A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Live At The O2 London, England


Bookmark

Data

Released Studeni 2009
Format Video
Vrsta Rock / Indie / Indie rock / Indie pop
Dodano Petak, 02 Prosinac 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2009
Država SAD
Etiketa Splinter Films
Edition details Snimano: 30. 6. 2009. - O2 Arena, London / Režija: Nick Wickham / Produkcija: Emer Patten / Datum objave: 10 11. 2009.
Tags

Review

Obitelj Followill odlučila je pred kraj prošle godine izdati live DVD iz Londonske O2 Arene i upravo to ime DVD i nosi Live At The O2 London, England.
Na ovaj bend ne treba pretjerano trošiti riječi, pogotovo onima koji su s njihovim radom dobro upoznati, ipak za one manje upučene reći ćemo par osnovnih crtica.

Kings Of Leon sačinjavaju tri brata Anthony Caleb, Ivan Nathan, Michael Jared i njihov rođak Cameron Matthew i svi pripradaju obitelji Followill. Poput mnogih američkih ritam i blues bendova, što su oni u početku bili, odrastali su u crkvenom okruženju jer im je otac bio pentekostalski propovjednik te su tako i odrasli na crkvenoj glazbi. Nakon što su se njihovi roditelji 1997. godine razveli, mlada braća odlučila su prigrliti rock glazbu i takav stil života što im je u djetinjstvu bilo uskraćeno.

Prvi studijski album Youth And Young Manhood izlazi 2003. godine te ga mnogi kritičari proglašavaju najboljim debi albumom posljednjih deset godina. Tada inspirirani The Allman Brothers Bandom, Creedence Clearwater Revivalom te Rolling Stonesima bili su pravo osvježenje na tada pomalo uvenuloj rock sceni i upravo su iz tog razloga proglašeni spasiocima rocka.

Na drugi album benda nije se trebalo dugo čekati jer već sljedeće godine izlazi Aha Shake Heartbreak i poput prethodnika dobiva sve same odlične kritike i priskrbljuje im turneje s velikanima poput Bob Dylana i Pearl Jama.

Početkom 2006. godine Kings Of Leon opet ulaze u studio i snimaju po mnogima najslabiji Because Of The Times. Očita promjena zvuka naspram prethodnika mnogima se nije svidjela jer su svoj prljavi garažni rock zamijenili ispoliranijim pop zvukom. Taj komercijalniji zaokret donio im je do tada najveći uspjeh. Singl On Call bio je dugo vremena prvi na britanskim i irskim glazbenim ljestvicama a album se u prvom tjednu prodao u nevjerovatnih 70 000 kopija.

Dosljedni novom zvuku Kings Of Leon su ostali i na posljednjem albumu koji je izašao prije dvije godine. Only By The Night dobio je podijeljene kritike. Dok su jedni smatrali da su ovim albumom dečki postali rockerski boy bend, drugi su album proglasili najboljim te godine. Kako u cjeloj toj priči oko popularnosti najveći utjecaj imaju sami slušatelji, ovaj album je premašio sve njegove prethodnike. Prošetao se svim glazbenim ljestvicama, bio najprodavaniji album u Engleskoj i Australiji te im priskrbio i nagradu Grammy.
Izdavanje ovog live DVD-a logičan je slijed za trenutno možda i najpopularniji rock bend na svijetu.

Live At The O2 sniman je pred 18.000 vrištećih fanova. Sastoji se od uvoda, dvadeset i tri pjesme koje su presjek njihove karijere i završne špice u trajanju od skoro sto minuta.

DVD otvara Notion sa posljednjeg albuma i pokazuje da se Kings Of Leon usredotočio na sviranje posljednja dva albuma, svirajući samo sedam pjesama s prva dva. Velika je razlika u svjetlosnom te snimateljskom i montažerskom tretmanu brzih i sporijih pjesama. Kod bržih pjesama poput Tapper Jean Girl, Molly's Chambers, Slow Night So Long, Milk i ostalih montaža je vrlo dinamična, puna brzih rezova, kratikih kadrova i prljavih zoomova. Dinamiku brzih pjesama potiču i kratki bljeskovi svjetla. Kod laganijih pjesama kadrovi su mnogo svjetliji jer kamermani snimaju izvore svjetlosti u kadru pa tako postižu manje kontraste i manju dramatičnost.

Panorame su mnogo sporije te nema brzih rezova. Kranske vožnje te ekstremni gornji rakursi publike unose izgled spektakla. Iznad same pozornice postavljeni su ekrani koji uvelike pridonose dinamici i cjelokupnoj atmosferi prikazujući apstraktne animacije i povremeno prikazujući same izvođače. Izmjene među pjesmama ponekada su jedva vidljive te dosta često neprimjetno započinje novi glazbeni broj dok prije većih hitova nastaje potpuno zamračenje većine rasvjetnih tijela radi potenciranja dramatičnosti.

Izvedba samoga benda je korektna, bez pretjeranog odnosa sa publikom gdje samo vokal Caleb u stankama zahvaljuje publici, a za kraj samog DVD-a šarmira sve prisutne i one koji gledaju rekavši da im puno znači svaki čovjek koji kupuje preskupu kartu za njihov koncert. Ipak i bez govornog odnosa bend je svojim pogledima i kretnjama uspostavio odličan kontakt sa tisućama deliričnih obožavatelja. Dramatičnost kraja potencirana je snažnim bljeskovima i nizanjem kranskih vožnji.

Live At The O2 ima sve uvjete za odličan live DVD. Isplaniran je do zadnjeg detalja, savršeno isproduciran a bend je u velikoj formi. Pet palčeva gore!

Tomislav Perica

Hits 3588

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture