Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

cool.cat

Paul Oscher plays the soul I feel. - Muddy Waters.
Kada je o vama i vašoj glazbi na ovaj način govorio legendarni Muddy Waters postavlja se pitanje što dalje?

Paul Oscher svojim zadnjim studijskim albumom "Cool Cat" jasno pokazuje smjer kojim treba ići. Dana 19. listopada, preko izdavačke kuće Blues Fidelity i uz globalnu radijsku promociju Frank Roszaka i njegove promotivne kuće FRRP, blues svijet i njegov milje dobio je priliku za potpuno uživanje i prepuštanje tom nevjerojatnom plavičastom svijetu, kojeg toliko volim.

“Paul Oscher’s a monster - harp, piano and guitar - plays slide like Muddy.” - James Cotton, samo je još jedan legendarni blues glazbenik koji je toliko direktno i snažno opisao sve ono što je sadržano u glazbi Paul Oschera. A nema nikakve dvojbe Paul Oscher je istinska blues legenda. Samo da Vas podsjetim to je onaj mladi, bijeli klinac koji svira usnjak u bandu legendarnog Muddy Watersa s kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća ili točnije (1967.-1971.). kada je Paul još u svojoj tinejdžerskoj dobi, postao član velikog Muddy Waters Blues banda.

Paul je živio u Muddyjevoj kući na južnoj strani Chicagoa i dijelio je svoj životni i glazbeni svijet i prostor s legendranim blues pijanistom Otisom Spannom. Dakle, radi se o glazbeniku koji zaista ima što za pokazati i upravo to je i učinio ovim albumom. Ali priča, zapravo, ide ovako: blues je "uhvatio" Paula kada je imao samo 12 godina, već s 15 godina profesionalno se počinje baviti glazbom. Svira po raznim klubovima rodnog Brooklyna, a isto tako stalno odlazi u legendarni "Apollo Theater", gdje upoznaje legendarnog Muddya Watersa. Nakon nekoliko godina, kada je Muddy s bendom ponovo došao u New York, trebao je harpistu i na nastupu pozvao je Paula da mu se pridruži. Tom prigodom odsvirali su dvije skladbe: "Baby Please Don't Go" i "Blow Wind Blow". Muddy je tada zaposlio Paula Oschera. Za Paula je to bilo ostvarenje svih želja i snova, bio je jedini bijelac u bendu svog idola i svirao je u bendu rame uz rame s veličinama kao što su: Otis Spann, Sammy Lawhorn i S.P. Leary. Paul Oscher nastupao je s Muddyem Watersom na američkoj, europskoj i kanadskoj turneji. Snimao je s bendom u legendarnom Chess studiju u Chicagu. Sve to izuzetno je pomoglo Paulu da stekne toliko potrebnu scensku sigurnost i da se razvije kao glazbenik općenito. Naravno, tu šansu, Paul nije propustio. Ovakve biografske činjenice potakle su mnoge poznate blues glazbenike da pozivaju Paula kako na turneje, koncerte, tako i u studio na snimanje materijala. Pa,tako Paul snima albume sa Johnny Copelandom, Otis Spannom, Luther Johnsonom i Johnny Youngom.

Danas, ovim svojim novim albmom donosi i nudi nam 12 svojih autorskih skladbi + jednu obradu, što nam samo ukazuje na Paulov neosporni autorski potencijal. Njegov "Low-down Blues" koji ulazi u jazz i R&B snažno potencira njegovu glazbenu širinu. Ovaj izuzetni pjevač bluesa i multi-instrumentalista (usna harmonika, gitara i klavir), tako jednostavno, spontano i gotovo neprimjetno predaje nam svoj blues u doista impresivnom izdanju. Kako bi najbolje predočio Paulov blues treba odmah kazati sljedeće; Paul Oscher svoj blues gradi na tradiciji Delta bluesa. On ima korijene duboko u Delti Mississppija. Sve to uvjetovalo je Paul Oscherovu tešku i mukotrpnu afirmaciju, no, bez obzira na sve treba kazati da je danas možda i najteži dio prezentacije bluesa upravo taj tradicionalni, odnosno, kako mnogi vole kazati "klasični" blues. Čim se to spomene, odmah dolazi do odbojnosti, odmah se pomisli na nešto što je "teško" za slušati itd. No upravo album "Cool Cat" vrlo je direktni glazbeni primjer da to uopće ne mora biti tako. Svi mi koji volimo blues u svom izvornom značenju, slijedeći tradiciju poštivanja života i djela legendarnih: Roberta Johnsona, Bukka Whitea, Charlie Pattona, Blind Lemon Jeffersona, Son Housea, W.C.Handya i drugih jednako priznatih i poznatih tradicionalistički opredijeljenih blues glazbenika, ovim albumom došli smo na svoje. Predlažem da tu zastanete i poslušate: "Mississippi Poem", "Ain’t That A Man (Dedicated To Mr. Cotton)", "Dirty Dealin Mama", "Blues And Trouble", "Work That Stuff", "Poor Man Blues" i "Rollin’ And Tumblin’ ". Duboko sam uvjeren da će baš ove skladbe zorno opisati sav moj dosadašnji tekst.

PREPORUKA:
Albumom "Cool Cat" Paul Oscher pokazuje i dokazuje da i akustičari mogu snažno odjeknuti i prašiti blues, ali na malo drugačiji način. Svi oni koji vole upravo taj tradicionalni i akustičarski blues, albumom "Cool Cat" dobiti će svoju propisanu dozu "blue notesa", možda i malo preko mjere. No, od viška glava ne boli. Stoga, once again, please! Nema nikakve sumnje, Paul Oscher želio je ovim albumom potaknuti retro "štih". Oni koji malo više slušaju blues glazbenike naklonjene tradicionalnom bluesu znaju da je Paul Oscher išao na sigurno i, naravno, nije mogao pogriješiti.

Paul Oscher albumom "Cool Cat" postigao je ono što već dugo nitko nije. Kod mene osobno inicirao je da sam opet posegnuo za svojim "starim" pločama i da su se na mom gramofonu opet zavrtjeli: Doug Quattlebaum, Jimmy Brewer, Huddie Ledbetter, Big Joe Williams, Johnny Young, Big Bill Broonzy, Jimmy Yancey, Victoria Spivey, Rooslvelt Sykes, Sippie Wallace, John Hanry Barbee i stoga da nije bilo ništa više, a bilo je... treba kazati:" Hvala Paul!!!"

Svi vi koji volite akustični, tradicionalni blues nemojte propustiti ovaj album. "Cool Cat" vratiti će vas u neka prošla vremena, otvoriti će škrinju koja je puna prašine, no kada obrišete tu prašinu, pojaviti će se nešto, pojaviti će se blues koji će vas svojim sjajem zasplijepiti. Otkriti ćete blago koje ima neprocijenjivu vrijednost (za one koji znaju što je tradicionalni, izvorni i akustični blues).

Paul Oscher je jedan od zaista rijetkih bijelih blues glazbenika - čuvara, izvođača, promicatelja i štovatelja ovog jedinstvenog blues izričaja.

Evo kako to opisuje Louis X. Erlanger - suradnik producent: "This is the stuff that has made the blues so timeless and compelling, and Paul Oscher delivers it with no punches pulled."

I da zaključim. Ako ikako možete, svakako nabavite album "Cool Cat" Paul Oschera!

Više o svemu saznajte na:
https://www.pauloscher.com/
https://www.facebook.com › Pages › Public Figure › Musician/Band
https://twitter.com/pauloschermusic
https://itunes.apple.com/us/album/cool-cat/1436787819
www.frankroszakpromotions.com

Popis pjesama:

1. MONEY MAKIN’ WOMAN 4:03
2. BLUES AND TROUBLE 4:12
3. HIDE OUT BABY 3:12
4. WORK THAT STUFF 4:58
5. ROLLIN’ AND TUMBLIN’ 4:42
6. COOL CAT (R&B) PROLOGUE 2:14
7. COOL CAT (JAZZ QUARTET) 4:16
8. MISSISSIPPI POEM 0:31
9. AIN’T THAT A MAN (DEDICATED TO MR. COTTON) 3:35
10. DIRTY DEALIN MAMA 4:49
11. ON THE EDGE (JAZZ QUARTET) 2:11
12. POOR MAN BLUES 4:01
13. COOL CAT (R&B) LONG VERSION 9:34

(Blues Fidelity / FRRP)

Glazbenici:
Paul Oscher – vokali osim (8,9,10,12 i 13)
Gitara (3,5,9,10,) (usna harmonika, klavir i tambourine – sve pjesme)
Johnny Ace (bas 1, 2, 3, 4 i 12)
Sarah Brown (bas 5, 10 i 13)
Chris Alcaraz (bas 7 i 11)
Kid Andersen (bas 13)
Russell Lee (bubnjevi 1, 2, 3, 4, 5, 10 i 12; bubnjevi solo 13, vokal 8, 9 i 12)
Ernie Durawa (bubnjevi 7 i 11)
June Core (bubnjevi 13)
Mick Schermer (gitara 1, 2, 3, 4 i 12)
Mike Keller (gitara 5, 10, i 13) (gitara kao bas gitara 9)
Eric Burnhardt (bariton sax 1, 2, 4 i 12)
Tom Robinson (tenor sax 1, 2, 10, 12 i 13)
Tomas Ramirez (tenor sax 7 i 11)
Sunny Lowdown (back vokali 5)
Jeremy Dowden (back vokali 5)
Miss Lavelle White (vokal 10)
Lisa Leuschner (vokal 13)

Yours bluesy
Mladen Loncar - Mike