajte samo njegovu obradu poznate Hendrixove "Little Wing" i sve je jasno! No, jednako tako, Carlos nije sam, uz njega je vrlo interesantna i nadahnuta ekipa glazbenika, koji čine jedan "strašan" bend, zaista ... svaka čast!

 Album "Hang On"će vam samo pokazati i dokazati koliko je ovaj glazbenik napredovao, kako je izgradio svoj originalni glazbeni izričaj, kako je sazrio u ama baš svakom pogledu. I stoga, danas je Carlos del Junco ime i glazbenik, koji duboko stoji u svom neospornom određenju ka najboljim tradicionalnim vrijednostima i baštini ovog izuzetnog glazbenog stila američkog kontinenta i afroamerikanaca. Teško je sada i ovdje točno definirati točne korelacije između Americane, roots glazbe i tradicionalnog blues izričaja. Na vrlo drastičan način Carlos del Junco i njegovi The Blues Mongrels daju do znanja brojnim poklonicima ove glazbe; da su itekako spremni ići dalje i naprijed u svom istraživanju, traženju novih glazbenih horizonta i jednako tako; da su nedvojbeno spremni pomicati davno uvriježene granice glazbene i prezentacijske forme bluesa i njemu sličnih i pridruženih glazbenih stilova.

Carlos i band donose nam nešto novo, drugačije, naravno, sve zavisi s koje točke gledišta i shvaćanja glazbene forme slušate album.

Već od prve pjesme Carlos svima daje do znanja da je njegov usnjak zvuči strahovito originalno, unikatno. On mu daje svojim puhanjem dimaniku tradcionalnog bluesa, swinga, poznatog Chicago bluesa, ali jednako tako tu je i prpošni funky te nezaobilazni i poznati groove New Orleansa.

Sve to posebno jasno možemo čuti u instrumentalnim temama gdje Carlos poznatu tradiciju blues/roots/jazz/folk/latino glazbe kombinira sa elementima hip-hopa, 'African worldbeat bluesa', zadirkujućim jazz-ska hibridom, tu je i swampy roots rock ali jednako tako; tu su i komplicirani i nepredvidljivi jazzy valceri, ko' da ih je skladao npr. veliki Beethoven. Sve ovo opisuje taj dugačiji i novo razvijeni glazbeni izričaj i prezentacijsku formu Carlos del Junca i njegovih The Blues Mongrelsa. No, da se razumijemo Carlos del Junco & The Blues Mongrels i dalje su duboko orijentirani prema tradicionalnom blues zvuku i onda toga zasigurno neće odustati. Duboko u to i sam vjerujem!

PREPORUKA:
U velikoj poplavi raznih izdanja album "Hang On" kojeg potpisuju Carlos Del Junco & The Blues Mongrels izdvaja se po mnogo čemu. Slušatelji to jednostavno znaju prepoznati i stoga glede komercijalizacije ovog projekta nema nikakvih problema. Ono što je dobro, da se između blues fanova odmah prenosi informacija i svi to traže i preporučuju, stoga i moja malenkost čini isto, i samo može kazati da... to je to . Nabavite i poslušajte!

Toots Thiellmans, Paul Butterfield, Howard Levy i Charlie Musselwhite samo su neki od velikih majstora usne harmonike, no nova generacija dolazi i upravo je Carlos Del Junco jedan od sljedećih velikana ...provjerite zašto?!

A evo što i drugi pišu: “A model of focus and urgency...a true virtuoso” -Brad Wheeler - The Globe and Mail

"So versatile, played with great style and verve. The album showcases his mastery of roots music. It's great !"- Alan Anderton BCB Radio 101.6 FM - Bradford, UK

Više o svemu možete saznati na:
www.carlosdeljunco.com
www.facebook.com/CarlosdelJuncoMusic/
www.blue-gate.org
www.northernblues.com
www.sonicbids.com
www.globalcafe.ca/artists.htm

Popis pjesama:

1. Alberta Hunter 4:03 Kevin Breit
2. Hang On 5:07 Kevin Breit
3. Little Wing 4:40 Jimi Hendrix
4. Ribbon Of Darkness 6:24 Gordon Lightfoot
5. Jersey Girl 3:59 Tom Waits
6. No Fool Horse 2:37 Kevin Breit
7. Don’t Worry Your Pretty Little Head 4:28 Kevin Breit
8. The Rain Horse 4:46 John Zorn
9. Shtetl Waltz 4:41 Aaron Davies
10. Marjorie 3:31 Kevin Breit

(Big Reed Records i RDX Promotions)

Glazbenici:
Carlos del Junco ( usna harmonika, vokali)
Eric St. Laurent ( gitara)
Henry Heillig (bas)
Jimmy Bowskill: (back vokali) ( # 1, 2 & 5)
Kevin Breit: (mandolina (# 1) , 12 žičana resonator
gitara (# 6))

Izabrana diskografija:
Carlos del Junco: Just Your Fool (1995)
Carlos del Junco: Up And At 'Em (2001)
Carlos del Junco: Blues Mongrel (2005)
Carlos del Junco: Big Boy (2008)
Carlos del Junco & Thom Roberts: Big Road Blues (2009)
Carlos del Junco & Bill Kinnear: Blues (2009)
Carlos del Junco: Steady Movin' (2010)
Carlos del Junco& The Blues Mongrels: Mongrel Mash (2011)
Carlos del Junco w/Jimmiy Bowskill: Blues Etc. (2016)
Carlos del Junco& The Blues Mongrels: Hang On (2018)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike