Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Griot

Gaye Adegbalola bila je neraskidivi dio i važna karika trija The Uppity Blues Women. Nakon što je Ann Rabson umrla 30. siječnja 2013., Gaye Adegbalola odlučila je pokrenuti svoju solo karijeru i pri tome je učinila "pravu stvar". Njezin novi studijski album "The Griot" upravo danas, 4. siječnja, ima svoj tzv. "street date" i osobno vjerujem da će ovom svojom objavom Gaye napraviti pravi darmar na svjetskoj blues sceni.

Prvo pa žensko, da, eto, tako se poklopilo. Jedna od najeminentnijih blues izdavačkih kuća VizzTone Lable Group, objavila je 4. siječnja album "The Griot" apsolutno fantastične blues glazbenice Gaye Adegbalole. Nema nikakve sumnje, album je pravi pogodak na samom početku ove nove 2019. godine. Pitate se zašto? Novi studijski album jednostavno nosi ono što je najbolje i što izuzetnom ekspresivnošću i lakoćom izlazi iz glazbene radionice ove jedinstvene i osobite blues dive. Novih sedamnaest bisera čine ogrlicu sa koje je nemoguće izdvojiti niti jedan pojedini biser, tek kada ih sve čujete dobijete potpuni užitak koji nikako ne smijete i nemojte propustiti.

Sa svoje 74 godine života Gaye zvuči toliko jako, nadahnuto i impresivno, kao da je jučer započela svoju karijeru. Njezina prezentacijska forma je toliko slušljiva, prihvatljiva da nitko neće odbiti slušati ovaj studijski uradak. "The Griot" ne možete samo tako, ovlaš preslušati! To je album kojim ova odlična i respektabilna glazbenica pokušava jasno predočiti o čemu se ovdje radi. Blues u svim svojim raskošnim i zanimljivim oblicima i značajkama. Osobno, nekako sam baš vjerovao da bi upravo Gaye mogla snimiti takav album. Naime, Gaye je proputovala cijeli svijet kao važan dio poznatih Saffire - The Uppity Blues Women u sebi je objedinila majku, glazbenicu dobitnicu BMA. Ona je samozatajna čuvarica bogate povijesne baštine tradicionalne glazbe Amerike. Gaye je bez ikakve sumnje osoba koja svojim životom, inventivnom i osebujnom glazbom ocrtava ono što nazivamo normalnim i uspješnim poslovnim, profesionalnim i privatnim životom. Pametno dozirajući svoje glazbeno umijeće tijekom godina svoje karijere, dovela ju je i do ovog albuma.

Nakon što su u studenom 2009. (nakon punih 25 godina rada i djelovanja) Saffire - The Uppity Blues Women prestale sa radom, svaka se od članica grupe posvetila svom viđenju prezentacije bluesa. Gaye je odlučila svoju prezentacijsku formu podrediti svom autorskom doprinosu na ovom albumu. Naime, 17 ponuđenih glazbenih okusa su: DC Go-Go, Piedmont Blues - Blues Rock, Jump Blues + Boogie Woogie, Rock & Roll, Doo-Wop, Delta Blues - Slide stil, Chicago Blues, Funk u stilu velikog i nažalost pokojnog Jamesa Browna, Bo Diddley Beat, Street Rhythm, New Orleans Blues i Reggae. Ovako široki dijapazon pokazuje kako Gaye bez imalo zadrške ulazi u brojne glazbene stilove bez imalo straha. Gaye to čini tako lagano, opušteno da jednostavno nema problema, niti bilo kakvih prepreka. Naravno, u nekim pjesmama okreće se za 360º ali u svima je 100% involvirana. Svojim vokalom intenzivno boji svaku skladbu, tu je njezina osebujna tehika sviranja akustične gitare, ali i brojih drugih instrumenata, doista je impresivna ali to je zapravo posljedica dugovječne profesionalne karijere u kojoj je naučila jednostavno sve. Gaye Adegbalola utjelovljuje duh bluesa sa početka 20-ih godina prošloga stoljeća. U svojoj izražajnoj i apsolutno dominantnoj i fascinantnoj prezentaciji bluesa, ova blues diva podsjeća nas na velike legendarne blues dive od Ma Rainey, Bessie Smith i Memphis Minnie preko Lucille Bogan, Idae Cox i Edith Wilson pa do fascinantne Koko Taylor.

Gaye Todd rođena je 21. ožujka 1944. u gradu Fredericksburgu u državi Virginia. Otac Clarence R. Todd bio je umjetnik, a majka Gladys P. Todd društveno vrlo aktivna, socijalno osjetljiva i učinila je izuzetno puno, radeći na glazbenom ukusu ali i njegovom poliranju same Gaye, što se u konačnici pokazalo presudnim.

PREPORUKA:
Ovdje se radi o doista izuzetnom glazbenom djelu i svakako da je važna postojanost albuma "The Griot" Gaye Adegbalole. Zanimljiv, osebujan i originalni materijal, kojeg bez ikakve dvojbe možemo slušati u bilo koje vrijeme. Svojom prihvatljivošću i bliskošću svakako bi vas moralo zainteresirati ovaj snimljeni materijal. Potražite ga i nastojte pronaći vrijeme i prostor da se jednostavno uživite, a potom ugoda je zagarantirana.

A evo što su i drugi napisali: "The Griot tackles themes of hypocrisy, sexism, poverty, pollution, love, vanity, freedom and betrayal, all wrapped in Gaye’s trademark wit and wisdom." – VizzTone Lable Group

Više o svemu potražite na:
www.adegbalola.com
https://itunes.apple.com/us/album/the-griot/1441048455
https://soundcloud.com/vizztone/sets/gaye-adegbalola-the-griot/s-17qzJ
https://www.vizztone.com/
https://www.facebook.com/VizzToneLabelGroup/
https://twitter.com/vizztone

Popis pjesama:

1. Nothing's Changed
2. The Griot
3. Liearrhea
4. FGM
5. Dirty Sheets
6. (You're) Flint Water
7. Kapernicked
8. Ain't Technology Grand
9. Gon' be Alright
10. Don't Criticize me
11. Nothing Left...
12. There is Always One More Time
13. Need a Little Sugar In My Bowl
14. Tea Cake Kind of Love
15. 3 Hour Shoes
16. Sorry, But... No Shame
17. Jelly Bean Blues

(VizzTone Lable Group)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike