Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

7sbf

S doista velikim zadovoljstvom predstavljam vam čak trostruko izdanje "Split Blues Festival 2017 - In Memoriam Jadran Zlodre Gobbo", izdavačkih kuća Spona i Wolfman. Svjetlo dana ovo trostruko izdanje ugledalo je 30. travnja.

"Split Blues Festival 2017" daje nam iscrpan pregled glazbene ponude koja se nudila tijekom tri festivalska dana. Split Blues Festival je nedvojbeno reprezentativna splitska glazbena manifestacija i jedini blues festival u Hrvatskoj čiju snimku emitira nacionalna televizija (HTV). Sve se odvija u formi trodnevnog glazbenog zbivanja na eminentnoj splitskoj lokaciji, uz ponajbolje domaće izvođače, a redovito im u goste dolaze probrani europski i svjetski blues izvođači. Pa, evo da i to spomenem, u proteklih pet godina na festivalu su nastupali Paulo Mendonca, Ian Siegal, Joyce Yuille, Mike Sponza, Sahte Raki, Otprilike Ovako, Telefon Blues Band i mnogi drugi. Od 2016. festival dobiva neku novu formu. Trodnevno međunarodno zbivanje se prebacuje na splitski Zvončac u novom terminu, koji zadire duboko u srce turističke sezone i time obećava još veću nazočnost domaćih i stranih turista, u ionako brojnoj publici, a sve je zabilježeno TV kamerama.

Ovo izdanje donosi nam 38 pjesama koje je izvelo 12 različitih izvođača. Sve to izvedeno i snimljeno je na pozornici "samo" 30 metara udaljenoj od mora. To su dakako posebni gušti jer je sve na kraju poprimilo onu plavičastu notu, jer se zelenilo parka Zvončac stoplilo s plavetnilom Jadrana, a to je zasigurno ostavilo traga na nadahnute interpretacije bendova svih triju večeri trajanja festivala.

Naime, ovaj međunarodni festival od početka vodi računa o obuhvaćanju svih žanrovskih odstupanja unutar blues glazbe, kao i dobnih i regionalnih kriterija pri sastavljanju programske liste. Tako su i na 7. izdanju Split Blues Festivala u "line up" uvršteni i virtuozni Raphael Wressnig & The Soul Gift Band iz Austrije i hrvatskoj blues publici već dobro znani Mike Sponza iz Italije, tu su mlade hrvatske blues snage koje su tada zastupali Jeremiah's iz Sv. Filip i Jakova, kao i već poznati hrvatski izvođači iz Splita, Harpoon Blues Band, Čuvari svirala, In Roots, Triple Trouble i Trio Trabacool, ali i iz ostalih dijelova Hrvatske: Be Ha Ve iz Zagreba, 0+ iz Makarske, Zamba iz Duge Rese i Francesco & Southern Cooking s otoka Čiova. Šarolika i raznovrsna lista izvođača tijekom tri dana garantirala su vrhunsku svirku i provod svima, koji su nazočili 7. SBF-u.

Važno je istaknuti da su televizijskim kamerama zabilježene sve tri večeri te su po postprodukciji nastale tri 70-minutne emisije, koje se emitiraju i repriziraju u programima Hrvatske radiotelevizije, po čemu je Split Blues Festival jedinstven.

Na trostrukom albumu Split Blues Festival 2017. tako ćete naći zaista vrlo različite percepcije bluesa i ne samo bluesa, već i dosta kolaboracija s ostalim žanrovima moderne glazbe.

A sada malo o samom sadržaju ovog trostrukog izdanja jer treba u par redaka sabiti preko 3 sata i 20 minuta glazbene ponude SBF-a 2017...

Odmah na početku, za mene su posebno iznenađenje Francesco & Southern Cooking In Roots znam da su itekako "žestoki" ali ovako, ovo je pravi uragan. Od glazbene ponude to su možda i ponajbolji trenuci izdanja. Potom tu su Čuvari svirala, bend koji me pak taknuo svojom čistoćom zvuka i onako vrlo posebnom prezentacijskom formom. Prvi dan zatvara Mike Sponza , koji to čini na vrlo efektni i direktni način. Svojim nastupom dobrano opravdava svoj renome i status! Svaka čast!

"Day2" otvaraju Nula pozitiv iz Makarske, koji to čine na vrlo prpošan i, napisao bih, rock 'n' rollerski način... hmmmm... možda na prvu malo "šteka" ali onda mi svirka sjeda i sve je OK. Idemo dalje, dolaze nam, nažalost, više nepostojeći Triple Trouble, koje sam imao prigode slušati uživo i, da, bend je pred sobom imao puno toga, ali nažalost ekipa se nije uspjela održati i ovaj tonski zapis svjedoči o tome koliko su stvari mogli napraviti, koliko je toga bilo pred njima. Kod njih dogodila se greška u popisu pjesama. Naime, bend ne svira "Tightrope" kako je navedeno, već izvode "Couldn't Stand the Weather".

Nastup Zambe samo svjedoči koliko Boris i ekipa ozbiljno shvaćaju to što rade, Zamba je bend iskusnih i provjerenih glazbenika, koji sve odrađuju, usuđujem se napisati, svjetski i da, oni su mi također pri samom vrhu vrlo upečatljivih nastupa svih triju večeri. Drugi dan zatvaraju Jeremiah's sa čak šest stvari a to samo pokazuje koliko su scenski fascinantni. Malo mi je "bad", jer mi se čini da kod njih nešto ne štima sa zvukom. Preslušavajući izdanje čini mi se kao da tonci nisu baš imali ujednačen "sound", što nažalost malo kvari ukupan dojam. No, s druge pak strane, blues je glazbeni stil gdje se ne traži toliko hi-fi perfekcija već se traži "feeling" a njega ovdje imamo na bacanje!

"Day3" otvaraju zagrebački americana bend BE HA VE , na koje se nadovezuju Harpoon Blues Band i opet mi se čini da su zvučne sličice malo izbjegle kontroli. No, ekipa zna kako se treba postaviti i na vrlo eskivirajući način Harpoonsi praše dalje!

Trio Trabacool po prvi put čujem uživo i samo ću vam napisati da bih volio da ima barem još dvije "stvari". A onda po meni nekako red je da sve zatvori apsolutni čarobnjak Hammonda B3, Raphael Wressning i njegov The Soul Gift Band. U ove zadnje tri stvari čuje se kako Raphael nadmoćno vlada svojim umijećem i instrumentom i naravno cijelim bendom. Njihova svirka doista nikoga neće ostaviti ravnodušnim i ovaj glazbeni "live" isječak samo pojačava glad za njihovom glazbom. Ma, nema nikakve sumnje, Raphael "Is number 1!"

PREPORUKA:
Ovakvim izdanjima u budućnosti treba pridavati više pozornosti. Naša publika nije baš previše naviknuta na ovako opširna glazbena izdanja, još k tome kada se doda da se tu ipak radi o bluesu, mnogi vjerojatno okreću očima. I stoga svima ću jasno poručiti da nam treba više ovakvih izdanja i da se redovito objavljuju, kad se festival završi. Osobno, držim da je to baš izuzetno važno. S druge pak strane jasno i otvoreno pozdravljam ovo trostruko izdanje izdavačkih kuća Spona i Wolfman, jer znam da je to pravi put kako bi se popularizirala kvalitetna i dobra glazba i to osobito na ovim našim prostorima.

Više o svemu saznajte na:
splitbluesfestival.com/
visitsplit.com/en/3241/split-blues-festival
www.facebook.com/splitbluesfestival/
www.spona.com.hr

Sadržaj izdanja:

DAY 1:
01. Francesco & Southern Cooking - Who do You Love
02. Francesco & Southern Cooking - Copperhead Road
03. In Roots - Stari pas, novi trik
04. In Roots - Sedam dana
05. In Roots - Strah
06. In Roots - Chain of Fools
07. Čuvari svirala - Picaferaj
08. Čuvari svirala - Crni pojas - Ne pričaj
09. Mike Sponza - Fire
10. Mike Sponza - Thin Line
11. Mike Sponza - Runnin' on Empty
12. Mike Sponza - Uuh!

DAY 2:
01. Nula pozitiv - Further on up the Road
02. Nula pozitiv - Rockin' Pneumonia
03. Triple Trouble - Pride & Joy
04. Triple Trouble - Texas Flood
05. Triple Trouble – Tightrope – nije ta pjesma ---već je Couldn't Stand the Weather
06. Triple Trouble - Crossfire
07. Zamba - Don't Leave Me for Good
08. Zamba - That's Why
09. Zamba - Goin' Wild
10. Zamba - Good Mood
11. Jeremiah's - Monkey
12. Jeremiah's - Home
13. Jeremiah's - No Food
14. Jeremiah's - Break of the Day
15. Jeremiah's - Feeling
16. Jeremiah's - Vegetation

DAY 3:
01. BE HA VE - Wake Me up
02. BE HA VE - Honky Tonk Boss
03. Harpoon Blues Band - Shake your Hips
04. Harpoon Blues Band - Poor Boy
05. Harpoon Blues Band - Taxman
06. Trio Trabacool - Somebody to love
07. Trio Trabacool - Spanish Castle Magic - Who Knows
08. Raphael Wressning & The Soul Gift Band - Banana Boogaloo
09. Raphael Wressning & The Soul Gift Band - Mustard Greens
10. Raphael Wressning & The Soul Gift Band - It's your Thing

(Spona / Wolfman)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici