facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 1995
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Hard rock / Contemporary Pop/Rock / Album Rock / Arena Rock
Dodano Četvrtak, 10 Studeni 2011
Žanr Pop-Rock
Length 1:03:53
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 1995
Država EU
Etiketa Mercury
Catalog Number 314 528 181-2
Edition details Datum objave: 27.6.1995. Produkcija: Peter Collins, Jon Bon Jovi i Richie Sambora
Tags

Review

Rokeri iz New Jerseya pod okriljem Mercury Recordsa 1995. godine izdaju svoj 6. studijski album These Days. Producentska palica ovaj put je pripala Peteru Collinsu (Alice Cooper, Rush). Ako ste upoznati s radom Bon Jovia, znat ćete da su ovom uratku predhodili neki superuspješni albumi i hitovi, no nedostajalo je nešto kao točka na "i", kao definitivno zaokruživanje jedne zlathe ere benda i to smo upravo dobili albumom These Days.

Ono što me prvenstveno očaralo je visoko kvalitetna produkcija, na prvi pogled jednostavna i bez nepotrebnih komplikacija. To nam pokazuje da je suradnja s Collinsom bila pun pogodak. Važno je napomenuti i da je ovaj studijski album svojevrsni debi basista Hugha McDonalda, koji je u bendu 1994. godine zamijenio Aleca Johna Sucha (prvi i jedini zamijenjen član iz originalne postave u povijesti benda).

These Days baziran je na nešto mračnijoj, buntovnijoj tematici nego je to do tad bio slučaj. Možda malo iznenađenje za fanove, ali iznenađenje koje se pokazalo dobrim i pozitivno se odrazilo, kako prema fanovima tako i prema glazbenoj rock sceni 90-ih godina prošlog stoljeća. Novitet je također odnos laganih i žestokih pjesama na albumu. Iako su poznati po energičnim riffovima i nastupima, ovdje je taj dio ipak u manjini i „laganice“ su zavladale albumom.

Ljubitelje teškog Bon Jovi zvuka u prvom redu će zadovoljiti pjesme Hey God i Damned koje predstavljaju najenergičniju stranu albuma. Što se zvuka općenito tiče nema drastičnih promjena u načinu izvođenja i konstrukciji pjesama. Eventualno možemo spomenuti nešto istaknutije riffove temeljene na blues-rocku, što nas u nekim trenucima podsjeća na stvaralaštvo Aerosmitha ili Tesle u istom desetljeću, prije svega u pjesmama Heart Breaking Even i nešto lepršavijoj Something For The Pain.

Lagane pjesme koje zauzimaju većinski dio These Daysa su predvođene fantastičnom This ain't a love song koja je kao najavni singl ujedno i najbolje pozicionirana pjesma na top listama u odnosu na ostale sa albuma. Ne zaostaje puno ni naslovna These Days, gdje bih htio posebno pažnju skrenuti na odličan tekst kojim je dočarana situacija u svijetu u tom vremenu, mnoge poruke su prenesene široj publici. Tandem Jon Bon Jovi – Richie Sambora još jednom pokazuje odlike vrhunskih tekstopisaca. Još bih skrenuo pažnju na My Guitar Lies Bleeding In My Arms i Something To Believe In (favorit fanova), također balade mračnije i mističnije tematike i zvuka. Pjesme su dosta ujednačene pa je teško izdvajati ih od cjeline i jako je teško određenu proglasit „najgorom na albumu“.

These Days uživa ogroman komercijalni uspjeh. Osim što se prodaja procjenjuje na preko 10 milijuna primjeraka, na top listama je jedino u SAD-u bio slabije pozicioniran (9. mjesto), dok je 1. mjesto pripalo mnogim zemljama, između ostalog Australiji, UK, Njemačkoj, Japanu i Kanadi.

Nakon 3 ključna albuma (Slippery When Wet, New Jersey i Keep The Faith), These Daysom je zaokružena zlatna stvaralačka era koja je zauvijek zacementirala bend sasvim zasluženo na vrh rock scene. Iako možda na prvi pogled ne obiluje mega hitovima kao što su Livin On A Prayer, You Give Love A Bad Name, Bad Medicine ili Keep The Faith, ovaj uradak je savršen sklop, jedna cjelina koju svakako vrijedi imati u svojoj glazbenoj zbirci jer predstavlja vrijedan komadić glazbene povijesti.

Iako su manje-više sve pjesme kvalitetne i slušljive, kao posebnu preporuku naveo bih This ain't a love song, These days, Hey God, Damned i My guitar lies bleeding in my arms.

Krunoslav Knežević

Hits 733
Bon Jovi Albumi Kronologija Have A Nice Day » Have A Nice Day

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42