A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2013
Format Albumi
Vrsta / Folk-rock
Dodano Utorak, 24 Veljača 2015
Žanr Folk
Length 45:23
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2013
Država Europe
Etiketa Reprise Records
Catalog Number 9362-49399-7
Tags Billy Joe Norah Jones Reprise Records

Review

Ako već prije nisam znao, posredstvom blaženog svemrežja saznao sam da su prije pedesetak godina tada već etablirani izvođači braća Don i Phil Everly odlučili na ploču snimiti neke tradicionalne i ine country melodije koje im je u djetinjstvu puštao otac Ike, te album nazvati "Songs Our Daddy Taught Us". U to vrijeme nastupali su širom SAD-a s Buddyjem Hollyjem kao prva fronta tada relativno nove vrste glazbe: rock and roll. Samo izdavanje country albuma za rock and roll izvođača bio je vrlo hrabar potez, ali i neka vrsta odavanja počasti glazbenom pravcu koji ih je uveo u svijet glazbe, baš kao što to glazbenici rade dan-danas, bez obzira o kojim se žanrovima radi. Pitanje je koliko je odrastanje Billieja Joea Armstronga kao frontmena punk rock benda i Nore Jones kao žanrovski raznolike izvođačice povezano s country glazbom, no album "Foreverly", čiji je sam naziv naklon Everly Brothersima, sigurno predstavlja hrabar potez u glazbenoj karijeri dotičnih, iako možda ne toliko u slučaju gđice Jones.

Green Day je u dva i pol desetljeća postojanja od čistokrvnog punk rock benda usporedivog s Ramonesima i Sex Pistolsima, preko punk rock benda usporedivog s Red Hot Chili Peppersima, postao punk rock bend usporediv s U2-om. Čak imaju i svoju predstavu na Broadwayu, pa je Billie Joe, otriježnjen izjavom Johnny Rottena, parafraziram i cenzuriram, da Green Day ne predstavlja punk, konačno odlučio pomiriti se sa sudbom, napokon prihvatiti sjedine u kosi i to da više ne može ludovati kao u devedesetima te napraviti nešto novo, a da to nije kazališna predstava. Naravno, osim navedene izjave, ovo je više jedno fanovsko naklapanje nego što je istina.

Službena priča oko nastanka ovih country prepjeva ide nešto drugačije: otkrivši album "Songs Our Daddy Taught Us" prije nekoliko godina i počevši ga opsesivno slušati svakog jutra, Billie Joe odlučio je sa svekolikim pučanstvom podijeliti svoju opsesiju i proširiti glas o odličnom albumu Everly Brothersa, a kako to bolje učiniti negoli snimiti svoju verziju. Kao žensku verziju drugog brata Everly odabrao je vokalisticu Norah Jones koju je otprije poznavao. Glas Billieja Joea Armstronga još uvijek ima tračak one pankerske ostavštine, dok, s druge strane, Norah Jones ima vrlo nježan glas koji je stvoren za jazz, country i uspavanke. Iako su navedeni glasovi gotovo pa potpune suprotnosti, kombinacija "Billie Joe + Norah" zvuči vrlo dobro, pogotovo kada pjevaju terce Everly Brothersa. U trenucima kada Armstrong pjeva solo dionice i samo čekate da počne pjevati "When I Come Around" šećući ulicom sa još dvojicom tipova u ranim dvadesetima, u sliku odjednom upada Norah i smiruje pjesmu tek toliko da ostane u country okvirima. Isto tako, kada Norah počne svojim glasom oslikavati idealnu scenografiju za potonuće u san, niotkuda dolazi Billie Joe i ubacuje malo živosti. Takvo nadopunjavanje Billieja Joea i Nore na albumu djeluje potpuno prirodno i, osim u nekoliko slučajeva, događa se gotovo neprimjetno.

Kako su i sami rekli, pri nastanku albuma kao predložak imali su samo snimke Everly Brothersa i nisu htjeli da na njih utječu neke od mnogobrojnih obrada ovih pjesama u raznim aranžmanima te je" Foreverly" ostao vrlo vjeran orginalu. Nekad je i prevjeran pa se, unatoč specifičnim glasovima, na trenutke ne može čuti bitna razlika između "Foreverly" i "Songs Our Daddy Taught Us". No pošto je prvotna ideja iza nastanka ovog albuma bila skrenuti pažnju na album Everly Brothersa, ona je uspješno ostvarena. Ova neobična kolaboracija uspjela je u album iz davnih dana, koji je sam po sebi odličan, unijeti dašak novog života u vidu prepoznatljivih vokala, dorađene glazbene podloge i ponešto jasnijeg zvuka, no, nažalost (ili nasreću), napravili su samo to. Općenito, neke pjesme najbolje funkcioniraju u svojem orginalnom aranžmanu, tj. okruženju, pa Billie Joe + Norah nisu ni mogli pogriješiti s ovim albumom, to jest, pogriješili bi samo da su pokušali napraviti nešto novo s ovim pjesmama ili da im glasovi nisu kompatibilni, što nikako nije slučaj. Ovaj duet itekako obećava i, ako nastave s međusobnom suradnjom, u budućnosti bi mogli napraviti nešto zaista posebno.

Vilim Ivančan

Hits 1913

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu