Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

cover chicken burrito

32 minute sasvim je dovoljno vremena da skužite o kakvom se čarobnjaku Hammonda ovdje radi. Raphael Wressnig upravo danas, 12. listopada, preko ZYX Music donosi svoje glazbene delicije uobličene u pravi glazbeni užitak nazvan "Chicken Burrito".

Kako sam s Raphaelom u stalnom kontaktu jako dobro sam upoznat s cjelokupnom situacijom oko izlaska ovog albuma. Naime, od 19. rujna krenuo sam polako s promocijom i najavom albuma, gotovo mjesec dana ranije. Naravno, nije baš previše uputno razbijati nečiju ekskluzivu, pa to osobno ni ne činim. Treba biti strpljiv, treba poštivati neke "regule" i tako se u ovom poslu stječe neki status, koji jednostavno treba zaraditi. Raphaelu se ponovno pridružio njegov "soul-brother" Alex Schulz te James Gadson.

Raphael Wressnig doista je istnski čarobnjak Hammond orgulja. Neprestano putuje, gotovo stalno je na turneji i stalno radi s drugim glazbenicima, što mu svakako donosi uvijek svježe i vrlo impresivne ideje. Jedna od takvih vrlo nadahnutih suradnji dogodila se i ovaj put. S obzirom na pridružene mu glazbenike, slobodan sam napisati da je pred nama još jedan snažni glazbeni uradak. Ta njihova svirka bazira se na Alexovom opojnom gitarističkom rukopisu, a jednako tako tu je sam Raphael, koji svojim crno-bijelim dirkama svako malo dira dirketno u srce. Pored njih dvojice tu je i izražajni udaraljkaš James Gadson, koji će vas svojom svirkom baciti u teški "bad"; toliko je dobar. To je ekipa koja je snimila ovaj album na kojem sve pršti od snažnih blues, ali i drugih glazbenih vibracija i ugođaja. Naime, lijepo je čuti da netko tako i na taj način slavi glazbu. I to apsolutno, ali baš apsolutno nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

S druge pak strane, Raphael nam se stalno nudi i oduševljava nas svojom inventivnom svirkom u kojoj blista taj njegov neobičan spoj od groovy, preko Memphis soul zvuka, funky – swing jazza do modernih glazbenih ritmova i stremljenja, a sve umotano u onaj uvijek prepoznatljivi "Chicago blues". Njegova svirka dojmljivo i vrlo snažno impresionira slušateljstvo i publiku diljem svijeta. Gdje god se pojavi, gdje poklonici dobre glazbe uživaju slušajući što nam to Raphael nudi.

Maestro Wressnig čini prava mala čuda na svom Hammondu, od zapravo neke osnovne fraze ili teme razvija i radi apsolutno nevjerojatne stvari a krajnji rezultat su snažne, prodorne i izuzetno efektne kompozicije, koje se kreću u rasponu od npr. invazivnog, ubojitog funka tipa Jamesa Browna do onih čistokrvnih r&b tema Blues Brothersa.

Raphael i ekipa svoju svirku temelje na najboljim elementima osnovnih i sadržajnih formi koje su sadržane u glazbi koju mi volimo. Ta svirka zvuči tako opušteno, tako pristupačno i efektno da zapravo nije bitno praši li bend soul, r&b, gospel ili blues.

Naime, neosporne su njegove sviračke kvalitete na instrumentu, na legendarnim Hammond B3 orguljama. Svojim osobitim zvukom Hammond orgulje obilježile su brojne skladbe, albume, koncerte velikog broja glazbenika i bendova. I mada danas nisu više vodeći instrument, nisu u prvom planu, Hammond B3 svojim specifičnim soundom još uvijek pobuđuju brojna osjetila doista velikog broja poklonika dobre glazbe. Iako Raphael nema previše godina odlučio je svojom sviračkom virtoznošću, svojim permanentnim nastupanjem popularizirati i otrgunuti od zaborava ovaj jedinstveni instrument. Hammond B3 toliko puta nas je osupnuo svojom sirovom snagom, svojom gracilnošću zvuka, koji kada vam se jednom zavuče pod kožu tu jednostavno trajno ostaje!

A to nam doista daje odlične reference i garanciju za nadolazeće generacije, kako samih slušatelja, tako i nadolazećih glazbenika.

PREPORUKA:
"Raphael Wressnig, Alex Schultz & James Gadson are the real deal. You’d be hard-pressed to find a better trio that offers superlative songwriting and wondrous groove-music made from elements funk, soul, jazz and blues!” - Downbeat Magazine

E tako to piše ovaj poznati glazbeni magazin i vjerujte, doista nema razloga da sumnjate u bilo što. Još kada i sami preslušate "Chicken Burrito" izuzetnog Raphaela Wressniga i benda vjerujem da ćete ostati osupnuti brojnim plavičastim tonovima, koji će vas preplaviti. Ne gubite vrijeme i što prije dođite do svog primjerka ovog izvrsnog albuma.

Više o svemu saznjate na:
www.raphaelwressnig.com
www.facebook.com/raphaelwressnigmusic
www.instagram.com/raphaelwressnigmusic
www.zyx.de

Popis pjesama:

1. Chunky Thighs
2. Nasty
3. Born to Roam
4. Tiny Dog Blues
5. Chicken Burrito
6. Get Down With It
7. One Mo' Time

(ZYX Music)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike