Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Dane Phillip Smith Looks Like Down to Me

Ako, primjerice, volite ono što rade Anders Osborne, Mike Zito ili pak Tab Benoit, Robert Cray ili Keb' Mo' i Kim Simmonds, moram vam kazati da ste na pravom ste mjestu. Sve ovo samo su neke odrednice, smjernice da vas uputim u ono što vas očekuje ako posegnete za albumom "Looks Like Down to Me" glazbenika koji se zove Dane Phillip Smith.

Radi se o studijskom albumu koji je ugledao svjetlo dana 1. listopada, a evo nekako je moj izbor pao da upravo ovaj tekst bude zadnji u ovoj kalendarskoj godini. I da, svakako treba malo pažnje usmjeriti na DP Smithov rad i stvaralaštvo. Da, nisam baš redovito slušao ovog glazbenika, ali nakon ovog albuma malo ću pozornije i učestalije pratiti što Dane Phillip Smith radi.

Što se tiče vas, mislim da ne bi vam smjela ne sjesti glazba ovog glazbenika. A o čemu je riječ? Riječ je o glazbi koja je uzbudljiva fuzija različitih električnih i akustičnih BLUES tonova s elementima jazza, a jakim 'rootsy' osjećajem koji će svakako osloboditi sve one pozitivne i inervirajuće vibracije i zapravo će samo onako, odjednom zgrabiti vaše srce i postati dio vas. Iako na ovom albumu imamo snažan mix skladbi koje svoje mjesto traže u blues izričajima, od "Soula, Jump Bluesa, Jazzy grooves, Smokey Ballads, funky Rocking bluesa pa sve do driving Texas shufflea". Naime, sve ove glazbene stilove teško je ne spomenuti, a osobito tu je ovaj "driving Texas shuffle." Sve to nam donosi i daje pjesme koje je teško zaboraviti. One naprosto samo tako lagano i vrlo odlučno sjedaju u uho! Na kraju krajeva, o čemu je riječ? Riječ je o glazbi, koja je uzbudljiva fuzija različitih električnih i akustičnih blues tonova s elementima jazza, s jakim 'rootsy' osjećajem koji će svakako osloboditi sve one pozitivne i inervirajuće vibracije i zapravo će samo onako, odjednom, zgrabiti vaše srce i postati dio vas.

Dane Phillip Smith je kompletni glazbenik, vokalista, gitarista, tekstopisac, aranžer i skladatelj, a prije ovog solo albuma vodio je nekoliko bendova.

Ovaj album radila je vrlo znakovita ekipa glazbenika, koji su snimili vrlo pristupačan i slušljiv album bluesa, a to je zapravo glavna odrednica dosadašnje cjelokupne karijere ovog glazbenika, koji se zaljubio u blues s nepunih 13 godina. Ta ljubav traje i danas, samo je sada kud i kamo zrelija, čvršća i jezgrovitija. I to je, zapravo, dobra, odlična stvar i upravo tako treba i biti!

DP Smitha ljubav prema bluesu zahvatila je u dobi od 13 godina, kada je prvi put čuo Chicago blues na radiju. To je utjecalo na njegovu glazbu, a u konačnici to čini i danas. On slika sve s kistom za blues, ponekad u teškim potezima, a ponekad s finim linijama. Bez obzira na sve, kako ga kategorizirati? Naime, uvijek postoji područje duše, moći i srce bluesa... i to je dobra stvar! I upravo se tu on i nalazi.

A sve ono što nam DP Smith i bend nude je deset odličnih pjesama, koje nam prezentiraju veliku kvalitetu i nadahnuće benda i njihovu neospornu sposobnost improvizacije. Sve to će vas odvesti nas na glazbeno putovanje, koje ima deset raskošnih destinacija i svaka za sebe je posebna i osobita na svoj način. Cijelu priču sigurno vodi Dane, koji se predstavio kao vrlo moćan gitarista i iskusan lider benda, što svakako treba poštovati.

PREPORUKA:
Ne radi se ovdje o nekom spektakularnom projektu – albumu, ali "Looks Like Down to Me" je album koji će svakako postaviti stvari na pravo mjesto i potvrditi da je Dane Phillip Smith ozbiljan, talentiran glazbenik i da će i u budućnosti snimati i objavljivati slične i bolje albume od ovog. Eto, to bi bilo to, a sve ostalo prepuštam vama.

Na kraju, evo što i drugi pišu:

"On 'Looks Like Down To Me' Dane Phillip Smith shows his best sides as musician. He is the singer-songwriter, blues man & rocker, who will surprise you more than once!..." - www.rootstime.be

Više o svemu saznajte na:
www.danephillipsmithband.com
www.facebook.com/Dane-Phillip-Smith-band
open.spotify.com/album/6vSpWu6YHuulyCWifBM90w
www.deezer.com/album/74920202

Popis pjesama:

1. Devil Mind 5:40
2. Fading Away 4:25
3. Looks Like Down to Me 6:39
4. Leave Without a Trace 4:48
5. I Need a Change 3:42
6. Going Down to Austin 3:28
7. Take the Good with the Bad 3:46
8. Play with Fate 3:33
9. I Like What You Got 3:24
10. Thinking of You 2:35

(Samostalno)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici