A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Down the Road Wherever


Bookmark

Data

Released Studeni 2018
Format Albumi
Vrsta Contemporary Singer/Songwriter / Adult Contemporary / Album Rock
Dodano Utorak, 05 Veljača 2019
Žanr Pop-Rock
Length 1:11:27
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2018
Država Europa
Etiketa Virgin EMI Records
Catalog Number 00602567940418
Edition details objavljeno: 16.11.2018.; producenti: Mark Knopfler i Guy Fletcher; snimano: British Grove studio
Tags Mark Knopfler Virgin EMI Records Guy Fletcher

Review

Mark Knopfler bio je legendarni gitarist, pjevač i skladatelj antologijske rock-skupine „Dire Straits“. Od kraja sedamdesetih do sredine ’90-ih izdali su šest studijskih, tri kompilacijska i nekoliko live-albuma, među kojima svakako treba istaknuti dvostruki live album „Alchemy“. Starije generacije pamte njihove nastupe u Zagrebu (1983.) na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, te u Splitu 1985. godine, kojim su započeli turneju nakon albuma „Brothers In Arms“. Još tijekom postojanja grupe, Knopfler je napravio stanku kako bi se usredotočio na solo projekte i filmsku glazbu te je tako grupa pauzirala 1987.-1990. Knopfler je ostvario i vrlo kvalitetnu suradnju sa svojim uzorima: gitaristom Chetom Atkinsom (zajednički album „Neck and Neck izdali su 1990.), producirao je Dylanov album „Infidels“ (iz 1983.), a stvorio je country grupu „The Notting Hillbillies“ (izdali su istoimeni album iz 1990. i održali niz koncertnih nastupa), te je u najnovije vrijeme surađivao s country-folk pjevačicom Emmylou Harris. Do sada je za svoj rad primio čak šest nagrada Grammyja i počasni doktorat glazbe.

Album koji je pred nama „Down the Road Wherever“ osmi je Knopflerov studijski album i sadrži 14 novih autorskih skladbi. Glede samoga naziva albuma, Knopfler je priznao da ga je posudio iz pjesme „One Song At the Time“ svoga uzora Cheta Atkinsa. „Sjećam se da mi je moj prijatelj Chet jednom priznao da je komponirajući pjesmu po pjesmu izišao iz siromaštva. S vremenom dođeš u godine u kojima si napisao nekoliko pjesama. Ali 'Down the Road Wherever' učinio mi se prikladan naziv jer opisuje upravo ono što sam oduvijek i radio – putovao 'niz cestu gdje god'“.

I ovaj put sve je skladbe napisao sam Mark Knopfler te ih snimio u British Grove Studios, svom vlastitom studiju u Zapadnom Londonu, s identičnom skupinom glazbenika s kojom je surađivao na prošlom albumu u koprodukciji s Guyom Fletcherom. Album otvara pjesma „Trapper Man“, laganija ritma, čiji tekst govori o traperu (lovcu na krznaše) koji dolazi iz zaleđa u neko trgovačko mjesto s vrećom punom krzna i kojega kasnije domaći ismijavaju jer su na njemu dobro zaradili. Instrumentalno me podsjeća na Knopflerove ranije uradke. I druga pjesma „Back On the Dance Floor“ ima u tekstu elemenata country stila. U idućoj pjesmi „Nobody's Child“ govori se o odrastanju napuštenog klinca na Divljem zapadu koji je upao u loše društvo lopova i ubojica. „Just A Boy Away From Home“ ima slide solo na gitari koji u jednom kratkom prvom dijelu malo podsjeća na Stonesovu „You've Got the Move“, ali kasnije se razrađuje u potpuno drugom smjeru i kreće prema savršenstvu. U tekstu se govori o tome kako ti je dok si mlad manje-više svejedno, šutneš konzervu i nastaviš dalje, a tek kasnije shvatiš da san nije isto što i stvarnost. Sjetan zvuk trube uvodi nas u novu pjesmu „When You Leave“, nježnu jazz-baladu, koja mi je osobno najljepša pjesma na albumu. Slijedi „Good On You Son“ koja je plasirana ranije kao mogući hit-singl koji bi trebao nositi album. Pjesma je laganijeg ritma, ugodna za slušanje i podsjeća me na ono što je Knopfler radio na zadnjem studijskom albumu s Dire Straitsima. „My Bacon Roll“ još je jedna pjesma koja sasvim skladno sjeda u uho i budi lijepe uspomene na početke Knopflerove samostalne karijere. „Nobody Does That“ ima prizvuk funkyja i pokušaj je Knopflerovog koketiranja s nekim modernijim zvukom, ritmom i produkcijom. „Drover's Road“, još jedna pjesma s tekstom ceste, kreće s jednim prepoznatljivim uvodom Knopflerove nezamjenjive gitare koja se djelomično preklapa s vokalnom dionicom, a u pozadini se čuje onaj poznati irski Knopflerov etno-melos.

„One Song At a Time“, opet ima poznati laganiji ritam, a tekst je prepun uspomena na Englesku s kraja sedamdesetih. Malo poznate gitare, kombinacija s violinom koja daje prizvuk countryja, korektno odsvirano, ali ništa novo. Slijedi poluakustična laganica „Floating Away“ na koju se nadovezuje još atraktivnija „Slow Learner“, pjesma jazz-kavanskog ugođaja. Sve je ovdje: milozvučan glasovir, jazz bubanj s četkicama, blagi bas Glenna Warfa i tekst koji upućuje na besmisao brzanja, žurbe i brige u životu. „Heavy Up“ je trebala malo razbiti sjetu nastalu tijekom posljednje dvije pjesme i na vedar način možda uputiti poruku eventualnim kritičarima ovoga albuma. Posljednja pjesma "Matchstick Man" (Šibicar ili Prevarant?) ponovno se instrumentalno bazira na akustičnoj gitari, a tekst govori o putovanju na Božić s kamionom kroz snijeg. „The driver now must drop off his load/The snow still laying thick on the ground/ Leaves him on a high crossroads/Where he can see for miles around…“ (nešto kao: „Vozač mora sada spustiti teret/Snijeg je i dalje ležao na tlu/Ostavlja ga na visokom raskrižju/ Odakle se može vidjeti miljama uokolo…“). Je li to retrospektivan pogled samoga Knopflera na ono što je do sada učinio? Hoće li ga ti putovi na raskrižju ponukati za kretanje u nekim novim smjerovima?

Na kraju, možemo ovaj prikaz završiti još jednim citatom Knopflera. Naime, u najavi svoga novoga albuma prošle godine je rekao: "Posao snimanja, od pisanja pjesme, a zatim iznošenja te iste glazbe glazbenicima, može biti prilično nepredvidiv put. Nije to put prekriven autocestama sve do kraja, možeš završiti u povremenim slijepim ulicama, zatim moraš napraviti skretanje u 14-16 točaka kako bi pokušao vratiti svoj kamion natrag na glavnu cestu, najblaže i najnenametljivije što znaš. Sve je to dio zabave.“

Ivan Dukić

Hits 2803
Tracker « Tracker Mark Knopfler Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski