facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
A little book of notes


Bookmark

Data

Released Lipanj 2010
Format Albumi
Vrsta Jazz
Dodano Nedjelja, 03 Travanj 2011
Žanr Jazz
Broj diskova 1
Edition date 2010
Država Hrvatska
Etiketa Aquarius Records
Tags

Review

 Naravno, jazzisti danas, za razliku od većine njihovih kolega s početka prošloga stoljeća, nisu više samouki ili priučeni muzikanti. Danas su, uglavnom, akademski školovani, sa velikim sviračkim znanjem i vještinama. Grupa takvih svirača okupila se 2009. godine pod imenom Borna Šercar's Jazziana Croatica.
 
Uz bubnjara i udaraljkaša Bornu Šercara koji je vođa, u sastavu sviraju basist Tihomir Hojsak, klavirist Zvjezdan Ružić, gitarist Ante Gelo i saxofonist Vojkan Jocić. Publici ovo društvo nije nepoznato, obzirom da već neko vrijeme vrlo uspješno nastupaju na različitim pozornicama. Prvi nosač zvuka snimili su u Zagrebu početkom prošle godine. U tekstu otisnutom na omotu albuma pod imenom A little book of notes, između ostaloga, spominju kako im je cilj proizvesti zvuk autentičan podneblju u kojem živimo i stvoriti brend koji će biti prepoznatljiv Hrvatski. 
 
Treba reći da je glazba na albumu uglavnom njihova, autorska, što je u današnje vrijeme ”covera“ samo za pohvaliti. Koliko su folklorni motivi našega balkanskoga, posebno južnobalkanskoga podneblja, zahvalni i zanimljivi za stvaranje novih oblika, pokazuju mnogi primjeri. Spomenimo samo Boška Petrovića uz tonski zapis iz 1976., With pain I was born ili Vlatka Stefanovskog, dugogodišnjega promicatelja balkanske etno baštine i njegov projekt Balkan horses band. Na spomenute ritmičke i melodijske predloške uspješno se poziva i Jazziana, čiji album je dobrim dijelom ozračen tim ugođajem. To se osjeća već u prvim elegičnim taktovima uvodne New red dwarf, a nastavlja kroz Battalion, referencu na Thompsonove Čavoglave.
 
Posebne pažnje vrijedna je izvedba Sunny field, obrada romantične i lirski refleksivne simfonijske pjesme hrvatskog skladatelja Blagoja Berse, odsvirana ovdje izuzetno nadahnuto. Slijede Bread of stone i Nostalgia oslonjene opet na folklorne predloške. Pjesma Marjane, Marjane Ive Tijardovića, hrvatskog skladatelja lakih nota, općenito je poznata i dio je naše kulturne baštine. Odu posvećenu jednom od najljepših i najvažnijih dalmatinskih brežuljaka Jazziana predstavlja u vrlo zanimljivom, dinamičnom i razigranom aranžmanu. A onda dolazi iznenađenje! 
 
Tema Kolo apsolutni je favorit albuma. Kolo je, zapravo, na jazzistički način odsvirano narodno kolo. Ali kako odsvirano! Počevši od aranžmana koji inzistira na dinamici i duhovitosti, preko vesele sviračke zabave, na tragu je onim najupečatljivijim trenucima jazza kada se umjetnici igraju u gotovo dječačkom zanosu. Slušajući Kolo sjetio sam se glazbe na albumu Nice Guys sastava Art ensemble of Chicago, koji je dobar primjer takve razigrane atmosfere. 
 
Skladbe Soko loved him i Rakia nastavak su etno putovanja Jazziane sa izvrsnim Bornom Šercarom na udaraljkama, a završna tema Balkanika furiozno, električno i pomalo rokerski, ”frankzappovski” zatvara priču. Ovaj album užitak je slušati prvenstveno radi izvrsnih muzičara i odlične produkcije. Kako će se Jazziana Croatica stilski dalje određivati doznati ćemo iz glazbe koja dolazi. Neosporno je da su oni već sada, i biti će sve više, pripadnici glavnine naših jazz snaga.
 
Zdravko Muretić
Hits 816
Borna Šercar's Jazziana Croatica Albumi Kronologija Jazziana Croatica Big Band » Jazziana Croatica Big Band

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42