songster

Tijekom ožujka potpuno spontano snimljen je ovaj album. Nazvan je "Songster", a 8. lipnja objavila ga je diskografska kuća Timezone Records.

Zahvaljujući Wiebke Etzien iz Timezone Records imamo prigodu čuti kako poznate i svima nama dobro znane pjesme Davida Bowieja, Judas Priest (čiji je Michael veliki fan), Iron Maiden, Depeche Mode, U2, Kiss, T.Rex i Clash zvuče u potpuno ogoljeloj inačici, koja pak duboko zadire u blues i roots glazbu. Kako to zvuči? Ma da, cijela ova glazbena priča zvuči itekako uvjerljivo. A glazbenik je Michael van Merwyk. Zanimljivo je da album nije produciran, već je nastao na principu, dođoh, odsvirah, snimih i odoh... pa što bude, bit će.

Ovaj njemački blues glazbenik već je istinski veteran europske blues scene. No, bez obzira na tu činjenicu Michael se ne ustručava istraživati, tražiti i činiti neke nove "stvari". Na albumu "Songster" nalazimo šesnaest glazbenih brojeva, koje izvode akustično Steve Baker (usna harmonika), Micha Maas (bubnjevi) i Klaas Wendling (bas). Tamo gdje njih nema Michael sve radi sam i sve drži u svojim rukama.

Evo, iskreno priznajem da sam možda čak i nepravedno zapostavio ovaj album i da mu se tek sada s puno više respekta, volje i dubljeg značenja vraćam. A možda je to i najbolji dio ovog mog bavljenja promotivnim poslom? Naime, teško se odlučite što obraditi od ogromne količine materijala koji svakodnevno pristižu, a potom vam se samo tako otvori, recimo, album poput ovog. Tada vam se jednostavno pred očima a još više ušima otvori jedan potpuno novi svijet u kojem istinski spoznajete i čujete, kako npr. poznate uspješnice mogu jednako atraktivno zvučati potpuno ogoljene i svedene na simplificiranu blues i folk glazbenu formu... a tada muljanja nema. To nam najbolje pokazuje činjenica da je, primjerice, "Number of the Beast" dobila neko potpuno drugo i drugačije ozračje i ovako minimalizirana zapravo je dobila svoju iskonsku težinu. Nevjerojatno!

Ako slučajno niste znali, Michael van Merwyk & Blue Soul njemački je blues sastav, koji je u veljači 2013. osvojio drugo mjesto na International Blues Challengeu u Memphisu. Njihov uspjeh europska blues scena popratila je samo jednom riječju – senzacionalno! To je bio prvi put da je neki europski bend osvojio tako visoko mjesto na ovom prestižnom blues natjecanju u tada 29 godina njegova postojanja. To je podatak koji svakako treba respektirati i stalno isticati bez imalo dodvoravanja bilo kome... to je samo istina!

Michael van Merwyk je hrabar i samouvjeren glazbenik, koji doista jako dobro poznaje ovu tematiku. Onako, među nama, ta prezentacijska forma odiše svježinom i neovisnošću, neki čak vuku poveznice od američke glazbe do tzv. "Euro Style", što je svakako novina na ovim prostorima.

Naime, Michael svojim režećim vokalom koji ide u paraleli između Dr. Johna i Johnnyja Casha, te izuzetnom svirkom gitare oko sebe stvara blještavu auru koja u sebi odaje "sound" funka Johnnyja Guitar Watsona, ali i emocionalno ispunjene svirke poput Alberta Kinga. Njegov stil je nepogrešiv i instrumentalno, vokalno i emocionalno i zato je i nazvan "American Blues – Eurostyle". Ovakvo tituliranje zaista ima svrhe i takav naziv zapravo govori sve. No, još kada mu se priključe gore navedeni glazbenici sve poprima potpuno nove i drugačije konotacije.

Kroz 16 skladbi u nešto više od sat vremena zorno pokazuju kamo ovaj glazbenik puca i to čini itekako uspješno! Sadržaj ovog albuma to mu neupitno garantira i odaje koliko je velika njegova glazbena širina i kako on ama baš svaku pjesmu može podrediti svojoj prezentacijskoj formi.

PREPORUKA:
Album "Songster" Michaela van Merwyka treba jednostavno preslušati što više blues znalaca a potom će se "usmenom predajom" samo širiti pozitivna vibra oko albuma i ovog glazbenika.

A ovaj moj tekst je jedan od elemenata koji će svakako doprinijeti da se pronese glas o njegovom radu, o njegovoj ekspresivnoj glazbi, koja tako spontano klizi između sjajnih ljubavnih pjesama, nabijenih emocijama i tvrdih, čvrstih rock tema prenesenih u blues štih. S druge pak strane, postoji činjenica da Michaelove obrade po meni osobno, u nekim slučajevima zvuče bolje od originala, dok su u nekim slučajevima impresivne kao i originali, pa sve to dovoljno govori o vrhunskoj kvaliteti ovog albuma!

Na kraju krajeva, meni osobno, kompletan sadržaj albuma "Songster" jako je dobro "sjeo" i baš zato nema nikakvog razloga da vam ne preporučim da se i sami uvjerite o čemu se radi. Vjerujte, vrijedi pokušati!

Ili s druge pak strane, to se može kazati i ovako: "RELAX! Take your time and listen to the music we payed for you... A Songster is a wandering musician who plays a variety of folk songs, ballads, dance tunes and popular songs in order to make a little money."
Više o svemu saznajte na:
www.bluesoul.de/
www.timezone-records.com
https://open.spotify.com/album/0UK7RVWvmzSRTTKDFJUtny
https://itunes.apple.com/us/album/songster/1390600024

Popis pjesama:

1. Heroes 4:09
2. Breaking The Law 2:24
3. Bankrobber 3:30
4. Kisses Sweeter Than Wine3:43
5. Get It On 3:34
6. Black Is The Colour 4:19
7. Love Will Tear Us Apart 3:52
8. You've Got Another Thing Coming 4:11
9. Personal Jesus 3:20
10. Should I Stay Or Should I Go 3:08
11. I Was Made For Loving You 3:58
12. Over The Hill 3:45
13. Living After Midnight 3:56
14. The Number Of The Beast 4:15
15. I Feel You 3:41
16. I Still Haven't Found What I'm Looking For 5:17

(Timezone Records)

Snimamno, miksano i masterirano u Watt Matters Studio od Henning Stranda.
Ovaj CD nije produciran, snimljen je uživo u studiju tijekom ožujka 2018.

Glazbenici:
Klaas Wendling ( "Double Bass") - (2, 3, 7, 9, 10, 11, 15)
Micha Maas* (bubnjevi)
Steve Baker usna harmonika (5) back vokali– ( 1, 5, 6, 12)
Michael Van Merwyk (gitara , vokal)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike