Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

survivor blues

Walter Trout objavio je 25. siječnja svoj novi studijski album "Survivor Blues" za diskografsku kuću Provogue Records, odnosno, Mascot Label Group.

Ovaj put Walter nam je želio ponuditi drugačije aranžirane, ali i blues skladbe koje baš i nismo puno puta čuli. Da, ovdje se ne radi o pukoj obradi blues standarda, već se radi o novim verzijama pjesama, koje smo već imali prigode čuti, ali one nikada nisu bile, da se tako izrazim, broj 1. Walter je želio obraditi stare, pomalo zaboravljene blues pjesme i tako je zapravo nastao "Survivor Blues", kojeg je najavio prvi singl, "Me My Guitar And The Blues" Jimmyja Dawkinsa.

A kako Walter nije "običan" glazbenik, tako niti "Survivor Blues" nije običan album. Upravo samo glazbenik njegovog potencijala i kalibra mogao se upustiti u tako nešto. Walter "drma" blues scenom već dugi niz godina i nitko mu to nikada nije želio osporiti ili oduzeti. Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća Walter Trout je bio izuzetno plodan glazbenik radovito je radio i objavljivao studijske albume. Uz to stalno nastupa iako je još prije nekoliko godina bio vrlo ozbiljno bolestan. Nakon transplantacije jetre i oporavka Walter se ponovno vraća na "stage" i na svjetsku blues scenu i svojim izdanjima pokazuje da se neće samo tako odreći onog što mu doslovno život znači.

Sadržaj albuma iznenadio je mnoge koji poznaju ovog 67-godišnjeg glazbenika. Nakon punih pet desetljeća na blues sceni, bezbroj priznanja i nagrada Walter se doista nema što ustručavati, već samo "furati" taj svoj film u najboljim izdanju i u tome ustrajati.

Walter Trout je u šezdesetima bio istinsko gitarističko otkriće stasalo u New Jerseyju, Johna Lee Hookera pratio je u sedamdesetima, Mayallovi Bluesbreakersi i Canned Heat njegove su sfere interesa u osamdesetima, dok u devedesetima kreće u solo karijeru. Cijelo to vrijeme na prvom mjestu je njegova instrumentalistička virtuoznost kojom je uvijek zadivio apsolutno sve koji su na ovaj ili onaj način involvirani u ovaj glazbeni stil.

Danas je Walter izuzetno profilirani gitarist, koji u svakom trenutku zna što treba i što mu je činiti. A upravo je to i učinio ovim svojim novim studijskim albumom, kojim vlada izuzetna kohezija, odmjerena mirnoća i tipična blues priča. Taj blues "mojo" i "feeling" u svakom trenutku doslovno iskri sa albuma i jednostavno upravo oni nose cijelu priču!

Walter i dalje čvrsto stoji na svojim davno sazidanim temeljima, samo što je sada svirka, kako godine prolaze, značajno softiciranija i prožeta onim unutarnjim strujanjima, a s ciljem dobivanja na težini svake pojedine skladbe, koja je našla svoje mjesto na albumu"Survivor Blues". S druge pak strane, albumom "Survivor Blues" Walter se zapravo na svojevrstan avanturistički način upušta u istraživanja mnogih pravaca u bluesu, koji neupitno živi i tu je za sve nas koji ga volimo! Jednako tako, svakim novim danom sve je izraženija njegova snaga i ekspresivnost u prezentacijskom smislu. Na kraju, Walter i bend odaju svojevrsnu počast mnogim znanim i neznanim blues glazbenicima, koji su ugradili sebe u blues glazbu. Ta i takva glazba, opet na vrlo jasan i direktan način pokazuje kakvi su to osjećaji koje umjetnik prezentira svojom glazbom.

Blues je jedan od rijetkih glazbenih stilova gdje nema varanja, blues zaista iskreno pokazuje što umjetnik osjeća i što želi izraziti svojom prezentacijom. Ovaj nadahnuti album rezultat je jedne osobite blues furke u kojoj je Walter Trout jednostavno poželio zabilježiti jedan osobiti blues trenutak, pristup ili događaj. Prateći bend pruža mu snažnu, energičnu i ritmičnu potporu, dok se Walter prepušta svojim izražajnim gitarističkim solo dionicama a sve to uz još onaj svoj izražajni i specifični "blues mood".

Walter Trout rođen je 6. ožujka 1951. u Ocean Cityju. Zaista je puno vremena proveo u drugom planu svirajući gitaru uz zaista impozantna glazbena imena poput već spomenutih Johna Lee Hookera, Big Mame Thornton, Canned Heat i Johna Mayalla s čijim Bluesbreakersima je proveo punih pet godina. A onda je uz pomoć danskog koncertnog promotora krenuo na solo turneju i pokrenuo je tada i svoju karijeru. Od tada sve ide samo uzlaznom putanjom a to Walter može zahvaliti prvenstveno svojem jedinstvenom gitarističkom rukopisu.

Album "Survivor Blues" donosi nam visoko eksponirani blues u svoj svojoj snazi, ljepoti i izražajnosti. Walter i bend funkcioniraju gotovo besprijekorno. Teško je naći nešto što bi mogli Walteru zamjeriti i stoga, jedino što mogu zaključiti je – sjajan blues album!

Zašto? Pa, iz razloga što preslušavanje albuma stvara onaj poznati užitak, tu ugodu, koja potom inervira apsolutno sve naše receptore i tijelom ovladava blues "feeling". A zar to nije na kraju krajeva i jedan od glavnih ciljeva i zadaća svakog albuma? Naravno, da jest! S druge pak strane, istina je da to samo rijetki i odabrani uspijevaju to postići, Walter Trout je zasigurno jedan od tih odabranih glazbenika.

PREPORUKA:
Walter Trout objavio je još jedan, po meni zaista poseban i nadasve zanimljiv blues album. A vi sami provjerite jesam li u pravu.

Više saznajte na:
www.waltertrout.com/
Naručite album : http://smarturl.it/walter-trout
www.provougerecords.com
"Rockin’ The Blues 2019 tour Walter Trout will join Provogue label mates Jonny Lang and Kris Barras":
www.rockintheblues.com

Svibanj 2019:
5/23 – Berlin, DE – Huxley’s Neue Welt – Tickets
5/25 – Cologne, DE – Carlswerk Viktoria – Tickets
5/26 – Paris, FR – La Cigale – Tickets
5/28 – Milan, IT – Fabrique – Tickets
5/29 – Munich, DE – Backstage Werk – Tickets
5/30 – Frankfurt, DE – Batschkapp – Tickets

Lipanj 2019:
6/01 – Tilburg, NL – 013 – Tickets
6/02 – Hamburg, DE – Markthalle – Tickets
6/04 – London, UK – 02 Forum Kentisch Town – Tickets

Popis pjesama:

1. Me, My Guitar And The Blues
2. Be Careful How You Vote
3. Woman Don’t Lie (feat. Sugaray Rayford)
4. Sadie
5. Please Love Me
6. Nature’s Disappearing
7. Red Sun
8. Something Inside Of Me
9. It Takes Time
10. Out Of Bad Luck
11. Goin’ Down To The River (feat. Robby Krieger)
12. God’s Word

(Provogue Records / Mascot Label Group)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike