facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Travanj 2012
Format Albumi
Vrsta / Indie rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Singer/Songwriter
Dodano Utorak, 29 Srpanj 2014
Žanr Pop
Length 47:45
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2012
Država Europe
Etiketa Island Records Group
Catalog Number B0016776-10
Edition details Produkcija: -; Datum objave: 9. 4. 2012.; Snimano: prosinac 2011.
Tags Florence And The Machine Pop/Rock MTV Unplugged Live Florence Welch

Review

Osim što iza sebe imaju dva kvalitetna albuma, Florence i njen bend trijumfirali su na ovogodišnjoj dodjeli nagrada britanskog glazbenog časopisa NME te odradili uspješnu turneju. Svojim iznimnim vokalom, tekstovima i glazbenim izričajem Florence Welch opravdano je u rekordnom vremenu osvojila glazbenu scenu.

Sasvim neočekivano u javnosti se pojavila singlom Kiss With A Fist te izazvala oduševljenje koje je kulminiralo izlaskom debitantskog albuma Lungs u srpnju 2009. godine. Dvije godine kasnije naslijedio ga je Ceremonials, koji ujedno zasjeda na prva mjesta američkih top ljestvica. Čini se kako Florence ne staje. Naime, obožavatelji ove pjevačice nadrealnog glasa dočekali su i prvi live album.

Live nastupi popriličan su rizik za svakog izvođača jer upravo tada do izražaja dolaze njihove sposobnosti i istinska kvaliteta vokalne izvedbe. Dok neki ugodno iznenade, drugi su pozamašno razočarenje. Florence Welch je, kao jedna iznimno posebna ženska izvođačica, prikupila više pozitivnih nego negativnih dojmova.

MTV Unplugged, nastao je prošle godine u New Yorku kada je Florence nastupila u MTV emisiji. Osim njena benda, tada ju je pratio i deseteročlani gospel zbor.

Iz popisa pjesama vidi se kako je Florence na ovom liveu sakupila ono najbolje od oba albuma. Važno je istaknuti i cover verzije pjesama Try A Little Tenderness, inače u izvedbi Otisa Reddinga te Jackson, Johnnya Casha. Prilikom izvedbe pjesme Jackson, Florence se pridružio i Josh Homme te na taj način pridonio svojim suhim, ali čistim glasom. Rezultat je vokalno interesantan i dinamičan duet u pratnji piana. Uz harfu, upravo je piano taj koji svakoj izvedbi daje određen ton sklada, mirnoće i tajanstvenosti čemu pridonosi i izostanak bubnjeva. To se naročito osjeti u pjesmama No Light No Light i Breaking Down koja je još mističnija nego u studijskoj verziji.

Kvalitetan, snažan, originalan i pomalo nadrealan vokal Florence Welch za nijansu je podbacio na ovom albumu. Kroz prvih nekoliko pjesama čini se kao da je pjevala s nekom zadrškom ili nesigurnošću. Također, na višim dionicama glas bi joj vibrirao kao da je u pitanju početnička trema, a to se ne čuje samo u prvoj pjesmi već gotovo u svakoj. U određenim dijelovima Florence bi pjesmi dala sasvim novu dimenziju zamijenivši više dionice nižima što se posebice osjeti u izvedbi Cosmic Love.

Na stranu sitne zamjerke, sam album je vrlo dobar. Unatoč svemu, vokal Florence Welch i dalje zrači briljantnom snagom, a dinamična pratnja klavira i zbora ne samo da pridonosi mističnosti, već omogućava Florence određenu slobodu kako bi eksperimentirala te se poigravala vlastitim glasovnim sposobnostima. Za one kojima su studijske verzije posebno prirasle srcu ovaj album možda i nije najbolji odabir. Ipak, topla preporuka je da mu date šansu jer vam se možda i svidi.

Silvija Kovačić

Hits 615
Ceremonials « Ceremonials Florence + The Machine Albumi Kronologija High as Hope » High as Hope

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42