facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 1976
Format Albumi
Vrsta / Heavy metal / Hard rock / Regional Blues / Album Rock / British Metal / British Blues / Arena Rock
Dodano Petak, 21 Kolovoz 2015
Žanr Rock
Length 1:16:18
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2015
Država Europa
Etiketa Swan Song
Catalog Number 8122795573
Edition details objavljeno: 31.3.1976. (originalno izdanje) 31.7.2015. (reizdanje); produkcija: Jimmy Page; studeni-prosinac 1975. - Musicland Studios, Minhen, Njemačka)
Tags Led Zeppelin Jimmy Page Swan Song

Review

Moglo bi se reći da je Presence, izdan daleke 1976. godine, studijski album Zeppelina koji je označio početak treće i zadnje faze života jednog od najvećih rock bendova u povijesti. Kao što je već dobro poznato, album je napravljen u kontekstu Plantove prometne nesreće u Grčkoj, početkom osmog mjeseca 1975. godine, pri čemu je slomio gležanj i lakat. S obzirom da su ih Plantove ozbiljne ozljede i vezanost za invalidska kolica odvratile od nastavka turneje, pametno su se odlučili ne gubiti dragocijeno vrijeme te su počeli s radom na materijalu za novi album. Simbolički, ozljeda gležnja kao da je poput omena anticipirala niz nesreća i problema koji će uslijediti, osvijestivši ahilejsku snagu ali i slabost nekada neuništivih titana.

Presence je mračan i pomalo depresivan album benda koji je počeo pokazivati znakove izmorenosti i kretati se putem prema dole. U odnosu na nekoliko prethodnih, ogoljen je i većinom gitaristički orijentiran s minimalnim aranžmanima. Doima se poput vraćanja na početak, ali istovremeno i korak naprijed prema nečem novom, neistraženom području. Budući da je u svoje vrijeme primljen s određenom dozom ravnodušnosti, najnoviji remaster Jimmyja Pagea s izvornih vrpci pruža još jednu priliku da se osvrnemo na ovo djelo koje je s protekom vremena zadobilo kultni status među obožavateljima. Kao i u slučaju prethodnih izdanja, Page je kao producent napravio sjajan posao, tako da slušatelj može uživati u prvoklasanom zvuku te zagrebati ispod površine stvaranja djela uvidom u dodatni, do sada neobjavljeni audio materijal.

Dakle, kako se Presence drži gotovo četrdeset godina nakon što je snimljen? U cijelosti solidno, prvenstveno zahvaljujući dvjema impresivnim kompozicijama. Prvi razlog zbog kojega je ovaj album još uvijek zanimljiv za slušanje nedvojbeno je, rekao bih, posljednje istinsko remekdjelo Zeppelina, maestralno komponirana i ispred svog vremena, progresivna rock stvarčina u punom smislu, „Achilles Last Stand“, koja je utjecala na niz nadolazećih metal bendova. Posjeduje apsolutno sve, od vrhunske glazbene izvedbe i interakcije, energije visokog napona, melodičnosti i dinamičnosti pa sve do izvrsno posloženog mističnog teksta. To je i kompozicija koja istovremeno posjeduje suptilnu nostalgičnu crtu jer je unutar nje ugrađen rif prekrasnog malog bisera „(If You're Going to) San Francisco“ iz impozantne suite „Dazed and Confused“. Time je album referencijalno povezan s iste godine objavljenim koncertnim filmom The Song Remains The Same koji ga je zasjenio snimkama benda iz 1973., kada su bili u naponu snage te na vrhuncu kreativne energije i mladosti.

 Drugi je razlog što se album i danas dosta dobro drži, vrlo depresivna molska blues stvar, „Tea For One“ s kojom album završava. Glazbeno gledano očigledno slična vrhunskom bluesu „Since I've Been Lovin You“, samo ležernija i isisane životne energije kao u blijedog polumrtvaca, reflektira osjećaje usamljenosti, dosade, praznine, prokleto sporog prolaženja vremena i tadašnje problematično stanje benda. Takvom dojmu je doprinijela monotonost ritam sekcije, puno praznog prostora, Pageovi osjećajni blues rifovi i solaže te u konačnici Plantov umorni glas, lišen eksplozivne snage, koji je apsolutno prekrasan pri izražavanju stanja duhovne praznine, beznadnosti i hladnoće.

Osim hard rock stvari „Nobody's Fault But Mine“ koja posjeduje odlične rifove i jednostavan ali energični solo na usnoj harmonici, ostatak albuma je u kontekstu glazbenog kataloga Zeppelina slušljiv, no manje-više osrednje kvalitete. S druge strane, ponajviše zbog Pageovih ritmičkih funky rifova, stvari poput „For Your Life“ i „Royal Orleans“ čine se interesantne kao preteče bendova poput Red Hot Chili Peppersa.

Dodatni materijal u vidu referentnih mikseva daje dublji uvid u proces stvaranja albuma i, ako izuzmemo komičnu verziju „Royal Orleans“ na kojoj Plant mrmlja zatvorenim glasom te nikad prije objavljen instrumental neobičnog naslova „10 Ribs & All / Carrot Pod Pod (Pod)“, nije ni po čemu drugom interesantan. Vođen klavijaturama, spomenuti instrumental „Pod“ svojim dosadnjikavim i ugodnim pop zvukom potpuno odudara od cjelokupnog albuma. Iako posjeduje određenu ljepotu i atmosferičnost, jasno je zašto je kao nedovršena stvar ostao do sada neobjavljen.

Ljubiša Prica

Hits 963
Physical Graffiti « Physical Graffiti Led Zeppelin Albumi Kronologija The Song Remains The Same » The Song Remains The Same

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42