Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

big pete

S posebnim veseljem objavljujem ovaj tekst jer punih i doista dugih osam godina nisam imao prigode pisati o glazbenom radu Pietera van der Pluijma. On je u našem svijetu bluesa daleko poznatiji kao "Big Pete". Pred nama je njegov "Big Pete Live at Bluesnow", kojeg je prije šest dana službeno objavila nizozemska izdavačka i promotivna kuća Continental Record Services.

Pieter "Big Pete" van der Pluijm je nizozemski pjevač i svirač usne harmonike kojeg sam pri put spomenuo prije čak devet godina pišući o albumu "Shake for Me" Mannish Boysa. To je izdanje kojim su Mannish Boysi proslavljali svoju petu obljetnicu rada. Tada je uz brojne druge goste bio uključen i Big Pete. Tom prigodom zajedno s Kid Ramosom (gitara), Williejem J. Campbellom (bas) i Jimijem Bottom ( bubnjevi) izvodili su Lester Butlerovu "Way Down South". Godinu dana kasnije, 2011. predstavljam njegov album "Choice Cuts" (Delta Groove) i nakon toga nema ništa... strašno i gotovo nevjerojatno.

Big Pete je u ovom razdoblju studijske šutnje puno nastupao i radio na materijalima za novi album. No, nekako mu se vjerojatno činilo da bi bilo uputno objaviti baš album uživo da se čuje kako to sve zvuči na koncertima. I evo, ovih sat vjerujem da će vam proletjeti jer Big Pete i ekipa samo plove ovim prostranim oceanom bluesa i svako malo nas iznenađuju svojim aranžmanskim rješenjima, svojom nadahnutom svirkom i pokazuju nam kako se vrlo iskreno i spontano prenosi ova istinska blues emocija. Gostujući glazbenici Monster Mike Welch i Kid Ramos svojom gitarama te Anthony Geraci svojim klavijaturama dodatno podebljavaju ovu sjajnu glazbenu priču. Nema tu nikakve dvojbe, svi glazbenici baš "razvaljuju" i potiču jedni druge, a i nazočnu publiku, koja sjajno regaira na svaku njihovu notu!

Big Pete vrlo sigurno vlada svim elementima koji su značajni za tzv."stage performace". Nama koji se bavimo ovom vrstom posla vrlo važna je stvar pratiti nekoga od samog početka, tada najbolje znate i osjećate što se događa s umjetnikom, kako on to vidi i kako se razvija i nosi sa svime što je pred njim.

Od kada je ta "nizozemska tajna" bila službeno objavljena 2011. godine, i kada je Big Pete s izdanjem "Choice Cuts" za prestižnu američku izdavačku kuću Delta Groove zasjenio mnoga razvikana imena bluesa, sve do danas Big Pete je stalno prisutan i, evo, sada se vraća na sam vrh blues scene s uzbudljivim "live" albumom, koji pokazuje svu njegovu snagu i nepobitnu ekspresiju, koja samo nadire i predaje se svima koji to slušaju.

Naime, nema nikakve sumnje da upravo ovim albumom jednostavno dobivamo "dobru" porciju izvrsnog bluesa koji nam svima prikazuje Peteov neosporni talent i glazbenu osobnost poduprtu njegovim odličnim bendom (Sander Kooiman, Erkan Ozdemir i Willie Maes) , kojima su se pridružili Petovi blues prijatelji Monster Mike Welch, Kid Ramos i Little Anthony Geraci.

Shodno tome, sve ono što radi Big Pete je izuzetno kvalitetno i dobro. Taj sudar i sraz ovih glazbenika doista ne može polučiti ništa loše, dapače, iz pjesme u pjesmu s različitim gostima, cijeli album čine potpuno jedinstvenim i vrlo atraktivnim.

Naime, kada govorimo o ovakvom glazbenom izričaju posebnu pozornost treba usmjeriti ka fenomenalnoj sposobnosti prilagodbe Big Petea bez obzira s kime nastupa; ta njegova feksibilnost mora vas osvojiti na prvu. Naravno, povratna reakcija je neupitna, glazbeni "feed back" okupljenih glazbenika i nazočne publike je naprosto sjajan i toliko raskošan, raspaljiv i osebujan da ćete svako malo ustajati iz udobnog naslonjača nošeni zaraznim plavičastim tonovima koji će vas potpuno obuzeti.

PREPORUKA:
Kao i mnogi prije njega, Big Pete je upijao sve ono što valja, što će mu trebati i stalno je bio gladan znanja. Na kraju sve se isplatilo, jer je izrastao u zaista izvanserijskog glazbenika, što samo govori o njegovim izuzetnim predispozicijama. No, on to ne zlorabi, već stalno radi na sebi i svom glazbenom izričaju. A tome tako jasno svjedoči upravo ovaj njegov live album. Posebna pohvala ide izdavačkoj kući CRS koja ga je prepoznala i koja tako zdušno i otvoreno podupire ovaj njegov rad.

Više o svemu možete saznati na:

www.big-pete.nl/
https://nl.linkedin.com/in/bigpetemusic
https://www.facebook.com/bigpetemusic/about
www.continental.nl

Popis pjesama:

1. Mean/ 6:17
2. Born to Die/ 3:55
3. Come On In This House/ 6:27
4. This Time No Lies/ 4:16
5. 6:45/ 6:58
6. I Got My Eyes on You/ 6:25
7. Ball And Chain /6:11
8. Just To Be With You/ 5:07
9. Only Time Will Tell /4:14
10. Rockin' Daddy / 5:11
11. My Backscratcher/ 6:26

(Continental Record Services)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike