A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Magna Carta... Holy Grail


Bookmark

Data

Released Srpanj 2013
Format Albumi
Vrsta / East Coast Rap / Hardcore Rap / Pop-Rap
Dodano Petak, 06 Svibanj 2016
Žanr Rap
Length 58:55
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2013
Država Europa
Etiketa Roc-A-Fella Records / Roc Nation
Catalog Number 1800414
Edition details objavljeno: 22.7.2013.; izvršni producent: Jay-Z; snimano: 2011. - srpanj 2013. - Jungle City Studios (NYC) i Oven Studios (New York)
Tags Jay-Z Roc-A-Fella Records Roc Nation

Review

Dvanaesta će Jayeva ploča uistinu promijeniti igru, ali ne glazbeno ili lirički nego marketinški. Kralj je Samsungu prodao milijun albuma prije nego što je folder uopće izašao i to je kudos potez. Onda se Billboard našao u nedoumici može li se ovakva prodaja bilježiti na top-listi ili ne. Nema veze jer trinaest mu je ploča[1] (uključujući i ovu) bilo broj jedan.

Pisalo se i puno kako mu je Udovica Love dopustila da interpolira Teen Spirit i kako je Stipe također dao dozvolu za Losing My Religion, iako i prva i druga lirička pomoć nisu nešto posebno sjele u pjesme; prvu s Justinom i devetu bez gostiju.

Kad smo kod gostiju, jedan je tehnološki višak i zove se Rick Ross[2]. Kad čuješ tu hrpu gluposti, nije niti čudo što mu je Reebok dao nogu na sponzorski ugovor. Uglavnom, šteta potrošiti odličan instrumental na ovo.

Kako je gostovao kod kuma, Frank Ocean dobio je i gažu kod Shawna na (heh) Oceans. Jay pozdravlja Biggie-ja, a Frank Obalu bjelokosti. Ima fin refren i proći će pod singl, a spominje se i Shepard Fairey[3].

U Picassovoj bebi spominju se Jean-Michel Basquiat, George Condo, Mark Rothko, Riccardo Tisci, Leonardo da Vinci, zlatni rez, Pablo Picasso, ali ne i Pablo Escobar ili Pablo Neruda. Ovi ranije je sve Jay spomenuo da bi htio imati ili ima u kući. S tim da mu je Tisci radio i omot Watch The Throne. Očito je da je žanr postao preuzak za kralja koji želi još više. Želi živ u muzej, po mogućnosti u stalni postav, ali ovo nije niti pjesma niti album s kojim će to i napraviti.

Polako stižemo i do drugog singl materijala; BBC nije akronim za Big black cock nego Billionare Boys Club[4], a mikrofon diraju Gospođa, Jay, Nas, Justin, Swizz Beatz, Pharell i Timbaland. Drugi s liste proziva Eric B-ja i kralja Rakima, a treći EPMD[5]. Ostali su po refrenima.

Kutak za vizualno ovaj put donosi ti autora naslovnice: Arija Marcopoulosa; lika od 52 godine koji je u New York stigao jutro poslije Lennonova ubojstva. Stigao je biti i Warholov asistent, fotkati skejtere, bordere, glazbenike i slične tvrde likove s ceste. Za Jiggin je dvanaesti album otišao u Metropolitan Museum of Art i uzeo za model mramorni kip iz negdje 1570. Klesao ga je Battiasta di Domenico Lorenzi, a predstavlja Arteuzu, slatkovodnu muzu, i riječnog boga Alfeja.

Grčka priča ide da je Alfej vidio na nekoj onodobnoj mondenoj plaži mladu Arteuzu kako hvata boju i poželio ju odvesti na kavu i kolače. Muza nije bila previše impresionirana, a kako u ono doba nije bilo društvenih mreža preko kojih možeš uhoditi simpatiju, naš je junak to sve morao činiti analogno,a sve dok Artemida nije Arteuzu pretvorila u izvor, dok se Alfej (umjesto da kao pravi muškarac izađe i stvar riješi u disko-klubu) pretvorio u rijeku. Dakle, dosta tužna ljubavna priča koju je u Metamorfozama bio opisao Publije Ovidije Nazon.

Naš je kipar ovdje uhvatio dramatiku i tenzije između spolova, lovca i lovine. Jigga i Ari su uhvatili podvojenost jer je sama ploča tematski podijeljena na dvije strane slave. Zli bi jezici rekli da je podijeljena na nabrajanje nekretnina i pokretnina, ali Shawn Corey Carter nikada ne bi bio toliko plitak.

Antonio Hadrović


 

[1] Od ukupno petnaest na Billboard Top 200.
[2] Za one koji žele znati više je treća Yeezus fusnota
[3]Panker, dizajner, DJ i čovjek koji, kao i Jay, voli posuditi stvar ako je kvalitetna. Vodi Obey kao streetwear brand i životnu filozofiju za postironičnu mladež. Da li je Carpenteru dao koju kunu ili barem majicu za kreativnu konzultaciju nakon šta je pronašao inspiraciju u They Live – Soundguardianov centar za istraživačko novinarstvo nije uspio saznati. Kako mu je bilo na faksu i dok je izvodio stencil spačke, provjeri OBEY THE GIANT - The Shepard Fairey Story
[4] Klub mladih milijardera ili ultra skupo japansko streetwear sranje kao kolaboracija između Pharella Williamsa i čovjeka zvanog Nigo – gazde Bathing Ape-a. Jay ima nešto udjela u firmi pa ju i reklamira gdje stigne. Dakle, dragi mladi svestrani internet poduzetniče: tako se to radi. A zove se product placement.
[5] EPMD ili Erick and Parrish Making Dollars ili dva MC-ja sa riječju „business“ u naslovu svakog albuma. Vidi ih od Strictly Business iz 1988., Unfinished Business, Business as Usual, Busines Never Personal, Back in Business, Out of Business do We Mean Business dvadeset godina kasnije.
Hits 1865
Watch The Throne « Watch The Throne Jay-Z Albumi Kronologija 4:44 » 4:44

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima