Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Blue Moon Marquee

Dana 28. lipnja u Kanadi je objavljen album "Bare Knuckles & Brawn", a za dva dana isti će službeno biti pušten u opticaj u Americi. Zahvaljujući Sari French i njezinoj SF Publicity, Blues Corner glazbenog web-portala SoundGuardian zapravo ima još jednu ekskluzivnu promociju. Blue Moon Marquee je blues duo koji potpisuje ovaj album.

Kanadski romski blues duo Blue Moon Marquee objavljuje svoj novi CD "Bare Knuckles & Brawn" na vlastitoj etiketi Blue Moon Marquee Music, a album je snimljen u Afterlife Studios u Vancouveru. Producent je Erik Nielsen a ovaj projekt nam donosi apsolutno originalni glazbeni izričaj A.W. Kardinala (vokal i gitara) i Jasmine Colette (bas i vokal); uz njih tu su i gosti: Darcy Phillips (klavijature), Gerry Cook (saksofon i klarinet), Jimmy “Hollywood” Badger (bubnjevi), Jack Garton (truba) i Paul Pigat (gitara). Ova ekipa nam donosi nešto što je vrijedno svekolike pozornosti, jer njihova glazbena priča ima sjajnu posebnost i eksponiranu orginalnost. Takva snažna mješavina swing stilova s jazzom i bluesom, west coast swingom i New Orleans zvukom sve će vas "baciti na koljena".

Drugi će pak kazati: "Think Django Reinhardt/Charlie Christian meets Tom Waits. I believe this album features some of our best recorded work and we were able to do it with some of the best possible musicians.” Da, teško je to zamisliti a kamoli izvesti, ali ovih niti 36 minuta oborit će vas s nogu svojom glazbenom pričom.

Već je jako dobro poznato da SF Publicity šalje albume od kojih uvijek ostajem pomalo zatečen. Naime, nakon preslušavanja uvijek ostajem još neko vrijeme sjediti u fotelji i pokušavam u cijelosti razumijeti ono, što sam upravo čuo. To mi se dogodilo i s albumom "Bare Knuckles & Brawn" blues banda Blue Moon Marquee, koji su i taj svoj album objavili u vlastitom aranžmanu. Što "vani" uopće nije zanemariv slučaj. Naime, uz ovakvu kombinaciju i evoluciju svojih snimljenih radova Blue Moon Marquee idu samo dalje, idu naprijed. A da to elaboriram moram vam napisati sljedeće: band Blue Moon Marquee dolazi nam iz Alberte, oni su originalni i posebni bend kojeg prvenstveno čine A.W. Cardinal (gitarist i vokal) i basistica, pjevačica i udaraljkašica Jasmine Colette. Spoj ovo dvoje glazbenika snažno ocrtava njihovo nadahnuće u onome što su radili Lonnie Johnson, Charley Patton, Bill Jennings i Django Reinhardt. Svi su to odmah prozvali gypsy blues; osobno se baš ne slažem s tom formulacijom, jer ovo je blues, koji tako snažno vuče na glazbu s kraja 40-ih i 50-ih pa sve tamo do sredine 60-ih. Da, osjeća se puno swinga ima dosta elemenata jazza, pa čak i twista; ta kombinacija vuče na "Gypsy sound" i moram priznati da je to ta vrsta glazbe. No, ona je ovdje ipak domišljato umotana u plavičasti smoking i predana svima na slušanje i dalju uporabu. Da, znam, neki će kazati, ma gdje je tu neka granica, ali zapravo u glazbi i nema nekih čvrstih granica. A na kraju krajeva, zašto bi ih i bilo?

S druge pak strane, interakcija glazbenika u studiju iznjedrila je album koji definitivno nije za "široke narodne mase", ali za one koji žele uživati u glazbi bez ikakvih opterećenje evo idealne prilike.

"Bare Knuckles & Brawn" je kratki tonski zapis, ali u tom kratkom vremenu prikazuje izuzetno širok glazbeni raspon benda. Bolji znalci odmah bi se prisjetili oporog vokala velikog Toma Waitsa, ali to je samo podsjećanje, ovdje je u pitanju potpuno originalni pristup cijelom projektu i sve u svemu i uz "Gypsy Sound" na kraju ipak sve vuče na odlučan blues, temeljen na bogatoj tradiciji ovog glazbenog stila.

PREPORUKA:
"Bare Knuckles & Brawn" je album, zapravo, jedan veliki skup pjesama koje nam donose razne slike i sjećanja. No bez obzira na opori vokal sve je puno topline i sve se zapravo odvija u vrlo uskom, intimnom stilu. "Bare Knuckles & Brawn" je zapravo istinski album, koji ocrtava ponajprije snažni duet A.W. Cardinala i Jasmine Colette . A ta snaga se očituje u posebnoj vještini međusobne interakcije nježnim dodirima glazbenih nota. Vrijedi im posvetiti malo svog vremena, zaslužili su.

Više o svemu saznajte na:
www.bluemoonmarquee.com
bluemoonmarquee.bandcamp.com/
www.awcardinal.bandcamp.com
www.facebook.com/pg/bluemoonmarquee/posts/
Kanadski javni kontakt:
Sarah French Publicity - Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Kontakt za oglašavanje u SAD-u:
Pucci Media - Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Popis pjesama:

1. Big Black Mamba
2. Smoke Rings For My Rider
3. Fever Flickering Flame
4. Hard Time Hit Parade
5. As I Lay Dying
6. Noon
7. The Real Devil Himself
8. Big Smoke
9. 52nd Street Strut
10. Wayward
11. Lost & Wild

(SF Publicity)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike