A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
U bojama


Bookmark

Data

Released Listopad 2015
Format EP
Vrsta Singer-songwriter
Dodano Srijeda, 07 Listopad 2015
Žanr Pop-Rock
Length 18:21
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2015
Država Hrvatska
Etiketa Menart
Catalog Number 385601095272
Edition details objavljeno: 12.10.2015.; aranžmani i produkcija: Zvonimir Dusper (1 i 2) i Mark Mrakovčić (3, 4 i 5)
Tags Menart Mark Mrakovčić Luce Zvonimir Dusper

Review

Nakon dva zapažena lanjska singla, čija je priča na neki način zaokružena nastupima s Meritas i Sarom Renar te posebno značajnim i poticajnim sudjelovanjem na "Večeri za Karla" uz legendarnu Josipu Lisac, mlada pjevačica Lucija Ćustić, odnosno, jednostavno Luce, napokon nam dolazi s prvom zbirkom svojih rafiniranih pop-pjesama. Doduše, kratkom zbirkom, jer u pitanju je EP s pet pjesama, ali "U bojama" uistinu i sadrži više nego dovoljno boja za jednu finu, obećavajuću koliko i već definirajuću paletu.

"Možda mi" i "Sama ostajem" naznačili su prošle godine novi bljesak na pomlađenoj hrvatskoj kantautorskoj sceni. Svojim snažnim, a nježnim, nezauzdanim glasom Luce je stekla čak titulu "hrvatske Adele", ali, srećom, takve klasifikacije, koje su i inače najčešće više samim sebi svrha, ovoj divnoj mladoj pjevačici nisu potrebne i mogu navesti na pogrešne staze i očekivanja. Ono čime je Luce zavrijedila svoje laskave epitete, uz sam vokal koji koloritom i snagom odaje dojam da može iznijeti i podnijeti sve, pedantnost je kojom su pjesme složene u svoje male, skladne i stabilne cjeline te, u konačnici, zvuk koji suvereno i samouvjereno korespondira s obje strane vremenske crte od svoga present tensea. Dva nastupna singla tako predstavljaju ne samo fini, stilizirani pop kakav bi tom uopćenom terminu, da je češći i zastupljeniji, dao mnogo više digniteta i svježe krvi, već i pjesme u zvonkoj punoći toga izraza, naspram, primjerice, za to sve češće korištene riječi "stvar". Baš te dvije pjesme i otvaraju ovaj EP koji tako zaokružuje prvu, bogatu, ali i pažljivo i strpljivo krojenu fazu jedne nove glazbene karijere.

"U bojama" je, inače, najavljen novom sjajnom pjesmom, "Nakon dana tog", uz "Sama ostajem" još jednom suradnjom s glazbenikom Vinkom Ergotićem. Što se autorstva nadalje tiče, Luce surađuje i s Ines Prajo ("Možda mi", "Na oblaku"), poznatom po pisanju pjesama za Meritas, Massima, Jelenu Radan, pa i Prljavo kazalište, a pjesmu "Dogodila se dosada" napisao je Aljoša Šerić, pa valjda i zato neodoljivo podsjeća na Pavelovu "Autentično osrednji". Kako je i sama koautorica gotovo svih pjesama, očit je Lucijin potencijal, baš kao i skromnost koja ne zastaje samo na jednostavnom, pretencioznosti ili megalomaniji potpuno oprečnom umjetničkom imenu. Produkciju je, nakon prvih singlova pod palicom Zvonimira Duspera, preuzeo - rekao bih čak, logički - sve zaposleniji Mark Mrakovčić, zaslužan za više nego dojmljive zvučne slike Luci okvirno srodnih Queen of Sabe, Irene Žilić i Lovely Quinces (a to su tek neka od imena), što je kadrovski, ali i u čisto umjetničkom smislu dovelo ovo dite materi.

Lucija Ćustić, pardon, Luce, "u bojama" nam nudi pjesme koje neće tražiti poveznice ni s poznati(ji)m "bjelosvjetskim" kolegicama ni sa žanrovskim ladicama, podsjećajući nas uz put na jednostavnost glazbene ljepote ili, možda točnije, ljepotu glazbene jednostavnosti, a da pritom u svojoj estetici čak nisu minimalističke. Za nastupni EP sasvim dovoljno za visoke ocjene i direktnu kartu za sam vrh današnje mlade hrvatske scene, koja djeluje sve brojnija i bogatija. Štoviše, uz ovakve doprinose, i vitalnija.

Toni Matošin

Hits 2976

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima