Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

monumental

Ovogodišnji album američkog glazbenika Paula Doughertyja, "Monumental", na neki način je još jedan potpuno novi, drugačiji način prezentacije glazbenog izričaja koji svoje uporište ima u glazbenoj baštini 50-ih, 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća. Album je 12. lipnja objavila izdavačka kuća Bake It Black Records.

Odmah na početku ističe se činjenica da je Paul Dougherty rođen u Houstonu, a odrastao u Nashvilleu, no to ga nije zaustavilo da se 1989. privremeno preseli u Europu, najprije u Berlin, da bi se potom 2002. skrasio u Münchenu, gdje je nastavio razvijati svoju glazbenu karijeru. Njegov otac Tommy bio je blues, soul pjevač i svirač Hammonda, te vrlo priznati nešvilski studijski glazbenik.

S druge pak strane, Paul je rock n' blues umjetnik koji svoje glazbene utjecaje vrlo direktno otkriva i u tom smjeru ide i ovaj album. Naime, Paul albumom "Monumental" ide dalje i prezentira nam pjesme upravo svog oca Tommyja koje su napisane osamdesetih. Ovaj put Paul se odlučuje i prezentira nam svoje viđenje skladateljskog potencijala svoga oca.

Tako se pred nama otvara nepredvidljivi, raskošni mozaik bluesa, swinga, gospela i 'roots' glazbe, koja na neki vrlo neobičan način predstavlja sudar americane u velikom rasponu prezentacijske forme od glazbenih referenci, od, recimo, Raya Charlesa pa do vrlo ekspresivnog Toma Waitsa.

Album "Monumental" je producirao, snimio i sve instrumente odsvirao, te vokalno modulirao sam Paul. Vjerujem da bi i sam Tommy bio vrlo zadovoljan kako je to na kraju ispalo. Inače Paul je odličan gitarist, pjevač koji je svirao u nekoliko različitih ali autorski određenih bendova iz Nashvillea a nastupao je regionalno s bendom nazvanim The Uninsurables.

Paul Dougherty predstavlja nam, dakle, i donosi pjesme svoga pokojnog oca. One su obučene u razne glazbene stilove, pa na neki način daju svu simboliku glazbe baš u tim različitim glazbenim stilovima i otvaraju neke nove prozore s kojih je pogled sasvim drugačiji i po meni neobično lijep. Rock n'roll, country, gospel, blues, jazz i rock su glazbeni stilovi čiji su elementi implementirani u sve ovo što slušam, i to na način koji odudara od svega što sam dosada imao prilike čuti. I to je vrlo slušljivo, nadahnuto i dobro.

PREPORUKA:
Naravno, album "Monumental' nije za 'široke narodne mase', već je Paul Dougherty dao zapravo jedan svoj potpuno novi, drugačiji glazbeni osvrt na bogatu i manje poznatu pjesmaricu svoga pokojnog oca. O svemu Paul kaže: “I suspect that I am the result of particularly weak conception on the part of my father. His sperm was probably emitted in a rather offhand manner.” Eto, pa... tko voli nek' izvoli!

Više o svemu saznajte na:
www.pauldougherty.org
www.tommydougherty.com
https://itunes.apple.com/us/album/monumental/1401668294
https://open.spotify.com/album/5XRkwK8jQGpoHjOGRsv4FM
https://www.deezer.com/sv/album/66250632

Popis pjesama:

Stars Above
Little Damn Dog
Solo Shadow
Together We Shine
Fat Lady
Heaven Keeps Hell Away
It’s You
Cowgirl Song
Your Pants
Give Me Some Pity
Roses for My Lady
Heavy Nights of Rain
Still in Love with You
Mexico Beaches

(Bake It Black Records)

Diskografija:
MONUMENTAL (Flac Format) 416 MB Paul Dougherty, Bake It Black Records 2018
MONUMENTAL (mp3 Format) 138 MB
Spankin’ Hankin’ (Flac Format) 343 MB Paul Dougherty, Bake It Black Records 2017
Spankin’ Hankin’ (mp3 Format) 132 MB
Keep It In Your Pocket Paul Dougherty, Bake It Black Records 2016
River Pearl Paul Dougherty, Bake It Black Records 2014
Beeswax Paul Dougherty, Bake It Black Records 2013
Evensong Paul Dougherty, Bake It Black Records 2012
Don’t Look Back Paul Dougherty, Bake It Black Records 2011
I’m Only in It for the Money Paul Dougherty, Bake It Black Records 2010
Grace Under Water Paul Dougherty, Bake It Black Records 2009
In My Living Room Paul Dougherty, Bake It Black Records 2004
Keep the Feet On Paul Dougherty & the Uninsurables, 2002
Happy Hour Chilhowie, 1999

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike