Blues Corner

sbf2018

Kroz vrlo kratko vrijeme pred nama je novo trostruko CD-izdanje prošlogodišnjeg Split Blues Festivala. Sve sam vam otkrio odmah na početku, na prvu i ne bih se želio previše ponavljati.

U samim promo materijalima SBF-a stoji: "Split Blues Festival je reprezentativna splitska glazbena manifestacija i jedini blues festival u regiji čiju snimku emitira nacionalna televizija (HTV). U formi trodnevnog glazbenog zbivanja na eminentnoj splitskoj lokaciji, uz ponajbolje domaće izvođače, redovito nam u goste dovodi i probrane europske i svjetske bluzere."

U proteklih 5 godina na festivalu su nastupali Paulo Mendonca, Ian Siegal, Joyce Yuille, Mike Sponza, Francesco & Southern Cooking, Sahte Raki, Otprilike Ovako, Telefon Blues Band i mnogi drugi... Bez obzira na sve, želio bih nekako istaknuti upravo bend Otprilike Ovako, koji su na ovom trostrukom izdanju gdje slušamo 42 pjesme zastupljeni s dvije. To je bend koji zapravo oduvijek fura svoj đir i nikada nije imao status koji zaslužuje. No, nakon svih ovih prošlih desetljeća Otprilike Ovako su konačno došli do tog svog zasluženog statusa, ali njih zaboli za to! Oni samo furaju svoj stil i film i ne daju se smesti. Možda im baš to daje za pravo da budu perjanice ovog SBF-a. Pokojni Jadran Zlodre Gobbo bio je njihov član i sve ovo zapravo ide njemu u čast! Držim da bi Gobbo samo rekao: "Neš ti mene, pari da san ja bitan. Bitan je samo blues.!" U tome se vidi i i osjeća sva veličina i skromnost čovjeka, glazbenika, osobe!

Izdavačka kuća Spona i Wolfman nastavljaju svoju priču kako popularizirati i što većem broju ljudi predstaviti, ponuditi i predati ovu doista fantastičnu glazbenu priču. I ovo im izdanje pokazuje kako iz godine u godinu ova priča ima sve jače, značajnije i kvalitetnije konotacije. U tome je i bit svega i zato ta priča ima svoju publiku, svoje slušateljstvo i fanove koji znaju to cijeniti.

Četrdeset i dvije pjesme, izvedene od devet različitih glazbenih sastava, daju osebujnu sliku zaista vrlo različite percepcije bluesa, ali ne samo bluesa, već i mnogo kolaboracija s ostalim žanrovima moderne glazbe.

Split Blues Festival je prošle godine promijenio lokaciju te je prvi put održan u najljepšem splitskom parku, Đardinu, koji je vrlo inspirativno djelovao na sudionike trodnevnog programa. Festival su snimale i kamere nacionalne televizije pa su gledatelji HRT-a prije nekog vremena mogli vidjeti tri sedamdesetminutne emisije vrhunskog bluesa.
Kao i svake godine, nastupile su jake domaće glazbene snage (Torrens iz Zadra, Taste of Blues i The Miceks iz Zagreba te Otprilike ovako, LP & The Singles i Trio Trabacool iz Splita), potpomognute vrhunskim glazbenicima iz inozemstva: Henrik Freischlader Band (Wuppertal), Paulo Mendonca Band (Göteborg) i Francesco & Southern Cooking (Amsterdam). Valja svakako posebno istaknuti svirku Henrika Freischladera koji je suradnik slavnog Joea Bonamasse i povremeno nastupa s njim, a recimo Paulo Mendonca je bio gitarist Tine Turner.

Nema nikakve sumnje Split Blues Festival s ovim trostrukim albumom jasno obogaćuje arhivu splitskih glazbenih događanja, o kojoj Split nikada nije vodio dovoljno računa. Postavlja se pitanje zašto! Da, naravno, tu bi se sada dalo raspravljati, ali to jednostavno nema nikakve svrhe jer tko zna, zna, a tko ne, to nikada neće ni znati. Ista situacija svugdje, i u Splitu i u Zagrebu, ali i u drugim gradovima Hrvatske.

PREPORUKA:
Od četvrtka do subote (17.-21. srpnja 2018.) održan je 8. Split Blues Festival – In memoriam Jadran Zlodre Gobbo. To je reprezentativna splitska glazbena manifestacija i jedini blues festival u regiji čiju snimku emitira nacionalna televizija HRT. U formi trodnevnog glazbenog zbivanja, uz najbolje domaće izvođače, nastupili su i ponajbolji europski i svjetski blues glazbenici.

Kvaliteta i "IN" predznak su neosporni, a svi koji su nazočili mogli su se uvjeriti na fantastični ugođaj nove lokacije održavanja SBF-a, što je svakako dodatno motiviralo i izvođače i publiku. Na vama je red!

Više o svemu saznajte na :
https://visitsplit.com/en/3241/split-blues-festival
https://www.facebook.com/splitbluesfestival/
https://www.spona.com.hr/
Video: https://youtu.be/HrXnoAysTUM
https://youtu.be/hSX3mE7nGQk
E-mail: info@splitbluesfestival.com
Phone: +385 (91) 251 7003
Promotor
Wolfman j.d.o.o.,
Poljička cesta 11,
Split, 21 000
Croatia

Sadržaj izdanja:

Day 1 - CD1:
1.Ljubav na šanku –TORRENS/5:15
2.Jednom kad se opet rodim -TORRENS/3:45
3.Railway Gun-TASTE OF BLUES/3:43
4.Same old Story-- TASTE OF BLUES/3.04
5.What's Going On-TASTE OF BLUES/2:38
6.Bottom Blues-TASTE OF BLUES/2:54
7.You Took Me Out of My Mind-TASTE OF BLUES/2:49
8.Just the Smile-TASTE OF BLUES/2:07
9.Calling Card TASTE OF BLUES/4:35
10.Ljubav-THE MICEKS/3:54
11.Novi Mohikanac--THE MICEKS/6:38
12.Cvijet-THE MICEKS/4:08
13.Volim kad si tu-THE MICEKS/4:46
14.Jesus, Stonesi i Ramonesi-THE MICEKS//3:24
15.Mona Lisa-THE MICEKS/4:49
16.Netko krade sunce-THE MICEKS/4:27
17.Meksiko -THE MICEKS/4:18

Day 2 - CD2:
1.Those Things-HENRIK FREISHLADER BAND/4:51
2.Cuttin' In- HENRIK FREISHLADER BAND/4:42
3.Share Your Money -HENRIK FREISHLADER BAND/6:16
4.I Love You More Than You'll Ever Know--HENRIK FREISHLADER BAND/13:59
5.Moondance – OTPRILIKE OVAKO/7:27
6.Chicken– OTPRILIKE OVAKO/7:16
7.Birds and the Bees-PAULO MENDONCA/4:14
8.Chocolate Chip and Chicken Bone– PAULO MENDONCA/3:23
9.21st Century- PAULO MENDONCA/4:25
10.Music Is The Power-PAULO MENDONCA/5:05
11.Hey Hey-PAULO MENDONCA/5:28

Day 3 - CD3:
1.WalkingThrough the Park – LP & THE SINGLES/3:16
2.I Want to be Loved– LP & THE SINGLES/2:41
3.Must Be Jelly-– LP & THE SINGLES/4:46
4.Pride And Joy -– LP & THE SINGLES/3:44
5.Get off my Life Woman-– LP & THE SINGLES/3:40
6.Start It Up-– LP & THE SINGLES/4:15
7.Gimme What You Got –TRIO TRABACOOL/5:56
8.Gimme Shelter–TRIO TRABACOOL/6:11
9.Zvuk 17–TRIO TRABACOOL/6:09
10.Oh, Well –TRIO TRABACOOL/5:30
11.If I Had Possessions-FRANCESCO & SOUTHERN COOKING/5:37
12.Statesboro Blues-FRANCESCO & SOUTHERN COOKING/4:45
13.I See My Light Came Shining -FRANCESCO & SOUTHERN COOKING/4:55
14.Back to My Hometown--FRANCESCO & SOUTHERN COOKING/5:31

(Spona)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike