facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 2011
Format Albumi
Vrsta Indie pop / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Indie Electronic / Swedish Pop/Rock
Dodano Četvrtak, 26 Svi 2011
Žanr Pop-Rock
Length 40:53
Broj diskova 1
Edition date 2011
Država SAD
Etiketa Atlantic
Catalog Number 526549
Edition details Datum objave: 25. 2. 2011.; Produkcija: Björn Yttling; Snimano: 2010. Los Angeles, California
Tags

Review

Publika i kritika čekali su dvije godine na album-nasljednik hvaljenog prvijenca Youth Novels švedske pop - indie pjevačice Lykke Li i konačno su došli na svoje. Stigao je Wounded Rhymes, mnogo zreliji i kompeksniji od svog predhodnika. Slušajući ga lako zaboravim kako su Lykke Li samo 24 godine, te da je ona tek na početku, prema svemu sudeći, veoma uspiješne karijere.

Wounded Rhymes je tmuran i osoban album koji donosi stihove izgubljene ljubavi i mladenačkih frustracija. To je zbirka pjesama o osamljenosti, pustoši i osveti s malo provokacije (I' m your prostitute, you gon' get some). Takvi su i dva video-spotova (Get Some i I Follow Rivers) koja su izašla neposredno prije objavljivanja albuma kao glasnici pjesama o boli, neuzvraćenoj ljubavi, patnji, ali i moći žene. Ovo je ozbiljno i odlično ostvarenje mlade Šveđanke, koja ima golem potencijal postati jedna od vodećih umjetnica današnjice. Iako je mnogi već sada uspoređuju s Lady Gagom, moja skromna malenkost nikako se ne bi složila s tim. Dok je Gaga produkt pažljivog planiranja, Li donosi dašak prirodnosti i drske samouvjerenosti. Cijeli njen image, od glazbenih utjecaja do stila odijevanja, odiše vintageom.

Wounded Rhymes je čudan pop dragulj – mučeničke ljubavne pjesme koje prizivaju 60-te godine prošlog stoljeća, ali prezentirane kroz različite forme. Li zaranja u garage rock i wintry folk, dodaje glazbi udaraljke i romantičnu melodramu istovremeno, okarakterizirao je Rolling Stone novi album Lykke Li. I doista je tako! Njena otvorenost i iskrenost krajnje su razoružavajuće. Trenutak u kojem se nasretno zaljubi i biva odbačena smjelo pretače u glazbu, a da ni u jednom trenutku ne zvuči patetično.

Young Knows No Pain otvara album sa slojevitim klopotanjem plemenskih udaraljki i old-school orguljama. Živahan početak i plesne melodije uvode nas u kompleksno stanje svijesti Lykke Li ni ne sluteći da u nastavku slijede uglavnom turobne pjesme o napuštanju i strahovima. Mračna atmosfera ne podrazumijeva ništa loše, štoviše, zvuči kao da je slušala Nick Cavea dok je stvarala ovaj album.

I Follow Rivers je najzaraznija i jedna od najboljih pjesama na ovom albumu. Jeziv vrtlog klavijatura, gitara i elektroničkih udaraljki, kao i izmjena dinamike i catchy melodija slušatelje i slušateljice odvode u neki snježni svijet gdje se mladi ljubavnici hvataju po ledu. Praćenje ljubavnika zamišljeno je kao da kreće od početka rijeke koja teče preme moru pa sve do morske obale. Zanimljiva je radnja video-spota, kojeg je režirao Tarik Saleh, u kojem muškarac bježi bijelim prostranstvom i šumama od žene zavijene u crno. Ona smjelo trči za njim kroz mečavu sve do morske obale. To je kraj putovanja. On pada ničice i plače, a ona ga tješi poljupcima. Sniman je u crno-bijeloj tehnici što dodatno pogoduje tmurnom raspoloženju. Počinje kadrovima morskih valova koji se razbijaju o zaleđenu obalu, te tim istim slikama spot završava, čime se simbolizira početak i kraj (smrt) ili, u ovom slučaju, Lykke Liine ljubavne veze. Postoji teorija fanova da je muškarac u spotu ruski vojnik koji je ubio nevinu ženu tijekom rata. Žena zavijena u crno (Lykke Li) je duh koji ga proganja i naposljetku ga uhvati. Poljubac je simbol oslobađanja i opraštanja, no također može biti i simbol smrti.

Za Love Out of Lust mogu napisati da je toliko ispunjena boli da je jednostavno predivna. Ne, nisam mazohistica, pjesma čak ne zvuči tužno, no sadržaj doista jest. Autoričin fantastični vokal nježno prosi njenog ljubavnika da riskira zajedno s njom: We will live longer than I will / We will be better than I was / We can cross rivers with our will / We can do better than I can.

Singl Get Some, koji je najavio Wounded Rhymes, već se ustalio na radio frekvencijama i mnogi ga već pjevuše. Kontroverznim stihovima: Like a shotgun needs an outcome / I’m your prostitute, you gon’ get some, Lykke Li je unijela malo provokacije u „ranjene rime“. Bubnjevi, klavijatere i lagani prizvuk gitare nas pozivaju na plesni podij. Švedska slavujica je mudro prezentirala upravo ovaj glazbeni broj javnosti jer njen vokal, kao i glazba, iskazuju svu njenu moć kao žene. Iako ona pjeva o svoj ženskoj moći, ali i nemoći, ja bih je okarakterizirala kao snažnu protagonisticu u maniri strip ili sf junakinja, koja ne skriva svoje suze.

Spore Sadness Is a Blessing i I Know Place odlikuje nježne vokal, patnja i nada, u koju nije sigurna ni sama Li. I Know Place nastoji uvjeriti Liinog ljubavnika da sve može biti bolje, ali na nekom drugom mjestu. Dvije posljednje pjesme, Jerome te Silent My Song zadaju posljednji udarac sretnoj ljubavi. Teški i depresivni rifovi moji su najmanje omiljeni djelovi ovog albuma. Te dvije pjesme su oda boli koja dominira ovim ostvarenjem.

Sve u svemu, trebamo biti zahvalni što je Li prošla kroz ovaj tmuran period svoga života i preboljela nesretnu ljubav jer u suprotnom ne bismo imali priliku slušati vrlo dobar album Wounded Rhymes. Radujem se njenom glazbanom odrastanju i željno iščekivam njen idući korak pred svjetlima pozornice.

Svjetlana Knežević

Hits 728
Lykke Li Albumi Kronologija I Never Learn » I Never Learn

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42