facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2011
Format Albumi
Vrsta Post-grunge / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Alternative Singer/Songwriter
Dodano Srijeda, 28 Prosinac 2011
Žanr Rock
Length 1:07:32
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2011
Država Europe
Etiketa UMe
Catalog Number 0602527870182
Edition details Recorded live at: 1, 3, 6, 13 - Queen Elizabeth Theatre, Toronto, ON April 20, 2011 2, 10 - Keswick Theatre, Glenside, PA on April 10, 2011 4 - Vic Theatre, Chicago, IL on April 22, 2011 5 - Borgata Hotel Casino & Spa - Music Box, Atlantic City, NJ on
Tags

Review

Najjednostavnije su stvari često i najbolje. Na to me podsjetio Chris Cornell koji je nedavno objavio četvrti samostalni album Songbook. Karizmatični pjevač ovoga je proljeća otišao na istoimenu mini-turneju po SAD-u, svoje izvedbe snimio i "pospremio" ih na CD. Potpuno ispravan potez. Možda i najispravniji još od albuma Euphoria Morning.

Nakon rastanka sa Soundgardenom, okušao se Cornell u svemu i svačemu. Valjda je htio pobjeći od bremena slavne prošlosti. Solirao je, snimao s "papirnatim" no ne i stvarnim favoritima Audioslaveom, zgriješio dajući se u ruke Timbalandu, ostavljajući nas da se pitamo, je li to bilo potrebno?. Te sladunjave izlete i ine greške sada je djelomično ispravio, isporučivši pjesmaricu u kojoj je sebe pokazao u najboljem svjetlu. Da je htio, komotno je mogao nastupati uz pratnju benda, ali to nije učinio. Umjesto toga, na turneju je ponio samo gitaru i glas. I pogodio "u sridu".

Glas je njegov as i najjače oružje. Toliko moćan, prepoznatljiv, ekspresivan, a često i eksplozivan da mu nikakva pomoć sa strane, u vidu instrumenata i nije potrebna. Stoga je pomalo teško i nezahvalno izdvojiti u kojoj je pjesmi nadmašio samoga sebe. Mnoge skladbe zvuče još bolje nego u originalnoj verziji. Jedna od takvih je i Ground Zero s pretposljednjeg albuma Scream za koju se najbolje vidi kako pjesma može zvučati kada se ne siluju suvremeni aranžmani i kada se ista odsvira u akustičnoj verziji. Želite li pak reprezenativni uzorak pjevačeva neponovljivog baritona i glasovnih mogućnosti, poslušajte As Hope and Promise Fade. Ogoljene do srži, Cornell s jednakom emotivnom uvjerljivošću izvodi i pjesme Soundgardena, Audioslavea, obrade Led Zeppelina (Thank You) i Johna Lennona (Imagine).

Budući da je albumom želio napraviti svojevrsni presjek karijere, bivši frontmen jednog od četiri ona velika benda iz Seattlea obožavatelje je počastio i pjesmom Call me a Dog nastalom na samom početku karijere kada je bio članom skupine Temple of the Dog. No, naglasak nije na najvećim hitovima. Naglasak je na Cornellovu vokalu koji uz pratnju gitare u potpunosti dolazi do izražaja. Je li nakon svih eksperimenata napokon pronašao sebe? Čini se da jest.

Što će li napraviti kada snage udruži s ostatkom Soundgardena, ostaje za vidjeti. 

Bojana Perhat

Hits 669
Scream « Scream Chris Cornell Albumi Kronologija Higher Truth » Higher Truth

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42