Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

All I Got For Christmas Is The Blues

Do sada sam uspio čuti tko zna koliko raznih božićnih pjesama. Imao sam prigode preslušati doista puno božićnih albuma, ali vjerujte nakon što sam preslušao album "All I Got For Christmas Is The Blues", koji je objavljen 26. listopada preko izdavačke kuće Pretty Good For A Girl Records i uz globalnu promociju memfiške promotivne kuće Blind Raccoon, slobodno mogu ustvrditi da se radi o najdojmljivijem božićnom albumu koji je moja malenkost imala prigode čuti. Meni je drago što je vlasnica ovog albuma jednostavno sjajna Mindi Abair i njeni The Boneshakersi (Mindi Abair and The Boneshakers).

A tko je Mindi Abair? To je glazbenica koja je toliko duboko u cijeloj ovoj priči da to jednostavno nije normalno? Mindi Abair je saksofonistica, pjevačica i skladateljica, već dva puta nominirana za glazbenu nagardu Grammy. Njezina solo karijera do sada je polučila deset #1 radio singlova, dva #1 Billboard Jazz CD-a i još četiri solo CD-a. Mora se istaknuti da je Mindi za sezonu American Idola 2011./2012. imala zapažen nastup i da je svojom svirkom postala doista zrela i istaknuta saksofonistica.

Ma moram priznati da su me i da su nas Mindi Abair and the Boneshakers pogodili s još jednim iznenađenjem i to baš u vidu ovog CDa. Album "All I Got For Christmas Is The Blues", kao i mnogobrojni albumi zapljusnuli su tržište u ovo blagdansko vrijeme, no, samo je ovaj album zapravo toliko pun izražajnosti i autorskog kao i prezentacijskog naboja da to jednostavno baš i nije normalno.

Već od prve milisekunde Mindi i Boneshakersi, doslovno, vode razularenu borbu, svirku kojom pokušavaju reći: "OK, Božić je, ali poslušajte ovo što vam nudimo, to nije samo božićni album, to je zapravo album, s devet izrazito snažnih blues n' rock, funk i opakih soul skladbi čija tematika je Božić". Pet obrada i četiri autorske pjesme snažno nam pokazuju da ova suradnja itekako ima smisla i da publika ih naprosto i jednostavno voli i doslovno obožava.

Do sada je masa upravo ovakvih božićnih pjesama imala "tugaljivi" pristup, od ovog albuma sve pjesme dobivaju prizvuk istinskih "blues n' rock", "heavy funk" i "steamy soul" rasturačina. Od udarnih, pumpajućih brzih skladbi do balada, Mindi i njeni Boneshakersi doslovno će vas polomiti. Pa evo tko čini ovaj "strašan" bend: Mindi Abair (sax, vokali), Randy Jacobs (gitara, vokali), Rodney Lee (klavijature), Ben White (bas, vokali) i Third Richardson (bubnjevi, vokali)

Moja glavna namjera je prenjeti vam to ozračje, tu atmosferu u kojoj ste samo trebali biti otvoreni da primite svu tu glazbu, a ona, ona samo dolazi, ona teče u rijekama i potocima. Danas, kada ovo pišem, pred mojim se očima otvara neki novi, potupuno rastreseni i plavičasti svijet u kojem tako dojmljivo glavnu riječ vodi sax i opori, opaki vokal Mindi. Njen sax nije samo puhački instrument, već je to stvar koja tako zorno ispjevava ove plavičaste tonove, kao što je to nekada radio veliki Little Walter svojim usnjakom. Da, dugo sam dvojio da ovo baš tako napišem, no nakon pomnog preslušavanja samo taj izbor riječi bila je opcija. Strašno, nadahnuto, duboko, duševno, svojski i iskreno to nam nude Mindi Abair i doslovno ludi, nevjerojatni band The Boneshakers iz Detroita. To što je album tematski posvećen blagdanu Božića samo je prigoda i ništa više. Sve dalje rade ovi izuzetni, vanserijski glazbenici. O čemu da vam previše pišem poslušajte pažljivo album i sami ćete doslovno pasti na "dupe"!

Osobno, ostao sam opet doslovno bez teksta, jer ovaj bend egzistira malo više od tri godine. Naime, Mindi Abair udružuje se s bendom The Boneshakers. Gitarist Randy Jacobs, vodi ovaj bend iz Detroita i zajednički objavljuju u rujnu 2015. "Live In Seattle", koji ubire doista sjajne kritike i dodatno ih etablira na ovoj glazbenoj sceni.

Koliko sam se informirao Mindi je poznata po svojim dinamičnim live nastupima i iznimnom svirkom saksofona i to još od njenog debitantskog albuma 2000. godine. Apsolutno nevjerojatno. Danas, 18 godina kasnije, Mindi zvuči jednostavno nevjerojatno i to je to!!! Teško mi je uopće pisati pašu li mi više ili odgovaraju njeni prijašnji albumi ili pak ovaj božićni... ma da ne vjeruješ!?

U gotovo 44' koliko traje ovaja glazbeni udar ni jednom nisam uspio ustati i nadjačati taj glazbeni utovar, to je, moram vam priznati, za mene svaki puta jedno strašno, nevjerojatno iskustvo, koje je Mindi nakon devet uspješnih solo albuma, jednostavno predala svojoj publici i, k vragu, sada se ponovo mijenja i postaje drugačije. Do sada su kod mene važila neka pravila, ali nakon preslušavanja ovog albuma ona više ne vrijede i opet sam na početku. To jednostavno nije fer! Ali tako je i drago mi je zbog toga, srce mi je puno, tijelom prolazi ugoda i znam, siguran sam da u rukama imam pravu stvar!

PREPORUKA:
Na kraju samo vam još mogu napisati sljedeće, budite brzi i što prije dođite do svog primjerka ovog nevjerojatnog albuma "All I Got For Christmas Is The Blues", jednostavno i apsolutno fantastičnih Mindi Abair And The Boneshakers.

Više o svemu saznajte na:
www.mindiabair.com
www.mindiabair.com/shop
www.facebook.com/mindiabair
TW: @mindiabair
IG: mindiabair
www.youtube.com/officialmindiabair
https://itunes.apple.com/us/album/all-i-got-for-christmas-is-the-blues/1435917214
www.amazon.com/All-I-Got-Christmas-Blues/dp/B07H8MVG1Y
https://play.google.com/store/music/album?id=Bwod43fxtvg6hlww5lsppdq4gqe
http://blindraccoon.com/clients/mindi-abair-the-boneshakers/

Popis pjesama:

1. All I Got For Christmas Is The Blues/4:20
2. I Can't Wait For Christmas/5:30
3. Merry Christmas Baby/4:09
4. Christmas (Baby Please Come Home)/3:45
5. The Best Part Of Christmas/4:10
6. Rockin' Around The Christmas Tree/2:48
7. The Christmas Song (Chestnuts Roasting On An Open Fire) 3:37
8. Run Run Rudolph/2:44
9. Christmas Fool/2:47

(Pretty Good For A Girl Records / Blind Raccoon)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike